در این مقاله میخوایم به این موضوع بپردازیم که فیس پلیت چیست و کجای شبکهی ما نصب میشه. در واقع فیس پلیت یکی از متعلقات ترانکینگها محسوب میشه. ترانکینگ همونطور که اغلب شما میدونید یکی از مهمترین تجهیزات پسیو شبکه به حساب میاد. ترانکینگها کانالهایی هستند که کابلها از داخلشون رد میشن. کار این کانالها مدیریت بهتر و حفاظت از کابلها در فضای داخل و خارج از ساختمانه.
ترانکینگها آپشنهای زیادی دارند و به همین خاطره که متعلقات زیادی براشون ساخته شده. فیس پلیت هم یکی از همین متعلقات که داخل ترانکینگ خیلی کاربرد داره. اگه دوس دارید بدونید که فیس پلیت چیست و چه کاربردی برای ترانکینگها داره، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
فیس پلیت در ترانکینگ چه نقشی دارد ؟
خب بریم ببینیم که فیس پلیت چیست و چرا ازش استفاده میکنیم. گفتیم که فیس پلیت از متعلقات ترانکینگ به حساب میاد. یعنی وقتی که ترانکینگ میخرید، باید این قطعه را هم همراهش خریداری کنید و روی ترانکینگ سوار کنید. حالا کار فیس پلیت چیست؟ این وسیله یک پوشش محافظه که روی کیستونها نصب میشه. فرقی نمیکنه این کیستون از نوع شبکه باشه یا تلفن. اگه بخوایم تعریف بهتری از فیس پلیت ارائه بدیم، باید بگیم این وسیله یک قاب پلاستیکی یا فلزی هست که روی اطراف یک کیستون نصب میشه. به خاطر همینه که بهش قاب پریز شبکه هم گفته میشه. فیس پلیت برای این استفاده میشه که اتصالات سیمی را پنهان کنه. این کار هم به زیبایی بیشتر کابلکشی کمک میکنه و هم ایمنی کار را بالاتر میبره.
خب ببینیم جنس انواع فیس پلیت چیست. معمولا اغلب فیس پلیتها از جنس پلاستیک یا فلز ساخته میشن. پلاستیک فشرده و pvc رایجترین انواع فیس پلیت هستند. بسته به جایی که قراره فیس پلیت را نصب کنید، باید جنس مناسب اون را بخرید. معمولا فیس پلیتها را میتونید روی سطح دیوار نصب کنید یا اینکه به شکل توکار داخل دیوار باشند. نوع فیس پلیت روکار معمولا با استفاده از یک چسب مخصوص یا پیچ و رولپلاک روی دیوار نصب میشه. روی بدنهی فیس پلیت یک قسمت شیشهای هم هست که میتونید برچسب شمارهی کابل را روی اون نصب کنید.
انواع فیس پلیت ترانکینگ
خب حالا ببینیم دستهبندی انواع فیس پلیت چیست. به طور کلی اغلب فیس پلیتها در دو نوع تک پورت و دو پورت به بازار عرضه میشن. اما انواع دیگهای از این محصول هم موجوده؛ اگرچه کمتر کاربرد داره. از جمله مدلهای دیگهی فیس پلیت میشه به فیسپلیتهای سه پورت، چهار پورت و شش پورت اشاره کرد. منظور از پورت تعداد ورودیهای کیستون روی فیس پلیت هست. بنابراین شما میتونید با کمک یک فیس پلیت تا چهار تا کیستون و کابل شبکه را به شبکهی خودتون وصل کنید.
در یک دستهبندی دیگه، فیس پلیتها از نظر سایز به دو نوع زیر تقسیم میشن:
- فیس پلیت پهن: این نوع فیس پلیت اندازهی همون کلید و پریزهای معمولی هست و معمولا با ابعاد 45 در 45 میلیمتر تولید میشه.
- فیس پلیت باریک: نوع دیگهای از فیس پلیتها که معمولا نصف فیس پلیتهای معمولی پهنا داره و برای نصب روی داکت و ترانکهای باریک به کار میره. این نوع فیس پلیت معمولا در ابعاد 22.5 در 45 ملیمتر ساخته میشه.
فیس پلیت باریک
اما فیس پلیتها از نظر طراحی هم به دستههای مختلفی تقسیم میشن. از رایجترین مدلهای فیس پلیت میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- فیس پلیت تخت: منظور از فیس پلیت تخت، همین فیس پلیتهایی هست که در بازار موجودند. این نوع فیس پلیت خیلی ساده و صاف هستند و پورتهای ورودی روی اون قرار گرفتند. برای نصب فیس پلیت ساده شما نیاز نیست کار خاصی انجام بدید، چون نصبشون سادهاس. فیس پلیتهای تخت در دو نوع توکار و روکار تولید میشن.
- فیس پلیت زاویهدار: یکی دیگه از انواع فیس پلیت، فیس پلیتهای زاویهدار هستند. این نوع فیس پلیت معمولا ورودیهای سر به پایین دارند و کیستون را باید به شکل زاویهدار روی اون نصب کنید. مزیتی که این مدل فیس پلیت داره اینه که کابل به شکل نود درجه خم نمیشه بنابراین احتمال قطعی و خرابیش کمتره.
- فیس پلیت گردشی: این نوع از فیس پلیت خیلی کاربردهای خاصی داره و همه جا به درد نمیخوره. گاهی ممکنه یک کابل زیاد جابجا بشه؛ مثل کابل شبکهای که به لپتاپ متصل هست. در اینجور مواقع از فیس پلیت چرخان استفاده میشه تا کابل کمتر دچار تاخوردگی یا قطعی بشه. البته جهت چرخش فیس پلیتهای چرخان فقط از بالا به پایین هست.
- بلنک پلیت: بلنک پلیت هم نوعی از فیس پلیت هست که هیچ ورودی روی اون نصب نیست. حالا بنظرتون کاربرد این نوع فیس پلیت چیست. در واقع این مدل فیس پلیت برای بستن ورودیهای بلااستفاده یا خراب روی ترانکینگ استفاده میشه و عملا کاربرد خاصی نداره.
کاربرد انواع فیس پلیت
شاید تا الان متوجه شده باشید که در یک شبکه کاربرد فیس پلیت چیست. باید بگیم این دسته از متعلقات ترانکینگ هم کاربردهای زیادی برای کابلکشی دارند. با کمک این تجهیزات شما میتونید علاوه بر حفظ نظم و ایمنی کابلکشیهاتون، مدیریت بهتری روی کابلها داشته باشید. خصوصا قابلیت برچسبگذاری فیس پلیتها به شما در تفکیک کابلها خیلی کمک میکنه. شما میتونید از فیس پلیتها برای:
- کابلکشیهای صنعتی یا خانگی
- هر نوع ترانکینگ یا داکت
- هر نوع کیستون تلفن یا شبکه
- هر نوع تجهیزات شبکهای اعم از روتر، سوئیچ یا کامپیوتر
- هر نوع تجهیزات صوتی و تصویری
- هر نوع انتقال دادهای از طریق کابلهای شبکه
استفاده کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که فیس پلیت فقط برای ترانکینگ و کابلهای شبکه استفاده میشه. فیس پلیتهایی هم هستند که میشه از اونا برای کابلهایی با ورودی hdmi یا هر نوع ورودی دیگهای استفاده کرد.
حرف آخر
فیس پلیتها که بهشون وال پلیت هم گفته میشه در انواع مختلف با استانداردهای متفاوتی ساخته میشه. شما میتونید این محصولات را از برندهای مختلف بخرید. نکتهای که حائز اهمیته اینه که فیس پلیت را از همون برندی بخرید که سایر تجهیزات ترانکینگ را خریدید. علتش اینه که فیس پلیت باید با نوع ورودیهای ترانکینگ شما مطابقت داشته باشه یا به عبارت بهتر طبق استانداردهای ترانکینگ طراحی شده باشه.
فیس پلیتها با پلاستیک یا فلز ساخته شدند؛ ولی هر دو کاربرد یکسانی دارند. معمولا نمونههای طرحداری از این محصول هم وجود داره که میتونه با فضای شما همخوانی بیشتری داشته باشه. اگرچه نوع فلزی فیس پلیت هم زیبایی خودش را داره و بین کاربران محبوبیت زیادی داره. در این مقاله توضیح دادیم که فیس پلیت چیست و کجای یک ترانکینگ به کار میره. همچنین به شما گفتیم فیس پلیتها چه انواعی دارند؛ تا شما بهتر بتونید گزینهی مناسب برای خودتون را انتخاب کنید.
سوالات متداول
گفتیم که منظور از سایز تعداد ورودیهای فیس پلیت هست. معمولا فیس پلیتها با سایزهای یک، دو، سه، چهار و شش پورت در بازار وجود دارند. اما برخی از برندها، فیس پلیتهایی با تعداد پورت بیشتر مثل 9، 12 یا 18 پورت هم تولید میکنند.
فیس پلیت هیچ نقشی در ارتباطای شبکه نداره و فقط میتونه نظم و ایمنی کار را بیشتر کنه. ولی از طرف دیگه با استفاده از فیس پلیت شما مدیریت بهتری روی کابلهاتون دارید و میتونید با حفاظت بیشتر اتصالات کیستونها از بروز قطعی ناخواسته کابلها در این قسمتها جلوگیری کنید.