شناخت انواع ابزارآلات شبکه به شما کمک میکنه که موقع نصب و راهاندازی شبکه بتونید کارتون رو حرفهای و درست انجام بدید. در واقع با کمک انواع ابزار شبکه کارهای شبکه هم با سرعت بیشتری انجام میشه و هم کیفیت کار قابل مقایسه با کارهای دستی نیست. شما نه تنها موقع ایجاد یک شبکه به ابزارهای شبکه نیاز دارید؛ بلکه برای نگهداری از شبکه هم این لوازم رو باید داشته باشید. این ابزارآلات برای اتصال انواع کابل شبکه، کانکتور و… به کار میرن. علاوه بر این با کمک این لوازم میتونید شبکه خودتون رو عیبیابی کنید. اما قبل از هر چیز باید این ابزارها رو بشناسید تا به عنوان یک متخصص شبکه بدونید که دقیقا به کدوم یکی از انواع ابزارآلات شبکه نیاز دارید.
ابزارآلات شبکه
وقتی که یک متخصص شبکه مشغول راهاندازی یا تعمیر شبکه میشه، سرعت و کیفیت کارش خیلی اهمیت داره. خصوصا این مسئله برای شبکههای گسترده با حجم زیادی از کابلکشیها اهمیت ویژهای داره. در یک شرکت بزرگ اگر جایی از کار دچار قطعی یا خرابی باشه، پیدا کردنش خیلی سخته. ضمن اینکه معمولا در این شرکتها کیفیت عملکرد شبکه براشون خیلی مهمه و نباید هیچ اختلالی در روند انتقال اطلاعات پیش بیاد. با این اوصاف شما چه برای چند سیستم خانگی کار کنید چه برای یک بزرگ، کیفیت کارتون باید عالی باشه. از طرف دیگه عیبیابی شبکه هم کار خیلی سادهای نیست و نیاز به مهارت و تجربه در کنار تجهیزات مناسب برای کشف خطا داره. پس وقتی که یک متخصص رو برای عیبیابی و رفع اشکال استخدام کنید، نباید انتظار داشته باشید که بتونه بدون استفاده از انواع ابزارآلات شبکه خیلی سریع و دقیق مشکل شبکه شما رو پیدا کنه.
به طور کلی شبکه شما یک سخت افزار داره که همون بخش فیزیکی شبکه شما هست و یک نرم افزار که بخش مجازی شبکه میشه. انواع ابزارآلات شبکه هم دو نوع سخت افزاری و نرم افزاری داره. حتما از اسم این دو نوع متوجه کاربردشون شدید. ابزارهای نرم افزاری، به ابزارهایی گفته میشه که روند انتقال بستهها در شبکه شما رو رصد میکنند. این ابزارها به شما میگن که چطور باید جلوی از دست رفتن بستهها، تاخیر، سرعت پایین و مشکلاتی از این دست رو بگیرید. در واقع با ابزارآلات نرم افزاری شما میتونید عملکرد تجهیزات اکتیو شبکه رو رصد کنید و ببینید که ایرادهای نرم افزاری کجا و چطور باید حل بشه.
دسته دوم انواع ابزارآلات شبکه، ابزارهای سخت افزاری هستند. این دسته همون دستهای هستند که ما باهاشون کار داریم و این مقاله میخوایم دربارشون حرف بزنیم. ابزارهای سخت افزاری، به تجهیزاتی گفته میشه که به شما در نصب، راهاندازی، مدیریت، عیبیابی و کنترل فیزیکی شبکه کمک میکنه. این تجهیزات کارهای شما رو سادهتر میکنن و راندمانتون بالا میره. بعضی از این ابزارها برای کار با شبکه واجبند و بدون اونا نمیتونید اصلا کارهایی مثل اتصال کابل به سایر تجهیزات پسیو شبکه رو انجام بدید. در ادامه با این ابزارها بیشتر آشنا میشیم.
انواع ابزارآلات شبکه براساس کاربرد
همونطور که گفتیم انواع ابزارآلات شبکه از نوع سخت افزاری برای اهداف زیر استفاده میشن:
- راهاندازی شبکه
- تست کارایی
- بهبود عملکرد
- مدیریت و کنترل
- عیبیابی
کاربرد اصلی این ابزارآلات برای کابلها و اتصالات هست. با این حال از این وسایل برای هر نوع تجهیزاتی میشه استفاده کرد. در ادامه این ابزارها را با هم میشناسیم.
آچار پانچ
یکی از ابزارهای اصلی برای راهاندازی شبکه، آچار پانچه. این وسیله کارش اینه که کابلهای شبکه را روی کانکتورها و کیستون شبکه پانچ میکنه. عمل پانچ کردن یعنی جدا کردن روکش کابل از روی مغزی و وصل کردنش به سوکت یا کیستون. کاری که آچار پانچ انجام میده برای اتصال کابل به پچ پنل، بلوک پانچ، جعبه نصب و کیستونهای شبکه استفاده میشه.
وقتی که آچار پانچ رو استفاده میکنید، تیغه سر آچار روکش کابلها را به اندازهای که نیازه جدا میکنه و بعد از بریدن قسمت اضافه کابل، اونو به کمک فنر متصل به آچار با شتاب به داخل کیستون فرو میبره یا اصطلاحا پانچ میکنه. هیچ وسیله دیگهای نمیتونه به اندازه یک آچار پانچ کار متصل کردن کابلها به داخل پانچ بلاکها و کیستونها رو انقدر دقیق و تمیز انجام بده. مدلهای مختلفی از آچار پانچ در بازار وجود داره؛ مثل آچار پانچ کرون یا بیکس. دو نوع رایج آچار پانچها مدلهای 66 و 110 هستند. توصیه میکنیم قبل از خرید، برای آشنایی بیشتر با این ابزار راهنمای خرید آچار پانچ رو حتما مطالعه کنید.
آچار سوکت زن
یکی دیگه از مهمترین انواع ابزارآلات شبکه، آچار سوکت زن هست. این نوع آچار همونطور که از اسمش پیداست، برای کابل به سوکت شبکه به کار میره. شما میتونید بسته به نوع آچار سوکت زن دو نوع سوکت rj11 و rj45 رو به کابل بزنید. بعضی از مدلهای آچار سوکت زن فقط برای یکی از این دو نوع سوکت استفاده میشه، ولی بعضی دیگه برای هر دو نوع سوکت شبکه و تلفن کاربرد داره. یکی دیگه از امکانات آچار سوکت زن، لخت کردن سر سیمهاست. اغلب مدلهای این نوع آچار روی دسته خودشون جاهایی برای لخت کردن انواع سایز کابل دارند. این قابلیت سرعت کار شما رو چند برابر بیشتر میکنه. پس بهتره موقع خرید به این نکات دقت کنید.
مکانسیم آچار سوکت زن دقیقا شبیه یک انبردست هست. شما باید اول سیمها رو با ترتیب درست داخل پینهای سوکت بچینید و بعد سوکت رو داخل آچار قرار بدید. در نهایت با یک فشار دست و بسته شدن آچار کابل به سوکت متصل میشه. انجام این کار به شکل دستی و بدون استفاده از آچار سوکت زن تقریبا غیرممکنه و به هر روش دیگهای انجام بشه، سیمها شل میشن و خیلی راحت از داخل سوکت در میان.
تستر کابل
یکی دیگه از مهمترین و ضروریترین انواع ابزارآلات شبکه، تستر کابل هست. این وسیله کارش تست کردن اتصالات در شبکهاس. شما میتونید به کمک تستر کابل شبکه انواع قطعی در کابلها رو تشخیص بدید. این ابزار کاربردی هم موقع عیبیابی شبکه و هم موقع راهاندازی به درد میخوره. همچنین با کمک تستر شما میتونید علاوه بر قطعی، قدرت سیگنالهاتون رو هم تشخیص بدید. یک تستر کابل از دو قسمت ساخته میشه:
- تستر: تستر قسمت اصلی محسوب میشه و دو یا سه تا کانکتور داره که کابل رو بهش متصل میکنید.
- ریموت: سر دیگه کابل به ریموت وصل میشه و وجود اتصال و قدرت سیگنال رو نمایش میده.
وقتی که میخواید از یک تستر استفاده کنید، کافیه یک سر کابل رو به تستر و سر دیگه رو به ریموت بزنید و روی مانیتور تستر جریان و قدرتش رو بررسی کنید. بنابراین یک تستر نه تنها قطعی کابل رو مشخص میکنه، بلکه میتونه تاثیر عوامل محیطی مثل نویز یا همشنوایی روی کابل رو هم نشون بده. فقط باید حواستون باشه که موقع استفاده از تستر، باید در کابل جریان داشته باشیم. بنابراین حتما قبل از اتصال تستر، کابل رو به دستگاههایی مثل روتر یا مودم وصل کنید.
استریپر
از کاربردیترین و در عین حال سادهترین انواع ابزارآلات شبکه میشه به استریپر اشاره کرد. این وسیله در ظاهر یک انبر پلاستیکی معمولیه ولی کارش لخت کردن سیمها بدون هیچ دردسر اضافهایه. شما با استفاده از استریپر میتونید روکش هر نوع سیمی از کابل شبکه گرفته تا کابل تلفن یا کواکسیال رو جدا کنید. البته گفتیم که بعضی دیگه از ابزارآلات شبکه مثل سوکت زن هم این قابلیت رو دارند. ولی یک استریپر به شما کمک میکنه تا هر کابل و سیمی با هر سایزی رو لخت کنید. برای این کار باید اندازه دهانه استریپر رو متناسب با قطر کابل تنظیم کنید و روکش اون رو جدا کنید.
سیم چین
این وسیله هم از کاربردیترین انواع ابزارآلات شبکه است که برای کارهای دیگه مثل برقکشی هم استفاده میشه. سیم چین به شما کمک میکنه کابلها و سیمها رو به شکلی صاف یا مورب برش بزنید. نوع برش در سیم چین به نوع سیم چین بستگی داره. برای شبکه بیشتر از سیم چینهایی با برش مورب استفاده میشه. سیم چین رو میشه برای انواع کابلهای مسی، برنجی و… به کار برد.
لیبل کابل
یکی از ابزارآلات خیلی ساده ولی پرکاربرد لیبل کابلهاست. لیبل کابل اگرچه خیلی وسیله ضروری برای شبکه به حساب نمیاد؛ ولی به شما در شناخت کابلها و تفکیک اونا خیلی کمک میکنه. این ابزار خصوصا برای شبکههای گسترده و تعداد زیاد کابل خیلی اهمیت داره. لیبلها رو میشه با نوشتن کاربرد کابل یا به کمک رنگشون از همدیگه تفکیک کرد.
آنچه در معرفی انواع ابزارآلات شبکه گفتیم
انواع ابزارآلات شبکه برای راه اندازی و مدیریت شبکه به کار میره. این ابزارها ضروری نیستن و خرید همه اونا لازم نیست. اما داشتن یکسری از این تجهیزات کار شما رو خیلی راحت میکنه. از طرف دیگه بعضی از انواع این تجهیزات چندمنظوره هستند و میتونید به جای یک وسیله دیگه هم از اونا استفاده کنید.
به عنوان مثال یک استریپر میتونه به سیم چین هم مجهز باشه و شما رو از داشتن سیم چین بینیاز کنه. غیر از مواردی که در این مقاله بهشون اشاره کردیم، ابزارهای دیگهای هم هستند که در راهاندازی شبکه خیلی تاثیر دارند؛ مثل پیچگوشتی، کاتر، روکش حفاظ و غیره. اما مواردی که از انواع ابزار آلات شبکه معرفی کردیم، اقلام پرکاربرد و مهم هستند که مستقیما روی کیفیت کار شما اثر میزارن. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد راهنمای خرید ابزارآلات شبکه رو مطالعه کنید.
سوالات متداول
سیم چینهای مورب به شکلی کابل را برش میزنه که لبههای نازکی پیدا میکنه و میشه خیلی راحتتر به تجهیزات شبکه اونا را وصل کرد. البته برای سوکت زدن سیم چین صاف بهتر و مطمئنتره.
خیر شما میتونید از تستر برای تست هر نوع کابلی که برای انتقال داده به کار میره استفاده کنید. به عنوان مثال کابلهای تلفن و کواکسیال را هم میشه با تستر کابل، ارزیابی کرد.