تفاوت کابل cat6 با کابل cat6a قطعا براتون سواله، اگه به تازگی و برای اولین بار قصد خرید کابل شبکه رو دارین. این دو استاندارد مختلف از کابل شبکه در حال حاضر بیشترین سهم بازار حوزه کابل رو به خودشون اختصاص دادن. شما در این بازار به ندرت میتونین کابل cat7 یا کابل cat5 ببینین، اما استانداردهای cat6 و cat6a بیشترین محبوبیت رو دارن. در چنین شرایطی سوال پیش میاد که ما باید کدوم رو انتخاب کنیم؟ تفاوت اصلی کابل cat6 و کابل cat6a چیست؟ در این مقاله قصد داریم این موضوع رو به صورت کامل توضیح بدیم تا به شما در انتخاب بهترین کابل شبکه متناسب، کمک کرده باشیم. با ما همراه باشید.
مقایسه سرعت و پهنای باند
ممکنه اولین نکتهای که در مورد تفاوت های کابل cat6 و cat6a به ذهنتون خطور میکنه، این باشه که مطابق با سایر انواع کابل شبکه حتما نسخه ارتقا یافته، سرعت انتقال داده بیشتری داره. اما این تصور کاملا اشتباهه و در حقیقت تفاوت اصلی به متراژ قابل استفاده از کابل مرتبط میشه.
هردو کابل، سرعت 10 گیگا بیت بر ثانیه رو ارائه میدن اما کابل cat6 تا 55 و کابل cat6a تا 100 متر. به عبارتی دقیقتر اگه از کابل cat6 در متراژهای بالاتر از 55 متر استفاده بشه سرعت انتقال داده کاهش یافته و به استانداردهای cat5e نزدیک میشه در صورتی که کابل cat6a این سرعت رو تا 100 متر ساپورت میکنه.
تفاوت بعدی کابل لن cat6 و cat6a به ویژگی پهنای باند برمیگرده. محدوده پوشش و پهنای باند کابل شبکه cat6a به اندازه 500 Mhz شده که این ویژگی در کابل نسخه قبلی 250 Mhz بود. یعنی در نسخه جدید شاهد تقویت پهنای باند کابل به اندازه 250 مگاهرتز هستیم.
لازم به ذکره که موارد گفته شده در مورد فرق بین کابل cat6 و cat6a، در مورد پچ کورد شبکه هم صدق میکنه. همان طور که میدونین تفاوت کابل شبکه و پچ کورد عمدتا به متراژ و سوکت دو سر کابل مرتبط میشه و در ساختار و کتگوری عین هم هستن. به عبارتی کابل شبکه cat6 دقیقا همان ویژگیها و قابلیتهای پچ کورد cat6 رو داره.
مقایسه تداخل و نویز الکترومغناطیسی
مورد بعدی در بررسی تفاوتهای کابل لن cat6 و cat6a، به توانایی کابل در کاهش تداخلهای الکترومغناطیسی برمیگرده. این ویژگی در تمام کتگوریهای کابل شبکه sftp خودش رو نشون میده. به این صورت که فویل و شیلد به کار رفته در ساختار این نوع کابل، از بروز تداخلها جلوگیری کرده و دیتا رو بدون اختلال منتقل میکنه. در صورتی که کابل یا پچ کورد utp در این مورد قدرتی نداره. حالا در کابل cat6a این ویژگی به صورت ویژه تقویت شده و ساختار کابل در جهت از بین بردن هرگونه تداخل طراحی شده.
چنین ساختاری خود باعث ایجاد تفاوتی دیگر به اسم هزینه تولید در دو کابل cat6 و cat6a شده که در نهایت میشه گفت قیمت کابل cat6a نسبت به کابل cat6 کمی بیشتره.
کابل cat6 و کابل cat6a شباهتهای زیادی هم باهم دارند:
- هردو، هشت رشته مسی بهم تابیده دارن
- هردو، قابلیت انتقال 10گیگا بیت دیتا در ثانیه رو دارن
- هر دو، در ساختارهای مختلف utp و sftp تولید میشن
- هردو، در ساختار خودشون اسپلاین یا همان جداکننده پلاستیکی دارن
مقایسه مقاومت فیزیکی
آخرین ویژگی قابل توجه در تفاوتهای کابل cat6a و cat6، مقاومت فیزیکی این دو کابل یا پچ کورد شبکه هست. رشتههای مسی داخل کابل cat6a پیچش بیشتر و محکمتری دارن که باعث ضخیمتر و مقاومتر شدن این نسخه از کابل شده. به همین دلیل میشه ادعا کرد که مقاومت فیزیکی کابل cat6a در برابر شرایط بیرونی نسبت به کابل cat6 بیشتر شده. این مساله باعث شده که کابل cat6a یکی از گزینههای مناسب برای انتخاب کابل برای فواصل دور باشه چون در چنین شبکههایی، مسیر کابل کشی زیاده.
در نتیجه، کدام کابل را بخریم؟ cat6 یا cat6a
با توجه به توضیحات ارائه شده و راهنمای خرید کابل شبکه از این دو استاندارد، حالا به راحتی میتونین بهترین انتخاب ممکن رو داشته باشین. گفتیم کابل cat6a از نظر متراژ قابل استفاده و پهنای باند نسبت به کابل cat6 ارتقا یافته اما این به معنی انتخاب بی چون و چرای این کابل برای همه شبکهها نیست. شما باید بر اساس نیاز شبکه مدنظر خودتون و سایر تجهیزات شبکه انتخاب شده، کابل متناسب رو انتخاب کنین. به عنوان مثال اگه متراژ کابل کشی شبکه شما کمتر از 55متر باشه، کابل cat6 بهترین انتخاب ممکنه. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه. اگه همچنان سوالی تو ذهنتون میچرخه و در انتخاب بین کابل cat6 و cat6a تردید دارین، در قسمت نظرات سوالتون رو مطرح کنین. به زودی پاسخ میدیم.
سوالات پرتکرار
هردو توان انتقال 10 گیگابیت دیتا در ثانیه رو دارن اما کابل cat6 تا 55 متر و کابل cat6a تا 100 متر. علاوه بر اون پهنای باند کابل cat6a از 250 مگاهرتز در کابل cat6 به 500 مگاهرتز ارتقا یافته.
درسته که کابل cat6a برتریهایی نسبت به نسخه پیشین داره اما لزوما بهترین انتخاب برای همه شبکهها نیست. هر شبکهای باید بر اساس تجهیزات و زیرساختی که داره، کابل متناسب رو انتخاب کنه.