وظیفهی روکش کابل شبکه، محافظت از هادی کابلهاست. این عایقها نه تنها از آسیب به هادی جلوگیری میکنند، یک عایق برای جریان برق و داده هم هستند. بنابراین هم از درون هم از بیرون کار حفاظت را انجام میدن. انتخاب درست نوع این روکشها در عملکرد و کیفیتشون خیلی تاثیر داره.
کابل شبکه در مدلهای مختلفی تولید میشن و هر کدوم برای کاربردی خاص مورد استفاده قرار میگیرند. برای انتخاب بهترین روکش کابل شبکه، شما باید با انواعشون آشنا باشید تا بتونید بهترین نوع را انتخاب کنید. در این مقاله ما انواعش را براتون معرفی کردیم تا بتونید انتخاب درستی داشته باشید.
کاربرد روکش کابل شبکه
همونطور که گفتیم روکش کابل شبکه برای هدفهای مختلفی طراحی شده. مثلا شما برای اینکه کابلهای شبکهتون جریان داده را به درستی منتقل کنند، باید روکش داشته باشند. روکش کابل شبکه از بروز تداخل و نویز میتونه تا حد زیادی جلوگیری کنه. از طرف دیگه این کابلها از هادیهای شبکه در برابر آسیبهای فیزیکی محافظت میکنن.
همونطور که میدونین کابلهای شبکه در بخشهای مختلف یک ساختمان نصب میشن. معمولا این کابلها را در محیطهای باز هم نصب میکنند. بنابراین باید بتونن مقاومت خوبی داشته باشند تا آسیب نبینند. یک روکش کابل خوب از هادیهای داخل کابل در برابر رطوبت، دما، ضربه، فشار و… حفاظت میکنه تا جریان داده قطع نشه. اینکه یک کابل تا چه حد بتونه از خودش مقاومت خوبی نشون بده، بستگی به جنس روکش داره.
فرقی نمیکنه که شما کابل شبکه cat5 بخرید یا کابل شبکه cat6، در هر حال دونستن جنس روکش در عملکرد کابل خیلی تاثیرگذاره. برندهای مختلفی از جمله کابل شبکه نگزنس یا بلدن هستند که کابلهای باکیفیتی تولید میکنند و میتونید اونها رو برای شبکهتون انتخاب کنید.
انواع روکش کابل شبکه
همونطور که بالاتر گفته شد، انواع روکش کابل شبکه از متریال مختلفی از جمله پی وی سی و پلی اتیلن ساخته شدند و هر کدومشون کاربرد خاص خودشون را دارند. موقعی که قصد دارید کابل شبکه بخرید قبل از هر چیز باید مشخص کنید که قراره کابل را کجا نصب کنید. بعد از اون با جنس کابلها آشنا باشید تا بفهمید که بهترین کابل برای شما کدومه. خصوصا اگه قصد دارید که کابل را در فضای خارجی نصب کنید. در ادامه مهمترین انواع روکش های کابل شبکه را با هم بررسی میکنیم تا با ویژگیها و کاربردهای هر کدوم از اونا بیشتر آشنا بشید.
روکشهای کابل PVC
روکش کابل شبکه pvc یا پلی وینیل کلراید یکی از انواع روکش کابلهای برق و شبکه است که استفاده ازشون خیلی رایجه. پلی وینیل کلراید یک نوع پلاستیکه و یک عایق خیلی خوب محسوب میشه. این نوع کابل معمولا کم هزینه هستند و ساختشون کار راحتیه. به خاطر همین هم هست که در بیشتر کابلهای شبکه ازشون استفاده میشه. البته اگر به نوع دیگهای نیاز نباشه. نمیشه گفت روکشهای pvc بهترین نوع روکشهای موجود در بازارند چون یکسری معایب دارند. مثلا اینکه این روکشها در معرض نور خورشید کیفیت خودشون رو از دست میدن.
بنابراین بهتره در فضای باز ازشون استفاده نشه. از طرف دیگه طول عمر این روکشها هم زیاد نیست و نباید هر جایی ازشون استفاده کرد. از طرف دیگه انعطاف پذیری این نوع کابل هم خیلی زیاد نیست و بهتره جاهایی نصب بشن که مسیر صافه و نیاز به جابجایی چندانی نداره. البته یکی از مهمترین مزیتهای روکش کابل شبکه pvc اینه که میشه اون را بازیافت کرد. این برای حفظ محیط زیست خیلی اهمیت داره؛ چون مصرف این کابلها زیاده. روکشهای کابل شبکه را باید در محیطهایی نصب کرد که خیلی با مخاطرات فیزیکی روبرو نشه به چند دلیل:
- این روکشها در برابر حرارت و نور خورشید مقاومت کمی دارند.
- در صورت سوختگی گاز سمی و دود تولید میکنند.
برندهای مختلفی در دنیا کابل شبکه با روکشهای pvc را تولید میکنند؛ مثلا کابل شبکه بلدن. محصولات این برندها را میتونید داخل سایت ونتولینک مشاهده و خریداری کنید. این نکته را هم اضافه کنیم که روکشهای pvc انواع مختلفی دارند و بر اساس تحمل دما به درجههای مختلفی تقسیم میشن.
روکشهای کابل LSZH
روکش کابل شبکه LSZH مخفف Low Smoke Zero Halogen هست؛ یعنی فاقد دود و هالوژن. حالا چرا این نام رو روش گذاشتن؟ به این خاطر که در برابر شرایط آتش سوزی گاز و مواد سمی کمتری از خودش ساطع میکنه. معمولا از این نوع کابل برای جاهایی استفاده میشه که تهویه خوبی نداره مثل قطارها و سایر وسایل حمل و نقل. یک کاربرد دیگه روکشهای کابل شبکه lszh داخل تاسیسات زیرزمینی هست. به طور کلی ویژگی خاص این نوع روکش نبود هالوژن، چگالی دود و انتشار شعله کمتر در شرایط آتشزاییه. از طرف دیگه این نوع کابل میتونن به جلوگیری از گسترش آتش هم کمک کنند.
یکی دیگه از ویژگیهای روکشهای کابل lszh اینه که سبکاند و نصبشون راحتتره. ترکیبات بازدارندهای که در این نوع روکش استفاده میشه؛ باعث شده که قیمتشون کمی زیاد باشه. یکی از برندهای تولیدکنندهی کابلهای LSZH لگراند هست که میتونید انواع کابل شبکه لگراند نوع LSZH را داخل سایت ونتولینک مشاهده کنید و بخرید.
روکشهای کابل PE
روکش کابل شبکه پلی اتیلن، یکی دیگه از انواع روکشهای کابل شبکه است که ویژگیهای منحصر به فردی داره. این نوع روکش از دستهی ترموپلاستهاست و فرم کریستالی داره. ساختار روکشهای پلی اتیلنی به شکلیه که نقطهی ذوب بالایی دارند. بنابراین این روکشها در برابر حرارت و شعله مقاومت خوبی از خودشون نشون میدن. اما فقط این نیست. روکشهای پلی اتیلن به راحتی در مواد شیمیایی حل نمیشه. این مسئله هم به خاطر همون بالا بودن نقطهی ذوبشون هست. بنابراین این روکشها انتخاب خیلی خوبی برای شرایط محیطی نامساعد به حساب میاد.
البته این نوع کابل را نمیشه زیاد در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار داد؛ اگرچه در برابر UV مقاومند. بهترین کارایی این مدل کابل برای نصب زیرزمینی و دفن کردنه. چون نسبت به مواد کمتر واکنش نشون میده. همچنین این کابلها در برابر رطوبت و سایش هم مقاومت خوبی دارند. یکی از مشکلاتی که این نوع کابل دارند اینه که مشابه کابلهای PVC وقتی سوزانده میشن، گازهای سمی و دود زیاد تولید میکنند. نکتهی آخر اینکه این نوع کابل برای نصب در محیطهایی که آب وجود داره هم میتونه مناسب باشه.
تفاوت روکش کابل PVC و LSZH
با توجه به ویژگیهای ظاهری و فیزیکی کابل شبکه PVC و LSZH، تفاوتهای بین این دو کابل خیلی متمایزه. به طور کلی کابلهای LSZH از جنبههای کاربردی و کیفی مختلف یک سر و گردن از کابلهای پی وی سی بهترند. با این حال اگر بخوایم این دو نوع روکش کابل شبکه را با هم جزییتر بررسی کنیم، میشه گفت:
- هزینه: کابلهای LSZH با داشتن ترکیبات خاص قیمت بالاتری نسبت به PVC دارند. البته اگر مزایای این نوع کابل را در نظر بگیرید، این تفاوت قیمت کاملا قابل توجیه. این مسئله وقتی اهمیت پیدا میکنه که بحث امنیت شبکه و دادهها مطرح میشه.
- انعطاف پذیری: در مقایسه با کابلهای PVC، کابلهای LSZH انعطاف پذیری کمتری دارند. بنابراین برای برنامههای روباتیک یا نصب پیچیده بهتره از همون کابلهای PVC استفاده کنید.
- حرارت: این قسمت که دیگه جای بحث نداره. کابلهای PVC اگر در معرض حرارت قرار بگیرند مواد شیمیایی خطرناک تولید میکنند که برای انسان مضره و بهتره به جای اون از همون کابلهای LSZH استفاده بشه.
- کابل کشی: کابلهای PVC برای نصب و کابلکشیهای افقی و عمودی مناسبه؛ چون انعطاف خوبی داره. ولی کابلهای LSZH را فقط برای کابلکشیهای افقی میشه استفاده کرد.
انتخاب کابل با روکش مناسب
انتخاب روکش کابل شبکه مناسب کار چندان سختی نیست. کابلهای PVC و LSZH ممکنه عملکرد مشابهی در ساختمانهای مدرن داشته باشند. بنابراین تصمیمگیری برای انتخاب یکی از اونها بستگی به وضعیت موجود داره. شما باید قبل از هر چیز ببینید که قراره کابلها در چه مکانی و با چه شرایطی نصب بشن. بعد از اون تصمیم بگیرید که چه کابلی مناسب شما هست. اما موقع انتخاب روکشهای کابل شبکه مناسب به نکات زیر دقت کنید:
- کابلهای PVC برای شرایط خاص و در معرض آسیبهای فیزیکی مناسب نیستند.
- کابلهای PVC انعطاف خوبی دارند و میتونید به هر شکلی چه افقی و چه عمودی کابلکشی را انجام بدین.
- کابلهای LSZH، مقاومت بالایی در برابر شرایط خاص مثل حرارت، رطوبت، خوردگی و مواد شیمیایی دارند.
- کابلهای پلی اتیلن برای نصب در زیر زمین یک گزینهی مناسب محسوب میشن.
- هزینهی کابلکشی با کابلهای PVC خیلی کمتر از کابلهای LSZH میشه.
- در فضاهای محدود با مقدار زیادی کابل و تماس با تجهیزات الکترونیکی کابلهای LSZH امنیت بیشتری دارن.
- برای برنامههای مخابراتی، امکانات مرکزی ادارات و دستگاههای حمل و نقل عمومی کابلهای LSZH انتخاب بهتری هستند.
حرف آخر
با توجه به آنچه که گفته شد، استفاده از روکش کابل شبکه PVC در طی سالهای اخیر کمتر شده و اغلب ارگانها به سمت استفاده از LSZH گرایش پیدا کردن. علتش هم مشخصه، کیفیت و کارایی بهتر این نوع روکش. با این وجود PVC هنوز هم در یکسری ویژگیها بهتر عمل میکنه. مثلا انعطاف بهتری داره و از لحاظ قیمت ارزونتر میشه. این مسئله که PVC قابل بازیافت هست را هم نباید نادیده گرفت.
موقعی که قصد خرید کابل شبکه مناسب داشتید، حتما باید با یک کارشناس مشورت کنید تا به شما بگه که بهترین انتخاب برای شما چیه. چرا که کابلها ستون فقرات شبکه شما هستند و باید به بهترین شکل انتخاب بشن. در این مقاله ما اصلیترین ویژگیهای انواع روکش کابل شبکه را با هم بررسی کردیم تا شما بهتر بتونید گزینهی بهتر را برای خودتون انتخاب کنید.
سوالات متداول
متاسفانه هیچ کدام از این دو نوع را نمیشه بازیافت کرد. با این وجود کابلهای پلی اتیلن را ترموپلاست را میشه با ذوب کردن مجددا بازسازیشون کرد.
نوع روکش تاثیر مستقیمی روی سرعت نداره. اما کیفیت کابل شبکه را تامین میکنه که مستقیما روی سرعت و کیفیت انتقال داده میتونه تاثیرگذار باشه.