برای آمادهسازی زیرساخت شبکه، تجهیزات زیادی استفاده میشه. هدف استفاده از تجهیزات، سازگاری، ارتباطات راحت، کارامد و سریع در شبکه است. ممکنه اسم کیستون شبکه زیاد به گوشتون خورده باشه. در این مقاله ما قراره به سوال شما راجع به اینکه کیستون چیست جواب بدیم و شما رو با کاربردهای انواع کیستون آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
کیستون شبکه چیست؟
کیستون شبکه یا پریز شبکه از اجزای مهم شبکههای داخلی (LAN) حساب میشه که وظیفه برقراری ارتباطات بین قسمتهای مختلف شبکه رو به عهده داره. حالا اگر بخوایم جواب کیستون چیست رو دقیق بگیم، میشه رابطی بین کابل و دستگاهی که پورت مادگی مثل RJ-45 داره.
کیستون به دو دسته کلی کیستون شبکه (برای استفاده در تجهیزات شبکه در کنار کابلها) و کیستون تلفن (برای استفاده در تجهیزات تلفن و مخابرات) تقسیم میشه. فرق کیستون شبکه و کیستون تلفن چیست؟ فرقشون در سوکت هاشونه. کیستون تلفن پورت مادگی RJ-11 داره.
کیستون امپ Cat3، اولین کیستونی بود که توسط شرکتAMP در سیمکشی داخلی خطوط تلفن استفاده شد.
کاربردهای کیستون
نصب کیستون شبکه میتونه در شرایط مختلفی اتفاق بیافته:
- داخل پچ پنل (پچ پنل قطعهای مستطیل شکله که تعدادی پورت روی اون قرار داره)
- فیس پلیتهای روی ترانکینگ
- باکسهای روکار (برای نصب روی دیوار مثل کلید برق)
- باکسهای توکار (برای نصب داخل دیوار)
- باکسهای کف خواب (برای استفاده در کفهای کاذب)
انواع کیستون شبکه
حالا که جواب سوال کیستون چیست رو فهمیدیم، وقتشه با انواع اون هم آشنا بشیم. کیستونها بر اساس جنس، نوع و محل استفاده انواع مختلفی دارن. در ادامه اونها رو معرفی میکنیم و بیشتر درباره کاربرد کیستون در موقعیت های مختلف آشنا میشیم.
انواع کیستون بر اساس جنس
وقتی کابلهای شبکه از کنار کابل برق عبور میکنن، لازمه که از کیستون فلزی شیلد دار یا SFTP استفاده بشه. در غیر این صورت سیستم ارتینگ در شبکه با اختلال مواجه میشه. در محیطهای داخلی که کابل شبکه کنار کابل برق نیست از کابل و کیستون UTP استفاده میشه. کیستونها بر اساس جنس به دو دسته فلزی (SFTP یا FTP) و پلاستیکی (UTP) تقسیم میشن.
- کیستون فلزی SFTP
- کیستون پلاستیکی UTP
انواع کیستون بر اساس رده بندی یا Category
دستهبندی کیستونها بر اساس کتگوری و سرعت مثل دستهبندی کابلهای شبکه است. حروف E و A در کنار برخی از این کتگوریهای معنای مشخصی دارد. برای مثال حرف e در کیستون Cat5e، نشون دهنده اینه که کیستون نسل 5 پیشرفت هایی داشته و با سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه داده های شمارو منتقل میکنه. انواع کیستون بر اساس کتگوری به این صورت دستهبندی میشن:
- کیستون CAT5
- کیستون CAT5E
- کیستون CAT6
- کیستون CAT6A
- کیستون CAT7
- کیستون CAT7A
- کیستون CAT8
کیستون باید بر اساس تجهیزات استفادهشده در شبکه انتخاب بشه. برای مثال همزمان نمیشه از کابل شبکه Cat5e با کیستون شبکه Cat6 استفاده کرد. درستش اینه که کابل شبکه Cat6 در کنار کیستون Cat6 استفاده بشه.
برندهای مختلف کیستون
- کیستون لگراند: شرکت لگراند، یکی از تولیدکنندگان تجهیزات شبکه است که کیستونهای شبکه و تلفن هم تولید میکنه. کیستون شبکه لگراند استانداردهای Cat5e،Cat6 ، Cat6a و Cat3 داره.
- کیستون نگزنس: بیشتر با استاندارد Cat6 و در 2 مدل SFTP و UTP تولید میشه.
- کیستون امپ: شرکت امپ، دو مدل کیستون 90 درجه و 180 درجه ساده و قفلشونده تولید میکنه.
از سایر برندهای تولیدکننده کیستون که میشه در لیست بهترین برندهای کیستون باشن، میشه به البرز، دانوب، سوپیتا، اشنایدر اکتاسی و متا الکترونیک اشاره کرد.
آنچه در معرفی کیستون شبکه گفتیم
تجهیزات شبکه طیف گستردهای رو تشکیل میدن که انواع و کاربردهای مختلفی دارن. بعضی وقتها حتی یاد گرفتنشون هم میتونه سردرگم کننده باشه. در این مقاله سعی کردیم به سوال کیستون شبکه چیست به سادهترین شکل پاسخ بدیم و شما رو با کاربردها و انواع اون آشنا کنیم تا در جهت راهنمای خرید کیستون شبکه اطلاعات مفیدی داشته باشین. اگر سوالی دارید خوشحال میشیم با ما در میون بذارید.
سوالات متداول
از تجهیزات شبکه و رابطی که از یک سمت به کابل و از سمت دیگه به پورت مادگی وصل میشه
داخل پچ پنل، فیس پلیتهای روی ترانکینگ، باکسهای روکار، باکسهای توکار، باکسهای کف خواب
مثل دستهبندی کابل شبکه: Cat5 ،Cat5e ،Cat6 ،Cat6a ،Cat7 ،Cat8
فلزی (SFTP یا FTP) و پلاستیکی (UTP)