تجهیزات شبکه انواع زیادی دارن و استفاده از اونها در یک شبکهی محلی، بدون رک آزار دهنده میشه. تجمع و بههمریختگی تجهیزات باعث میشه تا نتونیم بهخوبی اونها رو مدیریت و محافظت کنیم. حتی تعمیر تجهیزات هم سختتر میشه. حالا اگه دنبال جوابی برای سوال رک شبکه چیست ؟ میگردید، در این مقاله با ما همراه باشید.
رک سرور چیست؟
رک محفظهای معمولا فلزیه که برای نگهداری تجهیزات فنی طراحی شده. رک فضایی امنه که تهویه رو برای این تجهیزات فراهم میکنه، به اونها انسجام میبخشه و دسترسی و مدیریت رو راحتتر میکنه. رک شبکه هم میشه نوعی از رک که تجهیزات شبکه در اون قرار میگیره.
تفاوت رک شبکه و رک سرور
رک شبکه برای نگهداری از تجهیزات شبکه مثل کابل شبکه، روتر، سوئیچ، پچ پنل و… بهکار میره. در صورتیکه رک سرور برای نگهداری از سرور، استوریجها و مانتیورها و… استفاده میشه.
خب تا الان فهمیدیم که تفاوت اصلیشون در کاربردشونه. تفاوتهای جزئی دیگهای هم دارن. مثلا از نظر ارتفاع یکسان هستن ولی رک سرور باید تجهیزات بیشتر و بزرگتری رو شامل بشه. در نتیجه عمق بیشتری داره و فضای زیادتری رو اشغال میکنه. چون تجهیزات سرور معمولا گرمای زیادی تولید میکنن رکهای سرور برای تهویه درهای مشبک دارن.
حالا که جواب سوال رک شبکه چیست ؟ رو گرفتیم، وقتشه بریم با انواع رک شبکه آشنا بشیم.
انواع رک شبکه
رکها بر اساس محل نصب و قرارگیری به دو دستهی رک دیواری و رک ایستاده تقسیم میشن.
رک دیواری چیست ؟
همونجوری که از اسمش مشخصه، رک دیواری به دیوار نصب میشه و در فضا صرفهجویی میکنه.
- از رک دیواری در شبکههای کوچیک یا بخشی از شبکههای بزرگ که تجهیزات شبکهی کمتری وجود داره استفاده میشه.
- ارتفاع رکهای دیواری میتونه از 4 تا 12 یونیت باشه.
- درب جلویی میتونه فلزی یا شیشهای باشه. معمولا از درهای شیشهای محکم، برای دید به داخل استفاده میشه و قفلی هم برای امنیت فیزیکی روی اون تعبیه میشه.
- امکان نصب درب مشبک برای ایجاد تهویه و امنیت داخل رک وجود داره.
- امکان نصب پاور ماژول هم داره.
- تهویه معمولا از قسمت بالا، پایین و پهلوی رک از طریق سوراخها و منافذ انجام میشه.
شاید براتون جالب باشه که بدونید که 2 نوع رک دیواری مختلف داریم. نمونهی اول اونها اینجوریه که یک درب در قسمت جلویی و سوراخهایی در بالا و پایین برای عبور کابل داره. نمونهی دوم اون دسته از رکهای دیواری هستن؛ که یک درب اضافی در قسمت پشتی دارن. عملکردش اینجوریه که یک پنل محکم روی دیوار نصب میشه و رک روی اون قرار میگیره. رک روی پنل میتونه بچرخه و از قسمت پشتی باز بشه.
رک ایستاده چیست ؟
اکثر خصوصیاتی که برای رکهای دیواری گفتیم رو رکهای ایستاده هم دارن، با این تفاوت که رکهای ایستاده بزرگتر هستن و روی زمین قرار میگیرن. رک ایستاده یا آماده تهیه میشه یا بهصورت ماژولار تهیه و در محل نصب، اسمبل میشه.
- رکهای ایستاده در دیتا سنترها و مکانهایی که تجهیزات زیادی دارن استفاده میشه.
- ارتفاع رکهای ایستاده میتونه 12 تا 47 یونیت باشه.
- پایههای چرخ دار یا ضد زلزله دارن. با پایههای چرخدار میشه رکها رو جابهجا کرد یا چرخوند.
- این نوع رکها میتونن وزن بیشتری، حدود 450 تا 500 کیلوگرم رو تحمل کنن.
- امکان نصب 1 تا 4 فن و پاور ماژول با تعداد زیادی پورت دارن.
سایر رک های شبکه
تا اینجای مقاله هم جواب رک شبکه چیست ؟ رو دادیم و هم انواع رک شبکه رو بر اساس سایز و محل نصب بررسی کردیم. یکسری دیگه از رکهای شبکه هستن که باید با اونها هم آشنا بشید.
رک Outdoor
این نوع از رک در فضای باز استفاده میشه. رک outdoor از تجهیزات در برابر عوامل محیطی و آسیب فیزیکی محافظت میکنه. رک outdoor، هم شامل رک دیواری و هم رک ایستاده میشه.
رک لابراتواری
رک لابراتواری نمونهای از رکهای شبکه است که در تاسیسات مخابراتی و تلوزیونی بهکار میره.
کیس رکمونت
رکمونت به دستگاهی که قابلیت نصب داخل رک رو داره میگن. کیس رکمونت از کیسهای کامپیوتریه که بهجای قرار گرفتن بهصورت عمودی روی زمین، بهصورت افقی یا کتابی داخل رک نصب میشه. سایز این کیس 3 تا 4 یونیته و ازش برای قرار دادن سرورهای اختصاصی در رکهای بزرگتر استفاده میکنن.
انواع متعلقات رک شبکه
متعلقات رک یا تجهیزات جانبی رک به مدیریت بهتر تجهیزات و محافظت از اونها کمک میکنن. این متعلقات شامل انواع پاور ماژول، سینی رک (متحرک و ثابت)، یونیت فن، لایت پنل، بلانک پنل، پچ پنل و… میشن. در ادامه چند تا از اونها رو بررسی میکنیم.
یونیت فن یا Fan Housing Units
یونیتهای دارای فن رک میتونن یا روی سقف یا روی صفحههای کناری نصب بشن. به طور کلی هر یونیت برای خنک کردن تجهیزات میتونه 2، 4 یا 6 فن داشته باشه.
پاور ماژول
تجهیزات شبکهی داخل رک هرکدوم نیاز دارن تا به پریز برق ثابتی وصل بشن. پاور ماژول مثل چند راهی داخل رک نصب و چندین کابل به اون وصل میشن. در نهایت یک کابل بیرون از رک به برق متصل میشه. پس موقع خرید تجهیزات شبکه مثل متعلقات رک و یا همین پاور ماژول حواستون باشه که چندتا قطعه دارید که نیاز به اتصال به برق دارن.
سینی ثابت و متحرک
همهی تجهیزات قابل نصب در رک نیستن و ابعاد مختلفی دارن. پس، یک قفسه ثابت داخل رک نصب میشه و این تجهیزات روش قرار میگیرن. قفسهها انواع مختلفی دارن و حتی بعضی از اونها برای تحمل وزن زیاد تولید شدن. سینیهای متحرک به سمت بیرون هم برای قرار گرفتن دستگاههایی که زیاد باهاشون کار داریم استفاده میشن.
برندهای تولیدکننده رک
برای تهیهی رک، انتخابهای زیادی وجود داره. از برندهای معروف تولید کننده رک میشه به رک HPI، رک HPA، رک آماد سیستم و رک پایا سیستم اشاره کرد. هر کدوم از این برندهای انواع مختلفی از رک ایستاده، دیواری، بیرونی و لابراتواری رو در سایزها و یونیتهای مختلف تولید میکنن. مثلا برند HPA یا همون اچ پی آسیا رکهای ایستادهی خودش رو با سایزهای 12، 17، 22 تا 47 یونیت در سه عمق 60، 80 و 100 سانتیمتری تولید میکنه.
رکهای ایستادهی اچ پی آی از سایز 12 تا 47 یونیت و رکهای دیواری اون از سایز 4 تا 12 یونیت در بازار موجوده. باید اضافه کنم که این برند رکهای لابراتواری و Outdoor رو هم تولید میکنه.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا سوال شما یعنی، رک شبکه چیست ؟ رو به سادهترین شکل ممکن پاسخ بدیم. علاوه بر اون شما رو بهصورت کامل با کاربرد و انواعش آشنا کنیم. اگر سوالی داشتید خوشحال میشیم با ما در میون بذارید.
رک شبکه محفظهای برای نگهداری، ساماندهی و محافظت از تجهیزات شبکه است.
رک شبکه از تجهیزات شبکه مثل کابل شبکه و رک سرور از تجهیزات سرور مثل مانیتورها نگهداری میکنه. از نظر ارتفاع یکسان هستن ولی عمق رک سرور بیشتره.
رک دیواری- رک ایستاده- رک Outdoor – رک لابراتواری