پچ کورد و کابل شبکه نه اونقدر به هم شباهت دارن که اونها رو یکی بدونیم. نه اونقدر با هم فرق میکنن که اونها رو تجهیزاتی کاملا متفاوت معرفی کنیم. مرز باریکی بین این دو قطعه وجود داره که خیلی از کاربرها رو گمراه میکنه. در این مقاله سعی داریم تفاوت پچ کورد و کابل شبکه رو خیلی کوتاه توضیح بدیم. به همین منظور، بحث رو با ارائه تعریفی ساده از این تجهیزات شروع میکنیم.
کاربرد کابل شبکه
کابل شبکه مهمترین قطعه شبکه به حساب میاد که در گروه تجهیزات پسیو شبکه دستهبندی میشه. کابل در شبکه محلی (LAN) دادهها رو منتقل و بین دستگاهها و تجهیزات مختلف، ارتباط برقرار میکنه. استفاده از دو نوع کابل شبکه بیشتر از گونههای دیگه رواج داره: کابل الکترونیکی (زوج سیم به هم تابیده) و کابل اپتیکال (فیبر نوری). کابل کواکسیال هم یکی دیگه از انواع پرطرفدار کابل شبکه است. این نوع کابل وظایفی مثل انتقال سیگنالهای تلویزیونی رو بر عهده داره.
کابلی که اکثر کاربرهای خانگی و حتی سازمانی اون رو انتخاب میکنن، زوج سیم به هم تابیده یا زوج سیم همتاب (Twisted Pair) هست. در معرفی کابل های بهم تابیده اشاره کردیم که استفاده از این کابل مزایای زیادی مثل نصب راحت، هزینه پایین و سازگاری با اکثر تجهیزات شبکه داره. اما در مقابل، فیبرنوری با وجود کیفیت و سرعت بسیار بالا، بهخاطر هزینههای سنگینی که به همراه داره، فقط از سوی مشتریهای خاص انتخاب میشه. چراکه شرط استفاده از این تکنولوژی، هماهنگی زیرساخت شبکه و همه تجهیزات موجود در اونه. در ادامه با توضیح ویژگیهای پچ کورد، متوجه تفاوت کابل و پچ کورد شبکه میشید.
کاربرد پچ کورد
پچ کورد (Patch Cord) رو میشه کابل الکترونیکی یا اپتیکالی تعریف کرد که دو سرش به کانکتور یا سوکت متصل شده. بنابراین بسیاری از دسته بندیها و استانداردهایی که برای کابل شبکه تعریف شدن، در مورد پچ کورد هم صدق میکنن. دلیل ابداع و استفاده از پچ کورد، بالا بردن سرعت فرآیند کابل کشی شبکه است. همونطور که کابل شبکه الکترونیکی پرکاربردترین نمونه در نوع خودش محسوب میشه، پچ کورد الکترونیکی (مسی) هم از سایر محصولات مشابه مشابه بیشتر مورد استفاده قرار میگیره. بهرهگیری از پچ کورد فیبرنوری هم مثل کابل های فیبرنوری، نیازمند فراهم بودن زیرساخت مناسبه.
انواع پچ کورد
با توجه به معیارهای مختلف، پچ کورد رو میشه به دستههای گوناگونی تقسیم کرد که در ادامه به اونها اشاره میکنیم. بیشتر تقسیم بندیهای پچ کورد از طبقه بندیهای کابل شبکه پیروی میکنن. در بعضی موارد، پچ کورد رو با معیار قرار دادن سوکت، گروه بندی میکنن.
پچ کورد رو براساس اینکه برای استفاده در کدوم نوع شبکه مناسبه، به دو گروه اصلی الکترونیکی و فیبر نوری تقسیم میکنن. سوکت پچ کورد الکترونیکی از نوع RJ-45 هست؛ اما پچ کورد فیبر نوری از نظر نوع سوکت تنوع بالایی داره.
یکی از روشهای رایج طبقه بندی کابلهای شبکه در بحث پچ کورد هم وجود داره و اون، معیار قرار دادن پهنای باند و نرخ انتقال دیتاست. بر این اساس پچ کوردها در طبقهها یا Categoryهای مختلفی قرار میگیرن که کیفیت اونها رو مشخص میکنه. مثلا همونطور که کابل شبکه Cat6 از نظر سرعت و پهنای باند نسبت به کابل شبکه Cat5e وضعیت بهتری داره، پچ کورد Cat6 هم از پچ کورد Cat5e باکیفیتتر محسوب میشه. قیمت کابل شبکه و پچ کورد براساس این استانداردها متغیره.
از اونجاییکه پچ کورد از دو بخش کابل شبکه و سوکت تشکیل شده، مثل کابل شبکه میتونه به دو گروه پچ کورد STP (شیلددار) و پچ کورد UTP (بدون شیلد) تقسیم بشه. پچ کورد شیلددار نسبت به پچ کورد بدون شیلد در برابر نویز و تداخل مقاومتره.
تفاوت پچ کورد و کابل شبکه
تا اینجای کار با ویژگیها و کاربردهای کابل شبکه و پچ کورد آشنا شدیم. حالا وقتشه با مقایسه این خصوصیات و قابلیتها، به تفاوت بین پچ کورد و کابل شبکه پی ببریم:
از نظر نصب و راه اندازی
معمولا برای کابل کشی و اتصال تجهیزات مختلف به هم، ابتدا مسیرها رو مشخص و فاصلهها رو اندازهگیری میکنن. بعد کابلها رو میبرن و درنهایت اونها رو سوکت میزنن. این روش کار، نیازمند حضور نیروی متخصص و البته صرف زمان نسبتا زیادیه. برای همین خیلیها ترجیح میدن با استفاده از پچ کورد، سرعت کابل کشی رو بالا ببرن. نحوه کار با پچ کورد بسیار راحته و در محاسبه تقریبی فاصلهها و تهیه پچ کورد با متراژ مناسب، خلاصه میشه. پس تفاوت پچ کورد با کابل شبکه از زمان شروع کابل کشی خودش رو نشون میده.
از نظر زمان استفاده در شبکه
پانچ کردن سیمها یا سوکت زدن کابل شبکه، کار تخصصی و حساسی محسوب میشه و امکان بروز اشتباه در اون وجود داره. مثلا اگه زوج سیم های همتاب در جای درست قرار نگیرن یا کابل بهدرستی کوتاه نشه، احتمال ایجاد نویز یا اختلال الکترومغناطیسی در شبکه وجود داره. بنابراین انتخاب پچ کورد، سلامت کابل کشی شبکه رو تضمین میکنه.
کمک گرفتن از پچ کورد نه تنها خیال کاربرها رو از بابت درست بودن اتصالها راحت میکنه، بلکه درنهایت باعث زیباتر و منظمتر شدن شبکه هم میشه. پچ کورد از نظر رنگبندی تنوع زیادی داره که در زمان بررسی تجهیزات شبکه اهمیت خودشون رو نشون میدن. به کمک رنگهای متنوع پچ کوردها، بهراحتی میشه تجهیزات و دستگاههایی که به هم متصل شدن رو پیدا کرد. بنابراین تفاوت کابل شبکه و پچ کورد رو در زمان استفاده از شبکه هم میشه احساس کرد.
آنچه در تفاوت کابل و پچ کورد گفتیم
در این مقاله تلاش کردیم تفاوت پچ کورد و کابل شبکه رو توضیح بدیم. انواع کابل شبکه از مهمترین اعضای تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشن، اما اگه بهدرستی سوکت زده نشن، کارایی لازم رو ندارن و حتی میتونن برای شبکه دردسر ایجاد کنن. بنابراین لازمه کاربرها با مقایسه کابل شبکه و پچ کورد، در مواقعی که لازمه از پچ کورد استفاده کنن. چون استفاده از این وسیله هم سرعت کابل کشی رو بالا میبره و هم از افت کیفیت انتقال دادهها جلوگیری میکنه.
سوالات متداول
کابل شبکهای که از دو طرف به سوکت متصل شده و امکان برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف رو فراهم میکنه.
پچ کورد در کارخانههای معتبر تولید میشه و بنابراین تستهای کیفیت مختلفی رو از سر میگذرونه.
براساس سوکت یا کانکتور.