داکت و ترانکینگ، برای قراردادن سیمها و کابلها جهت نظم دادن به مسیر کابلکشی استفاده میشن. تفاوت داکت و ترانک در کاربردشون است. در پروژههای ساختمانی بزرگ، ساختمان شرکتها و ادارات از داکت و ترانکینگ بهعنوان محفظهای برای نگهداری کابلها استفاده میشه. این تجهیزات بهصورت شاخهای در ابعاد مختلفی به بازار عرضه میشن.
در این مقاله میخوایم سوالاتی مثل ترانک چیست، تفاوت داکت و ترانک در چه مواردی هستن رو به تفصیل توضیح بدیم. پس با ما همراه باشین.
ترانکینگ چیست؟
ترانکینگ رو میتونیم قاب بسته در نظر بگیریم که از جنس PVC یا ABS ساخته میشن. در واقع کابلها از داخل این محفظه عبور میکنن تا نظم داشتهباشن و آسیب نبینن. ترانکینگ معمولاً بهصورت شاخههای 2 متری در بازار به فروش میرسن. از انواع برندهای شناخته شده بازار هم میتونیم به ترانکینگ لگراند، ترانکینگ البرز و ترانکینگ سوپیتا اشاره کنیم.
انواع ترانکینگ
ترانکینگها به سه دسته تقسیم میشن:
- ترانکینگهای دیواری: این ترانکها معمولاً در شرکتها و ادارات کاربرد دارن.
- ترانک دفنی: این مدل از ترانکها بهصورت توکار و زیر سقفها یا کف نصب میشن. اصلاً جلوی چشم نیستن و معمولاً محفظهای برای کابلهای فشارقوی، فشار ضعیف، تلفن و شبکه هستن.
- ترانک ستونی: این نوع ترانک برای فضاهای بزرگ مثل کلاسهای آموزشی، انواع همایشها و کنفرانسها کاربرد داره.
از نظر جنس هم دودسته ترانکینگ در بازار داریم:
- ترانک پلاستیکی: این نوع ترانک از جنس PVC ساخته میشه.
- ترانک فلزی: این نوع ترانک از مقاومت بیشتری برخورداره که بهصورت آهنی، استیل و یا آلومینیومی به بازار عرضه شده.
داکت چیست؟
داکتها محفظههای پلاستیکی هستن که برای انتقال کابل و سیم کاربرد دارن. داکتها در سقف، دیوار و کف نصب میشن. برای عبور کابل شبکه معمولاً از داکت شبکه، برای کابلهای برق هم از انواع داکت برق استفاده میکنن. برای جلوهدادن به محیط، داکتها در رنگبندی متنوعی تولید میشن. در نظر داشتهباشین داکتها ضد آب یا ضد رطوبت نیستن. یکی از نکتههای مهم در انتخاب، دقت به جنس داکت هست. جون بعضی از داکتها بعد از مدتی کیفیت خودشون رو از دست میدن. حتماً به قطر داکت هم دقت کنین. تعداد کابلها و قطرشون خیلی در انتخاب اندازه داکت تأثیر داره. اندازههای مختلفی در بازار برای خرید داکت وجود داره اما اندازه استاندارد طول داکتها معمولا 2 متر است.
انواع داکت
- داکت ساده: این داکت در دو مدل داکت بدون چسب و چسبدار تولید میشن. مدل بدون چسب با پیچ به دیوار اتصال پیدا میکنن. معمولاً داکت ساده از PVC تولید میشه.
ویژگیهای داکت ساده: انعطافپذیری مناسب، دارای درب، عایق جریان برق و مقاومت خوب در برابر مواد شیمیایی.
- داکت شیاردار: این داکت بهخاطر داشتن شیار بر روی بدنهش، داکت شیاردار نام داره. داکت شیاردار برای تابلو برق بیشتر استفاده میشه. به دلیل کاربرد در جاهای خطرناک معمولاً درب قفل شونده دارن. تنوع ابعادش هم بین 30 تا 100 میلیمتر هست که بستگی به تعداد و قطر کابلها داره.
ویژگیهای داکت شیاردار: طراحی زیبا، مقاومت در برابر الکتریسیته، عایق جریان برق.
- داکت پارتیشندار: در این داکت قسمت داخلی با صفحهای به نام پارتیشن از هم جدا میشه. این جداشدن به ما کمک میکنه که بتونیم از 2 نوع سیم یا کابل متفاوت و جداگونه به طور همزمان در این داکت استفاده کنیم. مثلاً با این داکت میتونیم کابل برق و تلفن رو از یک مسیر یکسان و از یک داکت اما به صورت مجزا از هم عبور بدیم.
ویژگیهای داکت پارتیشندار: شکیل، مقاومت بالا در برابر ضربه، عمر بالا، انعطافپذیری مناسب.
- داکت قرنیزی: شکل این داکت یادآور قرنیز هست. برای زیبا کردن محیط داکتی بسیار کاربردیه. به این دلیل که سیم و کابل داخل این داکت اصلاً دیده نمیشه و با هر مدل دکوراسیون، جلوه خوبی داره.
- داکت کفخواب: این داکت روی زمین نصب میشه. مثل داکت پارتیشندار، قابلیت پارتیشنبندی داره. ظاهر داکت کفخواب شبیه به نیمدایره بوده و بر روی زمین برای جلوگیری از گیر کردن پا به سیم و کابلها استفاده میشه.
ویژگی داکتهای کفخواب: جنس غیر قابل اشتعال، بدنه مقاوم، قابلیت رنگپذیری.
تفاوت داکت و ترانک
تفاوت داکت و ترانکینگ شامل موارد زیادی هست که به بررسی این تفاوتها میپردازیم. داکت صرفاً نوعی کانال پلاستیکی هست. داکت فقط سیمها و کابلهامون رو داخل خودش منظم نگه میداره. درحالیکه ترانکینگ قابلیت نصب کلید و پریز هم داره. همچنین بهوسیله کابلهای داخل ترانک، تمامی ادوات شبکه و برقی میتونن به همدیگه وصل بشن.
سایز داکت و ترانکینگ
در این بخش به مقایسه از نظر سایز میرسیم. داکتها از سایزهای کوچک تا متوسط تولید میشن. مثلاً یکی از پرفروشترین سایزهای داکت مربوط بهاندازه 11*11 است. اما ترانک معمولاً در سایزهای بزرگ تولید میشه و مقاومت بالاتری نسبت به داکت داره. البته بیشترین مصرف ترانک در اتصال شبکههای پسیو هست.
جنس و مقاومت داکت و ترانکینگ
اصولاً داکتها نسبت به ترانکها از مقاومت کمتری برخوردار هستن. ترانکها در طیف مختلفی مثل ضد آب، نسوز، ضدضربه و انواع مختلف دیگه عرضه شدن. ولی این درجه از مقاومت در داکتها وجود نداره. جنس هردو از PVC بوده اما از نظر ضخامت، ترانکینگها ضخیمتر و مقاومتر هستن. ترانکینگ سوپیتا از جمله ترانکهای ساخت ایران است که کیفیت بسیار مرغوبی دارد. این حرف درباره برند البرز نیز صدق میکند.
نحوه نصب
برای نصب ترانک باید مدل و تعداد پریزها را حساب کنید. تفاوت داکت و ترانک همینجاست. اول باید ترانکینگی را انتخاب کنین که به نسبت تعداد و قطر کابلها، از حجم مناسبی برخوردار باشه. در نظر داشته باشین که اگر از پارتیشن استفاده کنید حجم کمتری از کابلها قابل انتقال هستن. مسیر ترانک یا داکت را مشخص کنید. مسیرتون نباید بین رک یا جعبه فیوز باشه. دقت کنین که در طول مسیر مانعی نباشه. برای نصب ترانک ارتفاعی حدود 40 تا 80 سانتیمتر بالای سطح زمین درنظر بگیرید. همیشه در نظر بگیرید که برای کمتر شدن احتمال برخورد ضربه با ترانکینگ، اون رو کمی بالاتر از قرنیز نصب کنین.
قیمت داکت و ترانک
هزینه خرید ترانک بسیار بیشتر از داکتها است. هر شاخه ترانک حدود 4 برابر از هر شاخه داکت گرونتره. همچنین هزینه نصب ترانکها بیشتر از داکتهاست. ترانکها نیاز به زیرسازی دارند. بعضی از ترانکها نیاز به زیرسازی دارند و از کابلها بیشتر محافظت میکنند. البته تفاوت قیمت باتوجه به شرکت سازنده هم بیتأثیر نیست.
متعلقات ترانکینگ
ترانکها از ادوات و قسمتهایی تشکیل شدن که به نصب راحتتر و زیبایی محیط کمک میکنن. یک تفاوت داکت و ترانک، شامل متعلقات ترانک هست. متعلقات ترانک شامل موارد زیر هستن:
- سهراهی ترانکینگ: سهراهی ترانکینگ یه مسیر جدید برای کابلها اضافه میکنه. این قطعه در سایزهای مختلفی به بازار عرضه میشه.
- کادر ماژول: این قطعه در واقع قاب برای کلیدها و پریزها هستن و کلیدها داخل کادر ماژول قرار میگیرن. کادر ماژول در 4 اندازه 2، 4، 6 و 8 ماژول به بازار عرضه میشه.
- زاویه داخلی ترانکینگ: زاویه داخلی، محل وصل شدن دو ترانک را به همدیگه پوشش میده. این قطعه با زاویه 90 درجه در داخل دیوار قرار میگیره.
- زاویه خارجی ترانکینگ: این قطعه دو ترانکینگ رو در زاویه 90 درجه دیوار دربرمیگیره که البته گاهی میتونین زاویه رو بیشتر یا کمتر کنین.
- زاویه تخت ترانکینگ: این قطعه محل اتصال دو ترانک تغییر مسیر داده رو دربرمیگیره. این دو ترانک باهم زاویه 90 درجه تشکیل میدن که علاوه بر محافظت، باعث زیبایی هم میشه.
- مسدودکننده ترانکینگ: مسدودکننده ترانک (بست انتهایی) برای بستن انتهای ترانک کاربرد داره. این قطعه علاوه بر حفاظت از کابل شبکه، ظاهر ترانک رو زیباتر میکنه. این محصول در سایزبندیهای مختلف هم به بازار عرضه میشه.
- درب ترانکینگ: درب روی ترانک وصل میشه که دو مدل سخت و نرم داره. دربهای نرم انعطافپذیر هستن. جدا کردن مداوم دربهای نرم هم به دلیل انعطافپذیری، احتمال خرابی پایینتری نسبت به نوع سخت داره. ترانکینگ البرز، سوپیتا، لگراند از جمله برندهای ترانکینگی هستند که درب نرم دارند.
حرف آخر
در این مقاله سعی کردیم به بررسی و تفاوت داکت و ترانک بپردازیم. دیدین که وجود چنین وسیلهای چقدر میتونه به نظم و زیبایی محیط کارمون کمک کنه. اینکه داکت یا ترانک بخرین، بستگی کامل به نیاز و شرایط کابلهاتون داره. اگر نیاز به دو شاخه و محافظت بیشتری از کابلهاتون دارین ترانک انتخاب بهتری هست. البته اختلاف قیمت این 2 محصول رو فراموش نکنین.
سؤالات متداول:
مقاومت ترانکها بیشتر از داکتها است. ترانکها در برابر ضربه، آب و حرارت هم مقاوم هستن
ترانکها حدود 4 برابر از داکتها گرانتر هستن و نصب ترانکها نیاز به قطعات هم دارن.
برای شبکه پسیو حتماً باید از ترانکینگ استفاده بشه.
قبل از خرید این دو محصول ابتدا باید تعداد و قطر کابلهاتون رو بدونین.
نصب ترانک از داکت به دلیل متعلقات و اجرت بیشتر، گرانتر هست.