در چند دههی اخیر نیاز به ارتباطات به شدت افزایش پیدا کرده؛ در عین حال سرعت این ارتباطات هم برای ما نقش اساسی رو بازی میکنه. مسلمه که برای برآورده کردن این نیاز تجهیزاتی به کمک ما اومدن. یکی از این تجهیزات کابل شبکه است. کابلهای شبکه مجموعه سیمهایی از جنس مس و شیشه هستن که میتونن اطلاعات و دادهها رو از دستگاهی به دستگاه دیگه منتقل کنن. در واقع برای، اتصال و انتقال اطلاعات در بسیاری از دستگاههایی استفاده میشن که ما در طول روز باهاشون سروکار داریم. دستگاههایی مثل کامپیوتر، روتر، سوئیچ و… . در این مطلب بعد از بررسی کوتاه انواع کابل شبکه به تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP اشاره میکنیم.
همچنین بخوانید: تفاوت پچ کورد و کابل شبکه در چیست ؟
نحوه نامگذاری کابل شبکه
دونستن نحوه نامگذاری کابلها به ما کمک میکنه تا انواع کابل شبکه و کاربردشون رو بدونیم. این نوع نامگذاری و استاندارد در پچ کورد هم به یک شکل است. بهطور کلی کابلها به دو دسته تقسیم میشن: کابل شبکه مسی و کابل شبکه فیبر نوری. رایجترین نوع کابل شبکه، کابلTwisted Pair یا کابل زوج به هم تابیده است. این نوع کابل از چهار جفت سیم نازک تشکیل شده که زیر یک روکش قرار میگیره. نامگذاری کابلها بر اساس روکش و شیلد زوجها و بهطور کلی سیمهای کابل انجام میشه. این دستهبندی کابلها رو برای کاربردهای مختلف مناسب میکنه. هر کدوم از این کابلها که براساس شیلد و فویل دسته بندی میشن، تفاوتهای بارزی دارن. برای مثال تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP در وجود و عدم وجود شیلد و فویله.
علاوه بر این، دو فاکتور سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باند هم در نامگذاری کابلها نقش دارن. این دسته بندی ها از دسته بندی 1 یا Category 1 یا Cat1 و تا دسته بندی 8.2 هست. هر چی عدد بالاتر باشه سرعت انتقال و پهنای باند بیشتر میشه و نویزپذیری کاهش پیدا میکنه. استاندارهای کابل شبکه بهصورت Cat5، Cat5e، Cat6، Cat6a، Cat7 هست که هرکدوم از این کابلها سرعت و فرکانس متفاوتی رو پشتیبانی میکنن. برای مثال، کابل شبکه Cat6 فرکانس 250 مگاهرتز و سرعت 1000 مگابیت در ثانیه رو در اختیار شما قرار میده.
انواع کابل شبکه بر اساس نویزپذیری
ما گفتیم رایجترین کابل شبکه، کابل Twisted Pair یا کابل زوج به هم تابیده است. علت اینکه کابلها به دور هم پیچیده شدن اینه که هر جفت از این سیمها روی جفت دیگه تداخل سیگنالی نداشته باشن. هر چقدر این تابیده شدن جفت سیمها بیشتر باشه کیفیت انتقال توسط کابل بهتر میشه و بهتبع اون قیمت کابل هم افزایش پیدا میکنه. میزان این پیچش باعث بهوجود اومدن انواع کابل شبکه میشه.
کابل UTP یا بدون شیلد و فویل
شاید خیلیها اطلاع نداشته باشن که UTP مخفف چیست؟ باید بگیم که این کلمه مخفف Unshielded Twisted Pair هست. این نوع کابلها در ساختار خودشون هیچ شیلد یا حتی فویلی ندارن. کابل UTP قابلیت حذف نویز نداره و در بین کابلها ارزونترین کابل محسوب میشه. از این نوع کابلها بیشتر برای اتصالاتی استفاده میشه که دادههای اون اهمیت چندانی نداره.
کابل SFTP یا دارای شیلد و فویل
در تعریف کابل SFTP چیست باید بگیم کابل Shielded Twisted Pair یا کابلSFTP نوعی کابله که دور همهی زوجهای اون شیلد و فویل قرار داره. این کابل برای انتقال اطلاعات و داده در فواصل طولانی یا در مکانی با نویز و اختلالات زیاد مناسبه. زوجها در این نوع از کابلها روکشهایی از فویل F یا شیلد S دارن. این حروف رو میشه در نام کابلها مشاهده کرد.
کابل STP انواع مختلفی داره. از جلمه:
- کابل FFTP: یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور کل سیم ها وجود داره.
- کابل FTP: یک فویل دور هر جفت سیم وجود داره.
- کابل SFTP: دور سیم ها هم محافظ بافته شده و هم فویل وجود داره و هر جفت سیم هم فویل داره. برای استفاده در شبکه هایی مناسبه که به امنیت بالایی نیاز دارن. این نوع، گرونترین کابل شبکه محسوب میشه.
تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP
کابلها به دلیل جنس و روکش سیم و روکش زوج به هم تابیده شده انواع مختلفی دارن. اما در ایران دو نوع کابل UTP ( بدون شیلد و محافظ) و SFTP (با شیلد و روکش فویل) بیشتر شناختهشده هستن. مقایسه کابل UTP و SFTP میتونه در خرید کابل خیلی خوب و مفید باشه. کابلهای UTP بهدلیل ارزون بودن و سازگاری بالا با بسیاری از دستگاهها نسبت به SFTP استفادهی گستردهتری دارن.
نکتهی قابل توجه اینه که کابل کشی محل اغلب به دو صورت روکار و توکار یعنی از داخل دیوار انجام میشه. کابلکشی روکار برای راحتی و دسترسی بهتر به کابلها بسیار مناسبه اما در بعضی مواقع کابلکشی شبکه در کنار کابل کشی برق انجام میشه. این امر باعث تداخل میدانهای الکتریکی و مغناطیسی روی کابلها میشه. وجود فویل و شیلد در اطراف سیم باعث جلوگیری از این تداخلات میشه و انتقال اطلاعات با کیفیت خوبی صورت میگیره. در کل، وجود شیلد و فویل از ایجاد نویز جلوگیری میکنه؛ فقط باید کابلی با روکش مناسب تهیه کنید.
حرف آخر
در این مطلب سعی کردیم شما رو با دوتا از پرکاربردترین کابلهای شبکه آشنا کنیم و تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP رو روشن کنیم. شما با دونستن این مطالب میتونید برمبنای نیاز خودتون کابل شبکه مناسب رو انتخاب کنید. با توجه به اینکه برندهای گوناگون کابلهای شبکه با کیفیت و متراژ متفاوت تولید میکنن بهتره تا با آشنایی کامل به سراغ انتخاب کابل شبکه برید.
سوالات متداول
دو نوع کابل شبکه مسی و کابل شبکه فیبر نوری. اما نوع پیچیده شدن زوجهای داخل کابل، روکش و شیلد روی این زوجها و خود کابل اون رو به چند دسته تقسیم میکنه.
کابل Unshielded Twisted یا کابلUTP زوج به هم تابیده و بدون شیلده. این کابل قابلیت حذف نویز نداره.
در کابلSFTP هم محافظ بافته شده و هم فویل دور سیم ها وجود داره و هر جفت سیم هم فویل داره. این کابل برای استفاده در شبکه هایی که نیازمند امنیت بالایی هستن مناسبه.