در این مقاله از راهنمای خرید پچ پنل شبکه میخوایم به شما بگیم که موقع خرید این وسیله، باید چه نکاتی رو در نظر داشته باشید. پچ پنل یکی از تجهیزات پسیو شبکه هست که به شما در ایجاد یک سیستم کابلکشی انعطافپذیر، مرتب و مطمئن کمک میکنه. امروزه مدلهای مختلفی از پج پنل در بازار موجوده و شما باید نوع مناسبش رو برای شبکه خودتون انتخاب کنید. پچ پنلها از نظر کاربرد و سایز انواع مختلفی دارند. در این راهنمای خرید پچ پنل ما به شما میگیم که چطور باید مناسبترین پچ پنل رو برای شبکه خودتون پیدا کنید و چه فاکتورهایی رو باید موقع انتخاب مدنظر داشته باشید.
پچ پنل چه نقشی در شبکه دارد؟
قبل از اینکه بریم سراغ راهنمای خرید پچ پنل، بهتره کمی درباره این وسیله صحبت کنیم. به طور کلی پچ پنل یک وسیله ضروری برای شبکه محسوب نمیشه. این دستگاه کاربردش برای نظم دادن و دستهبندی کابلهای شبکه هست. پچ پنل یک قطعه فلزیه که تعدادی پورت شبکه داخلش تعبیه شده. انواع کابل شبکه به جای اینکه مستقیما به دستگاهها متصل بشن به پچ پنل وصل میشن. این کار باعث میشه که شما به کابلکشی کمتری نیاز داشته باشید. اما این تنها کارایی پچ پنل نیست، این وسیله مزیتهای دیگهای هم داره؛ مثلا:
- مدیریت و شناسایی کابلها رو راحتتر میکنه. شما میتونید با کمک این دستگاه و نحوه آرایش پچ پنل به صورت اصولی، کابلها و پورتها رو برچسب بزنید تا تشخیصشون راحتتر باشه.
- از پیچ خوردن و تا شدن کابلها جلوگیری میکنه. کابلها با اتصال به پچ پنل به شکل منظم کنار هم چیده میشن.
- برای تنظیم مجدد و عیبیابی کابلها کاربرد داره. شما برای تست کابلها و جایگزینیشون خیلی راحت میتونید از پچ پنل استفاده کنید.
- ریسک قطع شدن کابلها کمتر میشه. حتی وقتی شما یک دستگاه جدید به شبکه اضافه کنید، پچ پنل خطر اختلال و قطعی رو به حداقل میرسونه.
بررسی انواع پچ پنل
خب در این بخش از راهنمای خرید پچ پنل میخوایم انواع پچ پنلها رو معرفی کنیم. مدلها و نوعهای مختلفی از پچ پنل در بازار هست که شما میتونید بر اساس شبکه و نیازتون بهترینش رو انتخاب کنید. پچ پنلها رو بر اساس فاکتورهای زیر دسته بندی میکنند:
بر اساس نوع کابل اترنت
همونطور که میدونید کابلهای شبکه به دستههای مختلفی از جمله CAT5 و CAT6 تقسیم میشن. بر اساس همین نوع کابلها، پچ پنلها هم به دستههای زیر تقسیم میشن:
- Cat5e
- Cat6a
موقع خرید حتما باید حواستون باشه که پچ پنل با نوع کابل متناسب باشه. یعنی اگر کابلهای شما از دسته Cat6هستند و خرید کابل شبکه cat6 رو قبلا انجام دادین، پچ پنل شما هم باید از همین نوع باشه.
بر اساس مدل کابل
پچ پنلها یا شیلددار هستن یا بدون شیلد. این دو نوع پچ پنل باید بر اساس نوع کابل شیلددار یا بدون شیلد انتخاب بشن. پچ پنل شیلددار برای محیط با EMI بالا طراحی شده. این نوع از پچ پنل میتونه از اینترنتهای سرعت بالا پشتیبانی کنه. خصوصا وقتی که کابلهای برق نزدیک کابل شبکه باشه. نوع شیلددار معمولا گرونتر از بدون شیلد هستن. اگه محیطی که کابلها قرار دارن، سیمهای برق قوی نیستن، همون نوع بدون شیلد هم مناسبه. ولی اگه برق یا نویز در محیط زیاد باشه، پچ پنلهای شیلددار انتخاب بهتری هستن.
بر اساس تعداد پورت
یکی دیگه از فاکتورهای مهمی که در راهنمای خرید پچ پنل بهش میپردازیم، سایز یا همون تعداد پورت پچ پنلهاست. پورتها مسیر ورودی و خروجی دیتا در پچ پنل هستن. معمولا این دستگاهها سایزهای مختلفی دارن و با تعداد پورتهای گوناگونی تولید میشن. واحد اندازهگیریشون هم RU هست. یک پچ پنل 24 پورت رو میگن 1RU و پچ پنل با 32 یا 48 پورت رو میگن 2RU. 4RU هم به پچ پنلهای 96 پورتی گفته میشه. معمولا ابعاد یک پچ پنل 24 پورتی نزدیک به 49*44*36 میلیمتر هست و یک پچ پنل 48 پورتی ابعادش نزدیک به 49*88*36 میلیمتر میشه.
بر اساس شکل ظاهری
پچ پنلها دو نوع طراحی میشن؛ فلت و زاویهای. پچ پنلهای فلت همونطور که اسمشون پیداس به شکل صاف ساخته شدن و برای سطوح مسطح به کار میرن. معمولا این نوع پچ پنل برای کابل کشی افقی یا عمودی کاربرد داره و شما میتونین اون رو روی یک سطح صاف یا دیوار نصب کنین. نوع دیگه پچ پنلهای زاویهای هستن که به شکل زاویه بیرونی طراحی شدن و جاهایی استفاده میشن که تراکم کابل بالاست و قرار دادن یه تعداد زیاد کابل کنار هم شکل خوبی به ظاهر شبکه نمیده. معمولا این نوع پچ پنل برای گوشهها و داخل کابینت استفاده میشه.
بر اساس قابلیت ماژولار
در بخش قبلی راهنمای خرید پچ پنل گفتیم که پچ پنلها برای انواع مختلف کابل طراحی شدن. بعضی از این پچ پنلها رو میشه برای چند نوع کابل به کار برد. به این مدل پچ پنل ماژولار میگن. پچ پنلهای ماژولار قابلیت نصب انواع مختلفی از کابلها مثلا کابلهای CAT5 و CAT6 در کنار هم دیگه رو دارن. ولی یک پچ پنل غیرماژولار فقط یک نوع کابل رو پشتیبانی میکنه.
بر اساس نوع لودد و آنلودد
یکی دیگه از مواردی که در راهنمای خرید پچ پنل بهتره باهاش آشنا بشید، دو نوع پچ پنل لودد و آنلودد هست. پچ پنلهای لودد به آداپتور مجهز شدن. پچ پنلهای آنلودد صرفا یک ریل خالی از جای پورت هستن و شما خودتون میتونین بر اساس نیاز نوع کیستون شبکه مناسب رو داخلش قرار بدین. این دو نوع پچ پنل هر کدوم مزیتها و معایب خودشون رو دارن. شما باید بر اساس نیازتون یکی از اونا رو انتخاب کنید. پچ پنلهای لودد برای کاربردهای مشخص مناسبه. ولی پچ پنل آنلودد برای وقتی که تعداد دستگاههای شبکه مشخص نیست و امکان گسترش شبکه وجود داره، مناسبتره. این موضوع رو به صورت کاملتر و مفصلتر در تفاوت پچ پنل لودد و آنلودد توضیح دادیم.
پچ پنل با قابلیت POE
قابلیت POE یک تکنولوژی تقریبا جدیده که روی پورتهای پچ پنلها هم امکان اجرا داره. وقتی که یک پچ پنل از تکنولوژی POE بهرهمند باشه، میتونه در کنار دیتا برق رو هم از خودش عبور بده. یعنی دیگه نیاز نیست که شما یکسری کابلکشی اضافه برای برق انجام بدین.
بررسی برندهای پچ پنل
برندهای مختلفی از پچ پنل در بازار ایران موجودند و شما میتونید هر کدوم از این برندها رو برای شبکه خودتون انتخاب کنید. از بهترین برندهای پچ پنل موجود در بازار ایران که در این راهنمای خرید پچ پنل بهشون میپردازیم، میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- پچ پنل لگراند: این برند پچ پنل محصولات خود رو در انواع استاندارد Cat6a ،Cat6 و Cat5e تولید میکنه و بیشترین محصولاتش از نوع پچ پنل Cat6 هستند. محصولات این برند در دو مدل SFTP و UTP تولید میشن و شما میتونید نوع مناسب رو برای خودتون انتخاب کنید.
- پچ پنل نگزنس: دومین برندی که قراره در این راهنمای خرید پچ پنل باهاش آشنا بشید، نگزنسه. نگزنس یک شرکت فرانسوی که پچ پنل یکی از پرطرفدارترین محصولاتش هست. محصولات این شرکت به کیفیت و تنوع بالا معروفن. شما میتونین تولیدات برند نگزنس رو در انواع استانداردها و تعداد پورتهای مختلف در بازار ببینین.
- پچ پنل امپ: امپ هم یکی دیگه از برندهای فرانسوی تجهیزات شبکه هست. پچ پنلهای امپ هم در انواع و مدلهای مختلفی تولید شده و هم برای شبکه و هم تلفن کاربرد داره که به دسته دوم پچ پنل تلفن هم گفته میشه. برای انتخاب پچ پنلهای امپ هم شما نیاز به راهنمای خرید پچ پنل دارید تا بتونید نوع مناسب برای خودتون رو پیدا کنین.
حرف آخر
راهنمای خرید پچ پنل به شما کمک میکنه که بفهمید برای خرید پچ پنل به چه نکاتی باید توجه کنید. بهتره قبل از اینکه برای خرید محصول اقدام کنید، اول نوع کابل، تعداد پورت، مدل پچ پنل و قابلیتهای اضافه اون رو در نظر بگیرید. این کار به شما کمک میکنه که یک پچ پنل مناسب برای کار خودتون انتخاب کنید. لازمه که در این مورد تفاوت پچ پنل و سوئیچ شبکه رو بدونید و هوشیار باشید که انتخاب پچ پنل برای کاربردهای خانگی با کاربردهای سازمانی و مراکز داده خیلی تفاوت داره.
مثلا اگر قصد خرید پچ پنل برای شبکه خانگی یا یک دفتر کوچک رو دارید، پچ پنل CAT5E یا CAT6 Unshielded با 12 یا 24 پورت برای شما کفایت میکنه. ولی اگه برای شبکههای سازمانی یا مراکز داده قصد خرید دارید بهتره نوعی مثل Rack Mounted Mounted 48 Port CAT6A یا پانل های پچ CAT7 رو انتخاب کنید. در این مقاله ما معیارهای اصلی برای خرید یک پچ پنل مناسب رو برای شما توضیح دادیم تا بتونید بهترین انتخاب رو برای خودتون داشته باشید.
سوالات متداول
منظور از پچ پنلهای نوع UTP، پچ پنلهای بدون شیلده و برای جاهای بدون نویز مناسبه. ولی نوع SFTP شیلددار هست و شما میتونید در مکانهای نویزدار هم استفاده کنید.
بله. البته برای کابلهای فیبر نوری پچ پنلهای مخصوص طراحی شده و نمیشه پچ پنلهای مسی رو برای فیبر نوری به کار برد.
پچ پنل آنلودد صرفا یک ریل خالیه که جای پورت داره و شما بر اساس نیاز شبکه کیستون مدنظرتون رو در جاهای خالی نصب میکنین اما پچ پنل لودد روی خودش کیستون نصب شده داره.
از برندهای برتر پچ پنل در ایران در حال حاضر برندهای لگراند، نگزنس و امپ هستن.