
در یک شبکه، کابلها به تجهیزات اصلی وصل میشن و ارتباطات رو برقرار میکنن. حالا ممکنه در گذر زمان این شبکه توسعه یا تغییراتی پیدا کنه. با وجود ابزاری مثل پچ پنل این تغییرات دیگه باعث هزینهی زیاد و دردسر نمیشن. در این مقاله قراره به شما راجع به اینکه پچ پنل چیست ؟ و کاربرد انواع پچ پنل توضیح بدیم تا در صورت نیاز به خرید تجهیزات شبکه، اهمیت این قطعه رو فراموش نکنید.
پچ پنل شبکه چیست ؟
پچ پنل چیست ؟ پچ پنل قطعهای مستطیلی است که تعداد زیادی پورت روی خودش داره. همون طور که از اسمش مشخصه، پنلی برای وصل کردن کابلهای شبکه به تجهیزات اصلی مثل روتر و هاب هست و بین نقاط انتهایی اونها قرار میگیره.
سوکتهایی در زمان کابل کشی بدون استفاده میمونن. در زمان ارتقای شبکه به این سوکتها نیاز پیدا میکنیم. با استفاده از پچ پنل تمام کابلهای وصل شده به سوکت رو در یک نقطه بهصورت شماره گذاری شده وارد پچ پنل میکنیم. و اونها رو با کابل شبکه به سوئیچ یا هاب متصل میکنیم.
انواع پچ پنل شبکه
خب حالا که فهمیدیم پچ پنل چیست ؟ وقتشه با انواع مختلف اون هم آشنا بشیم.
1- بر اساس نوع سیمکشی

از پچ پنل مسی در شبکههایی که کابل کشی مسی دارن و از پچ پنل فیبر نوری در شبکههایی که کابل کشی فیبر نوری دارن استفاده میشه. پچ پنل مسی و فیبر نوری هیچ تفاوتی در کاربرد و عملکرد ندارن و تنها نوع کابلی که بهشون وصل میشه فرق میکنه.
2- بر اساس نوع کیستون
- Cat6a ، Cat6 ،Cat5e و Cat7: این دستهبندی بر اساس استاندار کیستونهای پچ پنله. همونطور که گفتیم استاندارد پچ پنل و کابل شبکه باید یکی باشه. مثلا، پچ پنل Cat6 با کابل Cat6 سازگاره.
- UTP، SFTP و…: برای مثال، برای کابلهای UTP (بدون شیلد و فویلی دور سیمها) از پچ پنلی با کیستونهای UTP استفاده میشه که به اون پچ پنل UTP میگن. در مقابل برای کابلهای SFTP (شیلد و فویل دار) از پچ پنل SFTP استفاده میشه.
3- بر اساس تعداد پورت

پچ پنلها با تعداد پورتهای مختلف 12، 16، 24، 32، 36، 48 و 96 تولید میشن و به فروش میرسن. در بین اعداد بالا، پچ پنل 24 پورت از پرفروشترین پچ پنلهاست. تعداد پورت پچ پنل با توجه به سایز و زیرساخت شبکه انتخاب میشه.
4- ماژولار بودن یا نبودن پچ پنل
پچ پنل ماژولار به پچ پنلی گفته میشه که کیستونها بهصورت آماده از قبل نصب نشدن. خوبی پچ پنل ماژول اینه که اگر یکی از کیستونها مشکلی پیدا کرد نیاز نیست تا کل پچ پنل تعویض بشه و میشه فقط همون یک کیستون رو تعویض کرد.
5- پچ پنل POE

فناوری POE امکان تامین برق مورد نیاز تجهیزات رو از طریق کابل شبه فراهم کرده. حالا پچ پنل POE هم پورتی برای دیتا و هم پورتی برای تامین توان مصرفی در اختیار تجهیزات شبکه قرار میده.
6- برندهای معروف تولید کننده پچ پنل
مثل سایر تجهیزات شبکه، برندهای زیادی پچ پنل تولید میکنن. برای یک انتخاب مناسب، میتونید یکی از انواع پچ پنل لگراند، نگزنس یا امپ رو تهیه کنید.
آموزش نصب پچ پنل

بعد از بررسی اینکه پچ پنل چیست و انواع اون، وقتشه که بدونیم چجوری باید نصبش کنیم. تجهیزاتی که برای نصب پچ پنل نیازه شامل موارد زیر میشه:
• آچار پانچ
• کابل
• کاتر کابل
• سیم چین
در ابتدا پوستهی بیرونی کابل رو به اندزهی چند سانتیمتر با کاتر کابل جدا کنید و سیمهای کابل زوج بههم تابیده رو باز کنید. طبق رنگبندی استاندارد T568B یا T568A سیمهای کابل رو با آچارپانج به پشت پچ پنل متصل کنید. در آخرین مرحله هم با سیمچین، سیمهای اضافی رو ببرید.
1. سفید سبز 2. سبز 3. سفید نارنجی 4. آبی 5. سفید آبی 6. نارنجی 7. سفید قهوهای 8. قهوهای
استاندارد T568B:
1. سفید نارنجی 2. نارنجی 3. سفید سبز 4. آبی 5. سفید آبی 6. سبز 7. سفید قهوهای 8.قهوهای
حرف آخر
برای راهاندازی یک شبکه نیازه که بدونید در ابتدا از چه تجهیزاتی استفاده کنید تا بعدا در صورت توسعه یا تغییرات، وقت و هزینهای هدر ندید. در مقالهی پچ پنل چیست ؟ کاربرد انواع پچ پنل، ما سعی کردیم شما رو در این مسیر راهنمایی کنیم. امیدواریم براتون مفید بوده باشه. اگر سوالی داشتید با ما در میون بذارید.
سوالات متداول:
قطعهای مستطیلی با تعداد زیادی پورت که بین کابلهای شبکه و تجهیزات اصلی شبکه مثل روتر و هاب قرار میگیره. کابل شبکه بهجای اتصال مستقیم به این تجهیزات، به پچ پنل وصل میشه.
این نوع از پچ پنل هم پورت انتقال اطلاعات هم پورت تامین برق رو در اختیار تجهیزات شبکه میذاره.
نه. استاندارد و نوع پچ پنل باید با استاندارد کابل یکی باشه تا عملکرد مناسبی داشته باشه. مثلا برای کابلCat6 باید از پچ پنل Cat6 استفاده بشه.