بالاخره چند مدل کابل فیبرنوری داریم و انواع کابل فیبرنوری کدامند؟ احتمالا در خرید کابل فیبر نوری با مدلها و عناوین مختلفی مواجه شدین که انتخاب رو برای شما دشوار کرده. در این مقاله میخواییم به صورت کامل توضیح بدیم که انواع کابل شبکه نوری چه تفاوتی باهم دارن و شما باید کدوم مدل رو انتخاب کنید. اگرچه کابل فیبرنوری یکی از بهترین و با کیفیتترین کابلها هست که نسبت به دو نوع دیگه یعنی کابل بهم تابیده و کابل کواکسیال، انتقال داده رو با سرعت بیشتری انجام میده اما مثل سایر تجهیزات شبکه، لازمه که به درستی انتخاب بشه. پس با ما همراه باشید.
کابل فیبر نوری چیست؟
اجازه بدین قبل از معرفی انواع کابل فیبرنوری، به طور مختصر بگیم که کابل فیبر نوری چیست و چه کاربردی داره. کابل فیبر نوری به عنوان یکی از تجهیزات پسیو شبکه، ابزاری برای انتقال داده بین تجهیزات مختلف هست که در درون خودش رشتههای باریک شیشهای جهت انتقال نور داره. در واقع انتقال داده در این نوع از کابل، توسط نور گذرنده از داخل رشتههای بسیار باریک انجام میشه. کابل فیبرنوری نسبت به نسخههای پیشین در قابلیت سرعت و پهنای باند انتقال داده بسیار ارتقا یافته و انقلابی ایجاد کرده. به همین دلیل در شبکههای بزرگ که حجم عظیمی از دیتا باید در زمان کوتاهی منتقل بشه، از کابل فیبرنوری استفاده میشه. ضمنا میزان اختلال و نویز هم در این کابلها کمتره.
ساختار کابل فیبرنوری به این صورته که هر کدام از رشتههای کابل فیبرنوری یک بخشی به اسم هسته یا core دارن و این بخش دقیقا محل عبور نور هست. اطراف هستهها، لایههایی برای محافظت از هسته و در نهایت هم دور تمام هستهها، لایههای محافظتی بیشتری جهت مقاومت کابل تعبیه شده. در تصویر زیر ساختمان کابل فیبرنوری رو میبینید که با ساختاری که در معرفی کابل بهم تابیده توضیح دادیم، کاملا متفاوت و منحصر به فرده.
انواع کابل فیبرنوری از نظر جنس
در کابلهای زوج بهم تابیده، کابلها بر اساس دارا بودن و یا نبودن شیلد و فویل در ساختار خودشون به دو دسته کابل SFTP و کابل شبکه UTP تقسیم میشن. اما در مورد کابلهای فیبرنوری اصلیترین دستهبندی انواع کابل فیبر نوری بر اساس جنس هسته و غلاف هست. طبق این معیار سه نوع کابل فیبر نوری داریم:
- کابل فیبر نوری GOF (هسته و غلاف شیشهای)
کابل فیبر نوری که هم هسته و هم غلاف شیشهای داره، بهترین و باکیفیتترین و در عین حال گرانترین نوع کابل فیبرنوری هست که بیشترین سرعت انتقال نور و کمترین اختلال رو داره اما کابل فیبرنوری شیشهای، در برابر خمش و کشیدگی مقاومت بالایی نداره و احتمال شکنندگیش بالاست.
- کابل فیبر نوری POF (هسته و غلاف پلاستیکی)
در کابل نوری پلاستیکی، هم هسته و هم غلاف دورش از پلاستیک شفاف ساخته شدن تا مقاومت کابل در برابر ضربه و شکنندگی بهتر بشه. اما از این کابل بیشتر در فواصل کوتاهتر استفاده میشه چون در فواصل دور، میزانی از افت سیگنال رو تجربه میکنین.
- کابل فیبر نوری PCF (هسته شیشهای و غلاف پلاستیکی)
کابل فیبرنوری سیلیکا اسم دیگه کابل PCF هست که از ترکیب دو جنس شیشه برای هسته و پلاستیک یا همان پلیمر شفاف برای غلاف استفاده شده. چنین ترکیبی باعث شده امکان استفاده از اون در فواصل دورتر (تا دو کیلومتر) و با مقاومتی قابل قبول میسر بشه. در توضیح تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی هم گفتیم که فاکتور مقاومت در انتخاب کابل برای محیط های مختلف بسیار مهم و تاثیرگذاره. هرچند سرعت انتقال داده کابل سیلیکا به کابل GOF نمیرسه.
انواع کابل فیبرنوری از نظر عملکرد
معیار دوم برای دستهبندی انواع کابل فیبرنوری، ساختار درونی و عملکرد کابل هست. طبق این معیار هم دو دسته کابل فیبرنوری به اسم “مالتی مود” و “سینگل مود” داریم که هر کدوم در شرایط مشخصی انتخاب میشن:
- کابل فیبر نوری مالتی مود multi-mood
کابل فیبرنوری چند حالته یا multi mood نسب به کابل single mood در شبکههای بیشتری مورد استفاده قرار میگیره چون قیمت مقرون به صرفهتری داره. در تصویر زیر میبینید که در این کابل قطر هسته بزرگتر بوده و نور LED گذرنده از اون با طول موجها و اشکال مختلف منتقل میشه. این کابل در فواصل کوتاهتر تا حداکثر دو کیلومتر کارآمده و در فواصل بیشتر، افت سیگنال داره.
- کابل فیبر نوری سینگل مود single-mood
کابل فیبرنوری تک حالته یا single mood یک هسته با قطر 9 میکرومتر داره که فقط اشعه لیزری و بدون شکست برای انتقال دیتا از اون رد میشه. این کابل قیمت بیشتری داره و برای فواصل دورتر تا 150 کیلومتر کاربرد بهینه داره. البته به شرطی که سایر تجهیزات و زیرساخت شبکه هم سازگاری لازم رو داشته باشن.
انواع کابل فیبر نوری بر اساس محل کاربرد به دو دسته تقسیم میشن:
- کابل فیبرنوری outdoor: که با مقاومت بیشتر برای محیط های بیرونی مناسبه
- کابل فیبرنوری indoor: که برای محیط داخل ساختمانها و متراژهای پائینتر مناسبه
آنچه در معرفی انواع کابل فیبرنوری گفتیم
در این مقاله از ونتولینک، در جهت راهنمای خرید کابل شبکه، به تعریف و معرفی انواع کابل فیبرنوری پرداختیم تا در زمان خرید کابل شبکه، اطلاعات کاملی از تنوع محصولات این حوزه داشته باشین. گفتیم انواع کابل فیبرنوری رو میشه بر اساس جنس هسته و غلاف، ساختار هسته و نحوه گذر نور از آن و همینطور محل استفاده از کابل تقسیمبندی کرد که هر کدام از این مدلهای مختلف کابل فیبرنوری برای برطرف کردن نیاز شبکههای متفاوتی طراحی شدن. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه و بتونید بر اساس این اطلاعات، بهترین کابل فیبرنوری متناسب با شبکه مدنظر خودتون رو خریدرای کنید.
سوالات متداول
اصلیترین معیار برای تقسیم انواع کابل فیبرنوری، جنس هسته و غلاف کابل هست که طبق این معیار سه نوع کابل فیبرنوری داریم: هسته و غلاف هردو شیشهای، هسته و غلاف هردو پلاستیکی، هسته شیشهای و غلاف پلاستیکی
با توجه به ساختار و لایههای درونی هر کدام از این دو نوع کابل، کابل اوت دور برای مصرف در فضای بیرون و کابل ایندور برای محیط های داخلی ساختمان مناسب هستن.
این تقسیم بندی، بر اساس قطر هسته کابل، سرعت و نحوه انتقال نور شکل گرفته. از کابل سینگل مود که قیمت بیشتری هم داره در فواصل دور استفاده میشه.