تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی

اطلاع از تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی در انتخاب اصولی کابل برای شبکه و پرداخت قیمت کابل شبکه تاثیرگذاره. هر کدوم از انواع کابل‌ها برای برطرف کردن نیاز شبکه‌ای به خصوص طراحی شدن که بر اساس همان نیاز ساختار، قابلیت و قیمت متفاوتی هم دارن. بنابراین لازمه که متخصص شبکه، نیاز و شرایط شبکه خودش رو شناخته و بر اساس اون کابل متناسب رو انتخاب کنه. در این مقاله به دنبال بررسی تجهیزات پسیو شبکه، قصد داریم فرق کابل بهم تابیده و مفتولی رو به طور کامل توضیح بدیم.

به این منظور ابتدا کابل بهم تابیده و کابل مفتولی رو به صورت کامل بررسی کرده و ساختار و ویژگی‌های هر کدوم رو توضیح می‌دیم و بعد به مقایسه و بیان تفاوت کابل مفتولی و بهم تابیده می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

برای خرید هر کدوم از انواع کابل‌ها، راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه رو مطالعه کنید.

کابل بهم تابیده رشته‌ای

در مقاله کابل شبکه چیست، به صورت کامل در مورد انواع کابل شبکه و ساختار و کاربردهای هر کدوم توضیح دادیم. یکی از انواع کابل‌های پرکاربرد و رایج در دنیای شبکه کابل twisted pair یا بهم تابیده هست که در اون هشت رشته سیم هادی، به صورت دو به دو به هم پیچیده شدن و به همین دلیل به این نوع از کابل، بهم تابیده هم میگن. این نوع از ساختار باعث میشه میزان اختلال و نویز الکترومغناطیسی در انتقال دیتا به اندازه قابل قبولی کمتر بشه.

انواع کابل بهم تابیده با توجه به قدرت و سرعت انتقال داده به کتگوری‌های مختلفی تقسیم میشن که کابل شبکه cat6 پرکاربردترین کتگوری از این کابل هست که برای شبکه‌های مختلفی استفاده میشه. شبکه‌های مختلفی با ابعاد مختلف، متراژ مورد نیاز از این کابل بهم تابیده رو انتخاب کرده و به صورت دستی سوکت شبکه در دو سر اون نصب می‌کنن تا برای ایجاد اتصالات موردنیاز آماده باشه.

انواع کابل بهم تابیده بر اساس دارا بودن و یا نبودن شیلد و فویل در اطراف هر کدوم از هشت رشته سیم داخلی، به دو دسته کابل utp و کابل sftp تقسیم میشن. تفاوت کابل شبکه utp و sftp در قیمت، مقاومت و جلوگیری بیشتر از اختلالات الکترومغناطیسی خودشو نشون میده.

کابل بهم تابیده رشته‌ای

کابل مفتولی

در این قسمت از مقاله تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی به معرفی کابل مفتولی می‌پردازیم تا بعد بتونیم این دو کابل رو باهم مقایسه کنیم. در معرفی تجهیزات پسیو شبکه و کابل مفتولی باید بگیم که این کابل از یک رشته یا یک مفتول واحد تشکیل شده که همین تک رشته، هادی الکترومغناطیسی هست.

ساختار کابل مفتولی به این صورت هست که یک هادی مسی یا آلومینیومی به عنوان هسته کابل، یک روکش از جنس PVC و در برخی موارد یک شیلد محافظ دور هادی در مجموع کابل مفتولی رو تشکیل میدن. انواع روکش کابل شبکه می‌تونه به صورت LSZH، PVC و یا PE باشه که در کابل مفتولی معمولا از روکش پی وی سی استفاده میشه. با توجه به اهمیت روکش کابل شبکه باید گفت که PVC در صورت بروز آتش سوزی، گازهای سمی ساطع می‌کنه که یک نکته منفی بزرگ برای این نوع از روکش کابل هست.

به دلیل همین هادی ضخیم و ساختار ویژه کابل مفتولی، این کابل معمولا انعطاف بسیار پائینی داره تا جایی که به کابل مفتولی کابل خشک یا کابل زمینی هم گفته میشه. از انواع کابل مفتولی در موارد زیر استفاده میشه:

  • توزیع برق در نیروگاه‌ها
  • ساخت تابلو برق
  • کابل کشی در لوله‌های خرطومی و ساده صنایع
  • و غیره
کابل مفتولی

تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی

در این قسمت از مقاله می‌تونیم به مقایسه و بررسی تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی بپردازیم. چراکه حالا دیگه این دو نوع کابل رو به خوبی می‌شناسیم. برای مقایسه و بررسی تمام تفاوت های بین کابل بهم تابیده و مفتولی معیارها و فاکتورهای زیادی هست اما به طور کلی فرق بین کابل مفتولی و کابل بهم تابیده رو میشه از چهار جهت که مهم‌تر و تاثیرگذارتر هستن، بررسی کرد:

تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی

از نظر ضخامت و انعطاف‌پذیری

اولین و اصلی‌ترین تفاوت کابل بهم تابیده و کابل مفتولی در میزان انعطاف‌پذیری این دو کابل هست. در این مورد میشه گفت کابل بهم تابیده‌ای مثل کابل شبکه نگزنس به دلیل ساختار رشته‌ای خودش انعطاف بسیار بیشتری از کابل مفتولی ارائه میده و به همین دلیل از این نوع کابل در محیط هایی با کابل کشی پر پیچ و خم استفاده میشه.

از نظر مقاومت کابل

منظور از مقاومت کابل‌ها، تاب آوری اونها در شرایط مختلف دما و رطوبت و کشش هست. تصور کنید در یک محیط با میزان مشخصی از رطوبت و گرما و سرما و در داخل رک شبکه، هر دو کابل بهم تابیده و کابل مفتولی رو به مدت ثابتی قرار دادیم. در این حالت تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی، با مقاومت بیشتر کابل مفتولی در مقابل آسیب‌های آب و هوایی محیط مشخص میشه.

البته از نظر کشش و شکنندگی این بار کابل بهم تابیده پیروز میدان هست و به دلیل انعطاف بالای خودش در مقابل خمش مقاومت بالایی داره در صورتی که کابل مفتولی در چنین شرایطی می‌شکنه.

فرق بین کابل بهم تابیده و مفتولی در معیار مقاومت اهمی هم قابل بررسی و محسوس هست. به این صورت که کابل بهم تابیده مقاومت اهمی کمتری نسبت به کابل مفتولی داره.

از نظر محیط مورد استفاده

با توجه به ویژگی‌هایی که برای این دو نوع کابل گفتیم، تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی از نظر محیط مورد استفاده هم شفاف میشه. درسته که یکی از انواع کابل بهم تابیده کابل شبکه outdoor هست، اما از کابل بهم تابیده به دلیل قدرت انعطافش در محیط های داخلی و از کابل مفتولی که در شرایط آب و هوایی و رطوبت مقاومت بالایی داره، بیشتر در محیط های بیرونی و شرایط محیطی سخت استفاده میشه.

از نظر قیمت

آخرین مورد از تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی هم به قیمت این دو نوع کابل مربوط میشه. درسته که انواع کابل بهم تابیده و مفتولی با قیمت‌های متفاوتی در بازار وجود دارن و حتی تفاوت کابل CCC و CCA هم در قیمت تاثیرگذاره اما در حالت کلی میشه گفت که قیمت کابل مفتولی از قیمت کابل بهم تابیده کمتره.

به طور خلاصه تفاوت‌های کابل بهم تابیده و مفتولی رو در جدول زیر ببینید

فرق کابل مفتولی و رشته ای
ویژگیکابل بهم تابیدهکابل مفتولی
انعطاف پذیریبیشترکمتر
مقاومت در شرایط محیطکمتربیشتر
محیط مورد استفادهمحیط درونیمحیط بیرون
ضخامتکمتربیشتر
قیمتبیشترکمتر

آنچه در تفاوت کابل بهم تابیده و مفتولی گفتیم

برای بیان فرق بین کابل بهم تابیده و کابل مفتولی، ابتدا این دو نوع کابل رو معرفی کرده و ساختار هر کدوم رو توضیح دادیم. گفتیم کابل مفتولی از یک رشته هادی تشکیل شده که انعطاف و قدرت خمش پائینی داره اما کابل بهم تابیده از چند رشته سیم که دو به دو بهم تابیده شدن تشکیل شده. اطلاع از تفاوت کابل بهم تابیده مفتولی، خیال شما رو از خرید تجهیزات شبکه و کابل راحت می‌کنه چون به صورت کامل می‌دونین چی نیاز دارین و کدوم کابل برای شما مناسبه. امیدواریم که در مورد تفاوت کابل مفتولی و بهم تابیده براتون ابهامی باقی نمونده باشه.

در ارتباط با همین موضوع تفاوت کابل صنعتی و کابل شبکه رو هم مطالعه کنید.

سوالات متداول

کابل مفتولی چیست؟

کابل مفتولی در داخل خودش فقط یک رشته ضخیم برای هدایت جریان داره و مثل کابل‌های دیگه چندین رشته بهم تابیده نداره.

کابل مفتولی چه تفاوتی با کابل بهم تابیده داره؟

تفاوت اصلی این دو نوع کابل در قدرت خمش و میزان انعطاف پذیری اونهاست. کابل مفتولی معمولا قدرت انعطاف پذیری نداره.

کابل مفتولی همان کابل خشک هست؟

بله! به انواع کابل‌های مفتولی کابل خشک یا کابل زمینی هم گفته میشه.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا