
وجود پچ پنل در تجهیزات مربوط به شبکه اصلاً الزامی نیست، اما استفاده از آن کار رو برای ما راحتتر میکنه. روی این قطعه که شکل مستطیلی داره، تعدادی پورت برای وصل کردن کابلها دیده میشه. پچ پنل وظیفه داره که در تجهیزات مربوط به شبکه، بین نقطه انتهایی کابلها و ابزارهایی مثل روتر قرار بگیره. با وجود پچ پنل دیگه لازم نیست که کابلها بهصورت مستقیم به تجهیزات متصل بشن. انواع پچ پنل به طور معمول بهصورت پورتهای 12تایی، 24تایی و 48تایی تولید میشن. شرکتهای مختلفی در سراسر دنیا این وسیله کاربردی رو تولید میکنن. این پچ پنلها با کیفیتهای مختلفی در بازار عرضه میشن. 5 برند پچ پنل برتر رو در ادامه مقاله به شما معرفی میکنیم.
نقش پچ پنل در شبکه
در جهان امروز معمولاً برای ایجاد ارتباطهای مختلف از سیستمهای بیسیم استفاده میکنن. با این وجود در اغلب موارد برای دست یافتن به سرعت بالاتر، شبکههای سیمی تشکیل میدن. برای دستیابی به سرعت بالاتر در شبکه سیمی خود، شما باید از پچ پنل استفاده کنین. این ابزار سرورهای شما رو به بهترین شکل ممکن مرتب میکنه. همچنین شما میتونید در مورد تجهیزات پسیو شبکه هم اطلاعاتی کسب کنید. از طرفی با تعبیه کردن پچ پنل در شبکه شما در آینده هم بهتر میتونید در زیرساختهای خودتون تغییر ایجاد کنین. کابلهای LAN و فیبر نوری میتونن از طریق پورتهایی که روی این قطعه وجود دارن، به دستگاه وصل بشن.
هر برند پچ پنل این وسیله رو در اندازههای خیلی کوچک یا خیلی بزرگ میسازه. دستگاههای گوناگون IT خیلی راحت از طریق پچ پنلها میتونن به هم وصل بشن. موضوع رو با ذکر یه مثال ساده براتون روشنتر میکنم. فرض کنین توی محل کارتون یا محل زندگی قصد تشکیل یه شبکه سیمی رو دارین. چنین شبکه گستردهای پورتهای خیلی زیادی داره. شما با تعبیه یک پچ پنل در سرور مرکزی، ارتباط پورتها رو خیلی راحت و آسون تشخیص میدین. پورتهای تعبیه شده روی پچ پنل، با پورتهای شبکه خیلی خوب کانکت میشن. بدین ترتیب این ابزار کلیدیترین قسمت مرکز داده رو به وجود میاره. درسته که پچ پنلها ظاهر سادهای دارن، اما میتونن نقش خیلی مهمی در سامان دادن به مرکز داده شما داشته باشن.

انواع پچ پنل
پچ پنلها براساس تعداد پورتهایی که دارن به انواع مختلفی تقسیم میشن. این سه مدل پچ پنل بهصورت 12، 24 و 48 پورتی در بازار عرضه میشن. نسخه پچ پنل 24 پورت معمولاً بیشتر از مدلهای دیگه طرفدار دارن. به همین دلیل هر برند پچ پنل معمولاً نوع 24 تایی رو بیشتر از سایر پورتها تولید میکنه. البته باید اشاره کنم که موارد دیگهای مثل ماژولار و غیر ماژولار بودن و همچنین نوع کابلها هم در تقسیمبندی پچ پنلها نقش دارن.
پچ پنل های اترنت: این نوع پچ پنل با نام پچ پنل مسی هم شناخته میشه. این نوع از پچ پنل میتونه اتصالهای اترنت که در شبکه محلی وجود داره رو با هم کانکت کنه. پچ پنلهای اترنت با کابلهای مختلفی مثل Cat6، Cat5e و Cat6a در بازار وجود داره.
پچ پنل فیبر نوری: پچ پنلهای نوری وظیفه دارن، کابلهای فیبر نوری که در ساختار شبکه وجود دارن رو سروسامان بدن. این پچ پنل در نوع simplex یا تکی و Duplex دوتایی وجود داره. نوع اول آن، در شبکههای کامپیوتری و نوع دوم در شبکههای مخابراتی استفاده میشه.
پچ پنل ماژولار: در پچ پنلهایی که بهصورت ماژولار ساخته میشن، پورتهای مالتی مود و سینگل مود در کنار هم قرار میگیرن. چنانچه یکی از پورتها خراب بشن، لازم نیست کل پچ پنل رو عوض کنیم. جالبه بدونید که پورت فیبر نوری هم میتونه بین اجزای پچ پنل قرار بگیره. این ویژگی در محصولات هر برند پچ پنل دیده میشه.
پچ پنل غیر ماژولار: اما اگر اتفاقی نظیر آنچه در نوع ماژولار رخ میده، برای پچ پنلهای غیر ماژولار بیوفته، باید پچ پنل رو به کلی عوض کنین. با عوض کردن کیستون مشکل شما حل نمیشه. در واقع پچ پنلهای غیر ماژولار طبق اصول و چارچوب منحصربهفردی طراحی میشن و به همین خاطر هست که نمیشه آنها رو دستکاری کنیم.
برندهای تولید کننده پچ پنل
شاید این سوال برای شما به وجود بیاد که بهترین تولیدکننده پچ پنل چه شرکتی هست؟ ما در این بخش از مقاله قصد داریم به انواع شرکتهایی که این محصول رو تولید میکنن، بپردازیم.
برند لگراند: پچ پنلهایی که توسط این شرکت تولید میشن، در بازار جزء محبوبترینها بهشمار میرن. محصولات این شرکت بسیار باکیفیت هستند، زیرا بر اساس استانداردهای بسیار خاصی تولید میشن. اگر بگوییم این برند بهترین برند سازنده پچ پنل محسوب میشه، هرگز دروغ نگفتیم.

برند نگزس: تجهیزات شبکهای که در شرکت نگزس تولید میشن، حرفهای زیادی برای گفتن دارن. کیفیت بالای پچ پنلهای تولیدی این شرکت زبانزد است. برند پچ پنل نگزس کابلهای خود رو بهصورت SFTP و UTP تولید میکنه. باید اشاره کنم که در ایران پورتهایی که در گروههای Cat6 و Cat6a قرار دارن، ارائه میشه. رنگ این پورتها نارنجی هست. به همین خاطر در شبکه میتونین اون رو سریع تشخیص بدین.
شرکت نگزس از روکشهای LSZH و PVC برای کابلهای خودش استفاده میکنه. سایزهایی که برای پچ پنل وجود دارن عبارتند از: 03، 2، 5، 05، 1، 10 و 3. مشتریها میتونن کابلها رو در یکی از این اندازهها تهیه کنن.
برند دی لینک: تجهیزات حوزه فناوری شرکت دی لینک دستکمی از شرکتهای قبلی نداره. چه بسا بهتر از آنها هم عمل کنه. برند تولید کننده پچ پنل دی لینک محصولاتی تولید میکنه که دوام خیلی بالایی دارن. در برخی از محصولات این شرکت نگهدارنده کابل دیده میشه. این ویژگی باعث میشه کابلهای خروجی بهصورت بسیار منظمی در کنار هم ردیف بشن. استفاده از فریم فولادی در کابلهای 24 پورتی باعث میشه طول عمر پچ پنل افزایش پیدا کنه.
برند امپ: برند امپ پچ پنلهای خود رو با طیف زیادی از رنگهای مختلف میسازه. برند پچ پنل امپ، رنگهایی مثل نارنجی، قرمز، آبی، زرد، سبز و طوسی در تولید پچ پنلها به کار میبره. نکتهای که در مورد پچ پنلهای امپ وجود داره اینه که تنها با گروه Cat6 تولید میشن. در عوض، این پچ پنلها در متراژ بسیار متنوعی ساخته میشن.
برند بلدن: این شرکت سعی کرده که محصولات خودش رو با تنوع بالایی در بازار عرضه کنه. رنگهایی که در تهیه پچ پنلها به کار میره طوسی، مشکی، نارنجی، آبی، قرمز هست. شما میتونید با بررسی شبکه خود یکی از سایزهای پچ پنل رو برای خودتون بخرید.

پچ پنل لگراند
لگراند رو میتونیم بهترین برند پچ پنل شبکه بنامیم چون کیفیت محصولاتش خیلی بالاست. پچ پنلهای این شرکت معمولاً به صورت Cat6 و Cat6a ساخته میشن. پورتهایی که برای پچ پنلها استفاده میشه هم، معمولاً بهصورت UTP و SFTP است. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد شرکت لگراند اینه که برای روکش کابلهای خودش، از جنس LSZH و PVC استفاده میکنه. قرمز، آبی و سبز رنگهای غالب پورتهای تولیدی لگراند به حساب میاد.
پچ پنل چه مزایایی را به همراه داره؟
به کار بردن این وسیله در شبکه دادههای شما فواید زیادی داره. این ویژگیها به برند پچ پنل شما مربوط نیست. همه پچ پنلها این ویژگیها رو دارن. شما میتونید به صورت متمرکز فرایند شبکه خودتون رو مدیریت کنین. این قطعه شبکه شما رو از لرزشهای الکتریکی هم در امان نگه میداره. برخی مزایای دیگه این وسیله عبارتند از:
توسعه و گسترش شبکه در بازه زمانی بسیار کوتاه: فرض کنید که در یک اداره دولتی مشغول به کار هستید. این اداره تصمیم داره نیروهای خودش رو افزایش بده. این افزایش نیرو قطعاً نیازمند توسعه شبکه هم هست. چنانچه در سیستم اداره از پچ پنل استفاده شده باشه، خیلی راحت و بدون دردسر میشه دستگاههای جدید رو به شبکه اضافه کرد. به این صورت، کابلکشی که بین دستگاه انتهایی و گرههای شبکه وجود داره رو میشه آسانتر از قبل انجام داد.
کم کردن هزینههای راه اندازی شبکه: محل قرارگیری پچ پنلها معمولاً در نزدیکی گرههای شبکه است. به همین دلیل هرچه تعداد کابلها کاهش پیدا کنه، هزینهها هم بالطبع کمتر از قبل میشه. پچ پنلها طراحی و عملکرد ساده و آسانی دارن. همین ویژگی هم باعث میشه از قطعههای دیگه کم هزینهتر باشن. این موضوع در مورد هر برند پچ پنل صدق میکنه. حتی بهترین پچ پنل موجود در بازار هم در برابر سرعت خوبی که شبکه شما پیدا میکنه، بسیار مقرونبهصرفه است.

تسریع عیب یابی شبکه دادهها: چنانچه در سیستم دادههای شما مشکلی رخ بده و سیستم شما به پچ پنل مجهز باشه، عیبیابی اون در کمترین زمان ممکن اتفاق میافته. علت این موضوع این هست که مسیری که گرهها به پنل وصل شدن، کاملا روشنه. حالا اگر لازم باشه کابل خودتون رو عوض کنین، این موضوع خیلی سریع میتونه رخ بده.
کم نمودن قطع و وصلی شبکه: اگر یک دستگاه رو به شبکه خودتون اضافه کنین یا این که یکی از آنها رو از شبکه خودتون حذف کنین، امکان داره به دستگاههای دیگه آسیب برسه. پچ پنل باعث میشه بدون این که سختافزار اصلی رو لمس کنین، یک گره جدید به مجموعه خودتون اضافه کنین. بدین ترتیب خطراتی که برای قطع شدن ناگهانی اجزای شبکه وجود داره، کاهش پیدا میکنه.
اتصال کاربر جدید به سرور بدون کابلکشی: اگر یک کاربر جدید تصمیم داشته باشه که بهصورت مستقیم به شبکه وصل بشه، با وجود پچ پنل دیگه لازم نیست کابلکشی برای دستگاه شما صورت بگیره.
عدم تغییر رک هنگام انتقال سرور: فرض کنین تصمیم دارین یکی از سرورهای شبکه خودتون رو از یک سوییچ به یک سوییچ دیگه انتقال بدین. با وجود پچ پنل، نیازی نیست در رک سرور خودتون تغییراتی رو لحاظ کنین.
باید اشاره کنم که مزایای گفته شده به برند خاصی مربوط نمیشه، بلکه هر برند پچ پنل شبکه دستگاههای خودش رو به این ویژگیها مجهز میکنه.
سوییچ و پچ پنل چه تفاوتی با هم دارن؟
پچ پنل یه نوع رابط هست که برقراری اتصال بین کابلهای مختلف رو آسون میکنه. از طرفی هیچ اجباری برای مجهز کردن شبکه دادهها به پچ پنل وجود نداره. حال، ابزارهایی مثل سوییچ میتونن، دستگاهها و تجهیزات رو به داخل شبکه وصل کنن. بدین ترتیب، اتصال اینترنت هم بین آنها برقرار میشه.
سوییچ حتماً باید در شبکه شما وجود داشته باشه. نکته جالبی که وجود داره این هست که در برخی موقعیتها میتونیم تجهیزات سوییچینگ رو به جای پچ پنلها به کار ببریم. بهترین تولید کننده پچ پنل شامل شرکتهایی مثل لگراند، نگزس، دی لینک، امپ و بلدن میشه.

بررسی پچ پنل های POE
هر برند پچ پنل گونههای مختلفی از این دستگاه رو در اختیار کاربران قرار میده. پچ پنل POE یکی دیگه از پچ پنلهای موجود در بازار هست. پچ پنل POE یه تفاوت کوچک با بقیه داره و این هست که برای دوربینهای مداربسته IP، تجهیزات انتقال صدا در اینترنت و تلفن تحت شبکه به کار میره.
چنانچه از پچ پنل POE در سیستم خودتون استفاده کنین، جهت تامین کردن برق لازم نیست از دستگاههای شبکههای آیپی استفاده کنین. کابلهای شبکه، برق موردنیاز شما را خیلی راحت تامین میکنن. اگر بخواهیم موضوع رو برای شما بازتر کنم، باید اشاره کنم که POE بهطورویژه بر روی تامین برق و انتقال آن تمرکز داره.
اندازه این پچ پنل بسیار استاندارد هست و به همین دلیل خیلی خوب میتونه درون رکهای شبکه تعبیه بشه و برق دستگاه رو بهراحتی تامین کنه. با استفاده از این پچ پنل، لازم نیست برای هر دستگاهی که نصب میکنین یه منبع جداگانه برای تامین برق در نظر بگیرین.
فضای مورد نیاز POE
هر برند پچ پنل معمولاً اندازه پچ پنل رو به صورت U1 میسازه. این اندازه برای قرار گرفتن دستگاه در درون رکها اندازه بسیار مناسبی هست. مهمترین مزیتی که این پچ پنلها دارن این هست که فضای زیادی رو اشغال نمیکنن. این پچ پنلها علیرغم ظاهر کوچکی که دارن میتونن بدون هیچ مشکلی برق موردنیاز رکها رو تامین کنن. اغلب کمپانیها برای این که از یه سوییچ پی او به صورت جداگانه استفاده نکنن، این پچ پنل رو در سیستم خودشون به کار میگیرن. برند تولید کننده پچ پنل لگراند این پچ پنل رو با کیفیت بسیار بالایی به بازار عرضه میکنه.
انواع پنلهای فیبر نوری
پچ پنلهای فیبر نوری چند شاخه و نوع مختلف دارن که در این جا آنها رو مورد بررسی قرار میدهیم. در مورد خصوصیات این پچ پنلها، باید بگویم که تفاوتی بین دستگاههای هر برند پچ پنل وجود نداره و ویژگیهای همشون تقریباً یکسان هست.
فیبر نوری استاندارد: برای بارگذاری کردن این نوع پچ پنلها، باید از آداپتورهای MTP، LC یا SC استفاده کنیم. این پچ پنل بین کمربند اصلی شبکه و کابلها تعبیه میشه. در واقع، این پچ پنل یک اتصال میانی بین شبکه و کابلهاست.

فیبر نوری Breakout: این پنلها برای کابل کشیهای 40G-10G و 100G-25G استفاده میشن. این نوع پچ پنلها با چگالی بالایی در دسترس مشتریان قرار گرفتن. با وجود این نوع پچ پنل، جریان هوا خیلی بهتر بین اجزا برقرار میشه و از طرفی خوشههای کابلها هم کاهش پیدا میکنن. البته باید اشاره کنم که پچ پنلهای ماژولار هم در دسته پچ پنلهای فیبر نوری قرار میگیرن.
خرید پچ پنل و نکات مربوط به آن
افراد قصد خرید هر ابزاری رو که داشته باشن، دوست دارن بهترین رو انتخاب کنن. به همین دلیل هنگام خرید هر کالایی حساسیتهای زیادی به خرج میدن. در پروسه خرید پچ پنل هم شما باید مثل سایر ابزارها کمی وسواس به خرج بدین. بدین ترتیب میتونین، خرید بسیار بهتری داشته باشین. بنابراین به نکاتی که در ادامه اشاره میکنیم، دقت کنین.
قبل از انتخاب برند پچ پنل شما باید یه سری استانداردهایی رو برای خودتون تعریف کنین و طبق همون استانداردها برید جلو. شما باید بر اساس گستردگی شبکه و استانداردهایی که در اون وجود داره، پچ پنل خودتون رو انتخاب کنین. پهنای باند، سرعت شبکه و ابزارهایی که در شبکه شما به کار رفتن، همگی خیلی مهم هستند. اندازه و سایز پچ پنل شما باید کاملاً با شبکه دادهها متناسب باشه.
این که پچ پنل خودتون رو با چه پورتی انتخاب کنین هم نقش کلیدی در مدیریت شبکه داره. معمولا اغلب از پچ پنلهای 24 پورتی برای شبکهها استفاده میکنن، اما خب دلیل بر این نیست که شما هم باید حتماً همین تعداد پورت رو خریداری کنین. نیاز شبکه شما کلیدیترین نکتهای هست که باید بهش توجه کنین. بهترین برند سازنده پچ پنل شرکتهای لگراند، دی لینک، نگزس، امپ و بلدن هستند که در بخشهای قبلی هم بهشون اشاره کردیم.
در گام بعدی باید نوع پچ پنل موردنیاز خودتون رو مشخص کنید. شما باید از بین انواع پچ پنلهای فیبر نوری، مسی و … یکی رو برای شبکه خودتون انتخاب کنین. اگر برند پچ پنل خاصی مد نظرتون هست، دقت کنین که قبل از خرید، همه موارد گفته شده رو در مورد آن چک کنین. اخرین نکته هم ساختار پچ پنل و گروه آن هست. این که پچ پنل شما از نوع SFTP یا UTP باشه هم موضع مهمی هست. اگر میخواهید شبکه شما عملکرد خوبی داشته باشه و از دقت و سرعت لازم برخوردار باشه، باید سعی کنین ابزارها رو جوری انتخاب کنین که با هم هماهنگ باشن. مثلا تو یه گروه قرار داشته باشن.

حرف آخر
برند پچ پنل رو تا حدود زیادی بررسی کردیم. برای تشکیل دادن یک شبکه باکیفیت و پرسرعت شما باید قبل از هر چیزی نسبت به تجهیزات و ابزارهای موجود، شناخت کسب کنین. تنوع بالایی که در برندهای تولید کننده و محصولات وجود داره، باعث میشه افراد با هر بودجهای بتونن محصول موردنیاز خودشون رو تهیه کنن. پیشنهاد میکنم برای شبکه خودتون بهترین پچ پنل موجود در بازار رو تهیه کنید تا سرعت و کیفیت بالایی رو تجربه کنین. با خرید دستگاه پچ پنل میتونین، هزینههای شبکه خودتون رو به حداقل میزان ممکن برسونین.
سوالات متداول
برای دستیابی به سرعت بالاتر در شبکه سیمی خود، شما باید از پچ پنل استفاده کنین. این ابزار سرورهای شما را به بهترین شکل ممکن مرتب میکنه.
برندهای زیادی به تولید این محصول مشغول هستند. اما میتونیم پچ پنل لگراند را محبوبترین برند به حساب بیاریم.