اگه سابقه کار در شرکت یا اداره رو داشته باشید، حتما با داکت هم آشنا هستید. داکت یکی از مهمترین تجهیزات پسیو شبکه است و در عین سادگی، کار بسیار مهمی رو انجام میده. این وسیله، کابل شبکه یا برق رو در مسیری که شما تعیین میکنید هدایت میکنه و وظیفه مراقبت از اونها رو بر عهده داره. تلاش ما اینه که در این مقاله به سوال داکت چیست و داکت برق چیست، جواب بدیم و انواع داکت رو به شما معرفی کنیم.
داکت چیست؟
داکت ( Duct ) محفظهایه که معمولا اون رو از جنس پلاستیک محکم میسازن و برای مسیردهی و محافظت از کابل لن، برق یا تلفن ازش استفاده میکنن. اگه از اون دسته آدمهایی هستید که هیچ چیز مثل بینظمی آزارشون نمیده، قطعا از دیدن سیمهایی که در هم پیچیدن یا از هر سمت آویزون شدن، متنفر هستید؛ اینجاست که انواع داکت به کمک شما میاد تا به سیم ها و کابل ها نظم بدید و اونها رو در مسیر درست هدایت کنید. از طرف دیگه داکت از کابلها و سیمها محافظت میکنه تا بر اثر ضربه، پوسیدگی یا پارگی از بین نرن.
انواع داکت
بعد از اینکه متوجه شدین داکت چیست، وقتی برای خرید داکت اقدام میکنید، با انواع داکت برق با سایزهای مختلف روبهرو میشید که هرکدوم کاربرد خاص خودشون رو دارن. البته سایز، تنها عامل تاثیرگذار روی قیمت داکت نیست و شما باید معیارهای دیگهای مثل چسبدار یا بدون چسب بودن و حتی رنگ این محصول رو هم در نظر داشته باشید.
داکت رو میشه به دو دسته کلی دیواری و زمینی تقسیم کرد که البته در بازار همه این اقلام رو بهعنوان داکت دیواری میشناسن. انواع داکت دیواری مثل داکتهای شیاردار، پارتیشن دار، قرنیزی و ساده در بازار ایران موجود هستن.
داکت ساده
معمولا با شنیدن سوال داکت چیست، پاسخی که تو ذهن افراد شکل میگیره همین داکت ساده هست. داکت ساده تنوع سایز بالایی داره که به شما قدرت انتخاب بیشتری میده تا براساس حجم کابلهای شبکه خودتون، بهترین گزینه رو انتخاب کنید. داکت دیواری ساده رو معمولا از جنس پی وی سی ( PVC ) میسازن تا در برابر اشعه UV، الکتریسیته و تا حدی آتش، مقاومت داشته باشه.
داکت شیاردار
این نوع داکت بهخاطر شیارهایی که در کنارههاش داره، این فرصت رو به شما میده تا کابل ها رو از هرجا که خواستید خارج کنید و به تجهیزات دلخواهتون برسونید. داکت شیاردار بیشتر برای انتقال کابل برق مورد استفاده قرار میگیره. نصب داکت از این نوع معمولا به صورت چسبدار نبوده و با پیچ و مهره انجام میشه تا مقاومت لازم رو در برابر شرایط کابلها داشته باشه.
داکت پارتیشن دار
پارتیشن در داکت چیست؟ در داخل این داکت پارتیشندار، پارتیشنهایی وجود داره تا کابلهای مختلف با هم برخورد نداشته باشن و نویز ایجاد نشه. انواع داکتهای پارتیشن دار در برابر نویز و تداخل الکترومغناطیسی مقاومت بالایی دارن و به داشتن ظاهر زیبا معروفن.
داکت قرنیزی
در ادامه توضیحات و پاسخ به سوال داکت برق چیست، لازمه داکت قرنیزی رو معرفی کنیم که این نوع داکت نه فقط محبوب علاقهمندان به شبکه، بلکه بهخاطر ظاهر متفاوت و زیبا، مورد توجه طراحان داخلی هم قرار داره؛ تا حدی که در بعضی ساختمانها جایگزین قرنیز شده. داکت قرنیزی علاوه بر جا دادن سیم ها و کابلهای مختلف، از اونها در مقابل آتشسوزی و حتی نفوذ آب محافظت میکنه.
داکت زمینی ( کف خواب )
در پاسخ به سوال داکت چیست و معرفی انواع داکت، باید داکت زمینی که یکی از پرکاربردترین داکتهاست رو توضیح بدیم. داکت زمینی مخصوص نصب روی زمین طراحی شده و قابلیت پارتیشن بندی هم داره. ظاهر این نوع داکت که به داکت کف خواب هم مشهوره، مقداری انحنا رو به نمایش میذاره. داکت زمینی در رنگهای مختلف تولید میشه تا بتونید اون رو با رنگ کف ساختمان خودتون هماهنگ کنید.
تفاوت داکت و ترانکینگ چیست
از جمله مسائل مربوط به شبکه که اکثر کاربرها باهاش درگیرن، اشتباه گرفتن دو وسیله تقریبا مشابه یعنی داکت و ترانک ( Trunk ) یا ترانکینگ هست. اما حال که میدونیم داکت چیست و ترانکینگ چیست، به راحتی میتونیم تفاوت بین این دو رو متوجه بشیم. داکت و ترانکینگ هرچند از جهاتی مشابه هم باشن اما در واقع دو ابزار کاملا مجزا از تجهیزات هستن که کاربردها، ساختار و حتی نحوه نصب متفاوتی دارن.
میشه گفت تفاوت داکت و ترانکینگ بیشتر به کاربرد این دو ابزار مرتبط هست. کاربرد داکت در مسیردهی به کابل ها و محافظت از اونها خلاصه میشه؛ درحالیکه ترانک امکانات دیگهای رو هم در اختیار شما میذاره. ترانکینگ بهخاطر پهنای بیشترش، انواع متعلقات ترانکینگ و قابلیت نصب انواع پریزها و پورتها رو داره و معمولا در برابر آب و آتشسوزی مقاومتره.
تولید کنندههای معروف داکت
حال که متوجه شدیم داکت چیست، لازمه بهترین برندهای داکت رو هم بشناسیم. از اونجایی که داکت علاوه بر کابل شبکه، از سیم برق هم محافظت میکنه، موارد استفاده زیادی داره و همین مسئله باعث شده شرکتهای زیادی به تولید این محصول علاقه نشون بدن. در واقع هم تولیدکنندههای تجهیزات شبکه داکت میسازن، هم شرکتهای فعال در حوزه لوله و PVC.
در بازار داخلی، اسم دو برند البرز و سوپیتا در زمینه تولید داکت بیشتر از سایر شرکتها به گوش میخوره. شرکت تولیدی داکت البرز همه دستههای داکت رو تولید میکنه و معروفه که محصولاتش در برابر بخارهای اسیدی و مواد شیمیایی مقاومت خوبی از خودشون نشون میدن. داکت البرز رنگبندی کاملی داره و کیفیت و قیمت مناسب رو همزمان عرضه میکنه.
شرکت تولیدی و صنعتی سوپیتا هم از دهه 1360 و با تولید لولههای پی وی سی موجودیت خودش رو اعلام کرده. کارهایی مهمی که این شرکت انجام داده شامل طراحی دوباره درب داکت و تغییر نوع پرس داکت های شیاردار میشه. در حال حاضر، داکت سوپیتا در انواع ساده، شیاردار و زمینی و در ابعاد و اندازههای مختلف تولید میشه.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم برای سوال داکت برق چیست؟ جوابی کوتاه داده و انواع داکت برق رو به شما معرفی کنیم. از اونجایی که کابل شبکه مهمترین تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه، وسیلهای که از اون محافظت میکنه هم اهمیت بالایی داره. برای همین هم هست که این روزها داکت رو تقریبا در همه شرکتها و ادارهها میبینیم. وجود انواع ساده، شیاردار، پارتیشن دار، قرنیزی و زمینی داکت در فروشگاه تجهیزات شبکه، دست شما رو برای انتخاب نوع مناسب باز میذاره.
سوالات متداول:
به نیاز شما بستگی داره. اگه فقط میخواین از کابلها محافظت کنید، خرید داکت بهصرفهتره؛ اما اگه قصد دارید به نقطهای از خونه که امکان کابلکشی در اون وجود نداره، برق یا تلفن برسونید، با ترانکینگ میتونید کار رو زیباتر انجام بدید.
شرکت البرز این محصول رو در سایزهای 70 در 20، 30 در 15 و 45 در 15 تولید میکنه.
بله. شرکت سوپیتا انواع داکت ها رو با طرح چوب تولید میکنه.