صفر تا صد رنگ‌بندی کابل شبکه

اطلاع از استانداردهای رنگ بندی کابل شبکه در استفاده اصولی و به جا از اونها برای هر متخصص شبکه‌ای ضروریه چراکه اتصال بین تمام تجهیزات شبکه با استفاده از کابل‌ها میسر میشه و برای اینکه هر کدوم از این تجهیزات وظیفه خودشون رو به درستی انجام بدن باید درست نصب شده باشن. همان‌طور که در معرفی کابل‌های بهم تابیده گفتیم، انواع رنگبندی کابل شبکه در هشت رشته سیم داخل کابل که دو به دو بهم پیچیده شدن، معنی میشه. در ادامه، به صورت کامل توضیح می‌دیم که منظورمون از رنگ‌بندی کابل شبکه چیه. با ما همراه باشید.

رنگ‌بندی کابل شبکه

در مورد اینکه کابل لن چیست و چه کاربردی داره قبلا به صورت مفصل توضیح دادیم. گفتیم که هر کابل لن در داخل خودش هشت رشته سیم داره که دو به دو بهم پیچیده شده و در مجموع چهار زوج سیم رو تشکیل دادن. هر کدام از زوج سیم‌ها از یک رنگ اصلی و یک رنگ ترکیبی تشکیل شدن. به عنوان مثال اگر رنگ اصلی سبز هست، رنگ ترکیبیش میشه سفید و سبز. این رنگ‌بندی کابل شبکه در تصویر زیر به صورت کامل مشخصه.

شاید تصور کنید که این رنگ‌ها و نحوه بهم تابیده شدن رنگ‌ها سلیقه‌ای و بدون دلیل خاصی بوده که تصور اشتباهیه. انواع کابل شبکه، از استانداردهای رنگ‌بندی کابل پیروی می‌کنن و هر کدوم از رنگ‌ها و زوج سیم‌ها معنی و کاربرد خودشون رو دارن.

رنگ بندی کابل شبکه

رنگ‌های اصلی کابل

به رشته سیم‌های تکرنگ داخل کابل لن، رنگ‌های اصلی گفته میشه که هر کدوم وظیفه مشخصی هم داره. این چهار رنگ اصلی در رنگ بندی کابل شبکه به این صورته:

  • نارنجی
  • سبز
  • آبی
  • قهوه‌ای

رنگ‌های فرعی کابل

رشته سیم‌هایی که در داخل کابل و پچ کورد شبکه، از ترکیب دو رنگ ساخته شدن به رنگ‌های فرعی شناخته میشن. این رشته سیم‌ها در واقع از ترکیب رنگ سفید و رنگ کابل اصلی تشکیل میشن. رنگ‌های فرعی کابل شبکه به این صورته:

  • سفید نارنجی
  • سفید سبز
  • سفید آبی
  • سفید قهوه‌ای

هر کدام از رنگ‌های کابل شبکه، چه وظیفه‌ای دارن؟

لازم به ذکره که اطلاع از رنگ‌بندی کابل در راهنمای خرید کابل شبکه اهمیتی نداره اما در مرحله نصب و استفاده از کابل خریدرای شده بسیار مهمه. پس حالا که رنگ بندی کابل لن بی دلیل نیست و هر کدوم از این زوج سیم‌ها در انتقال دیتا وظیفه به خصوصی دارن، این وظائف به چه صورت تعریف میشه:

  • زوج سیم نارنجی و سفید نارنجی (receive): این دو رشته سیم در کنار هم دیتا را دریافت می‌کنن.
  • زوج سیم سبز و سفید سبز (send) : هر دو در کنار هم وظیفه ارسال دیتا رو بر عهده دارن. کابل اصلی سبز سیگنال‌های مثبت رو ارسال می‌کنه و رنگ فرعی سفید سبز سیگنال‌های منفی رو.
  • زوج سیم آبی و سفید آبی (Voice): رد و بدل کردن داده‌های مربوط به صدا و صوت با رنگ آبیست.
  • زوج سیم قهوه‌ای و سفید قهوه‌ای (auxiliary): این دو رشته سیم در نقش کمکی هستن.

استانداردهای رنگ‌بندی کابل لن

حال که با رنگ بندی کابل شبکه آشنا شدیم، لازمه در مورد استانداردهای رایج این رنگ‌بندی‌ها هم اطلاعات لازم رو کسب کنیم. این استانداردها در سوکت زدن کابل شبکه و اتصال صحیح کابل به سوکت شبکه و برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف خیلی اهمیت دارن. دو استاندارد کابل شبکه به صورت جهانی در رنگ بندی کابل وجود داره که در ادامه این دو استاندارد رو توضیح می‌دیم:

استاندارد T-568A

استاندارد رنگ بندی کابل شبکه از نوع t568a که بهش استاندارد A یا تیپ A هم گفته میشه در زمان استفاده از کابل‌های CAT5 در کشورهای اروپایی رایج بود اما امروز در عصر حاضر دیگه چندان کاربردی نداره.در این استاندارد دو زوج سیم سبز و نارنجی کاربرد بیشتری دارن و چهار رشته سیم دیگه تقریبا بلااستفاده می‌مونن.

ترتیب نحوه چیدمان سیم‌ها در استاندارد A کابل، باید به ترتیب از سمت چپ به صورت سفیدسبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفیدآبی، نارنجی، سفیدقوه‌ای، قهوه‌ای باشه. این ترتیب در رنگ بندی کابل شبکه رو در تصویر زیر می‌بینید.

استاندارد T-568A

استانداردهای رنگ‌بندی کابل شبکه در اتصال تجهیزات مختلف به همدیگه کاربرد داره:

  • کراس اوور crossover: در صورتی که اتصال بین دو دستگاه هم نوع باشه (سوئیچ به سوئیچ، pc به pc و…) باید دو سر کابل‌ با استانداردهای مختلف سوکت بخوره.
  • مستقیم Straight: در صورتی که اتصال بین دو دستگاه مختلف باشه (سوئیچ بهpc، روتر به pc و…) باید دو سر کابل‌ با استانداردهای یکسان سوکت بخوره.

استاندارد T-568B

بعد از تولید کابل‌های رده شش و استفاده از کابل شبکه CAT6، استاندارد رنگ بندی B یا همان استاندارد تیپ B به وجود اومد و امروزه اکثر شبکه‌ها با این استاندارد نصب سوکت شبکه رو انجام میدن. در این استاندارد از هر چهار زوج سیم داخل کابل برای انتقال دیده استفاده میشه.

چیدمان رنگ‌بندی کابل شبکه در نصب سوکت، طبق این استاندارد به ترتیب از سمت چپ: سفیدنارنجی، نارنجی، سفیدسبز، آبی، سفیدآبی، سبز، سفیدقهوه‌ای، قهوه‌ای هست که این چیدمان در تصویر زیر نمایش داده شده.

استاندارد T-568B

آنچه در رنگ‌بندی کابل شبکه گفتیم

در این مقاله به آموزش رنگ‌بندی کابل شبکه پرداختیم و گفتیم استانداردهای رنگبندی کابل به چه صورت هستن. اطلاع از این استانداردها و موارد استفاده هر کدوم، در تجهیزات شبکه پسیو و استفاده اصولی از کابل‌ها ضروریه. به عنوان مثال، برای خرید کابل نگزنس که کابلی ارزشمند و نسبتا گران قیمته، حتما باید بدونید کدوم استاندارد رنگبندی کابل شبکه رو در نصب اون انتخاب کنید تا نتیجه مورد انتظار شما در شبکه حاصل بشه. در ادامه به چند سوالات رایج در مورد انواع رنگ بندی کابل شبکه پاسخ می‌دیم. امیدواریم مطالب مقاله براتون مفید باشه.

سوالات متداول

رنگ‌های اصلی کابل شبکه چه رنگایی هستن؟

چهار رنگ قهوه‌ای، نارنجی، سبز و آبی چهار رنگ اصلی کابل‌ها هستن.

رنگ‌های فرعی کابل شبکه کدوم رنگ‌ها هستن؟

چهار کابل سفید نارنجی، سفید سبز، سفید آبی و سفید قهوه‌ای رنگ‌های فرعی کابل‌ها هستن.

T568B و T568A به چه معنی هستن؟

دو استاندارد جهانی برای رنگ بندی کابل شبکه

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا