داکتهای برق و شبکه تجهیزات خیلی کاربردی و در عین حال سادهای هستند و با استفاده از اونا میتونید کابلهای برق و شبکهتون رو از هر نوع آسیب فیزیکی محافظت کنید. در این راهنمای خرید داکت شبکه ما به شما میگیم که چطور باید یک داکت مناسب برای شبکه خودتون انتخاب کنید. علاوه بر محافظت این تجهیزات برای مدیریت بهتر کابل شبکه هم مفیدند و میشه باهاشون مسیرهای عبور کابل رو بهینه کرد. اما انتخاب داکت نیازمند شناخت مدلها و ویژگیهای مختلف این وسیله است. در این راهنمای خرید داکت شبکه و برق تمامی این ویژگیها رو بررسی میکنیم تا بتونید انتخابهای خوبی داشته باشید.
تعریف داکت
اگر بخوایم داکتها رو خیلی خلاصه معرفی کنیم، باید بگیم داکت به کانالهایی گفته میشه که روی دیوار، زمین یا سقف نصب میشه و کابلهای برق و شبکه رو از داخلش عبور میدن. یک داکت از یک بدنهی اصلی و یک درب ساخته شده و کافیه شما بدنهاش رو به دیوار وصل کنید و بعد از عبور دادن کابلها از داخلش، درب رو روی اون قرار بدید. مزیت داکتها علاوه بر محافظت کابلها، ایجاد یک جلوهی بهتر و جذابتر از اوناست. اگر دوست دارید که داکتها رو بهتر بشناسید، مقالهی داکت شبکه چیست رو مطالعه کنید.
اما در تجهیزات شبکه، ما یک وسیلهی دیگر هم داریم که کاربردی شبیه داکت داره؛ اما، ذاتا با هم تفاوت دارند. حتما میدونید که ترانکینگ چیست؛ ولی شاید فرق اون با داکت رو بلد نباشید. این دو نوع تجهیزات شبکه هم از نظر ظاهری و هم کاربردی با هم فرق دارند. یک داکت یک کانال ساده است و هیچ جزئیات اضافهای نداره. اما یک ترانکینگ میتونه به انواع متعلقات مثل کلید و پریز، زاویه یا فیس پلیت مجهز بشه و قابلیتهاش افزایش پیدا کنه.
راهنمای خرید داکت
گفتیم که داکتها مدلهای متفاوتی دارند و باید قبل از خرید داکت، اونا رو بشناسید. هنگام انتخاب داکت باید به موارد زیر دقت کنید:
- نوع داکت
- نحوهی نصب
- جنس داکت
- سایز داکت
- رنگ داکت
- برند داکت
در ادامه این راهنمای خرید داکت برق و شبکه، هر کدام از این موارد رو با هم جزییتر بررسی میکنیم.
نوع داکت
گفتیم که داکتها در مدلهای مختلفی ساخته میشن و شما باید بر اساس فضایی که قراره نصب بشه، نوع مناسب رو انتخاب کنید. شما میتونید برای کاربردهای معمولی یک داکت ساده انتخاب کنید یا اینکه برای همخوانی داکت با محیط، داکتهای طرحدار مثلا داکت قرنیزی رو بخرید. به غیر از داکت ساده که از یک بدنه و درب ساخته شده، ما انواع داکتهای زیر رو هم داریم.
- داکت شیاردار: به داکتی گفته میشه که در بدنهی خودش یکسری شیار داره. این شیارها برای این قرار داده شدند که بتونید کابلهای برق و شبکه رو از طریق اونا به داکت داخل یا خارج کنید. داکت شیاردار معمولا قابلیت قفل شدن دارند و امنیت کابلها رو به خوبی تامین میکنند.
- داکت قرنیزی: منظور از داکت قرنیزی داکتی هست که به شکل قرنیز میشه در گوشهی دیوارها نصب کرد. در واقع این نوع داکت رومیشه به جای قرنیز ساده نصب کرد و کابلها رو هم از داخلش عبور داد. مسلما برای خرید داکت قرنیزی باید وسواس بیشتری به خرج بدید و داکتهایی با ظاهر جذاب و متناسب با محیط انتخاب کنید.
- داکت کف خواب: آخرین نوع داکتی که در این راهنمای خرید داکت شبکه و برق باهاش آشنا میشید، داکتهای کف خواب هستند که خیلی جاها استفاده شدند. این داکتها روی زمین نصب میشن و حالتی نیمدایرهای دارند. داکتهای کف خواب به خاطر طراحیشون معمولا مزاحمتی برای عبور و مرور هم ایجاد نمیکنند و در عین حال بسیار محکماند.
نحوهی نصب
یکی دیگه از مواردی که باید موقع خرید داکت بهش توجه کنید، نحوهی نصب داکت هست. داکتها به دو شکل در بازار عرضه میشن، داکتهای پشت چسبدار و داکتهای ساده. داکتهای ساده، برای نصب نیاز به پیچ و رولپلاک دارند و باید به دیوار پیچ بشن. اما داکتهای پشت چسبدار رو میشه خیلی راحت با استفاده از نوار چسب پشت داکت، به دیوار متصل کرد. مزیت این نوع داکت نصب ساده اوناست و نیازی به تجهیزات اضافه ندارند. اما از طرف دیگر، داکتهای ساده نسبت به داکت پشت چسبدار استحکام بیشتری داره و بهتره برای حجم کابل زیاد از این نوع استفاده بشه.
جنس داکت
یکی از ویژگیهای بازر در انواع داکت و ترانکینگ، جنس بدنهی اوناست. این تجهیزات معمولا با استفاده از PVC یا LSZH ساخته میشن و در عین استحکام بالا، انعطافپذیری خوبی دارند. هر دو نوع متریال از مقاومت و دوام خوبی در برابر اسیبهای فیزیکی و شیمیایی برخوردارند؛ ولی تفاوت اونا در قابلیت اشتعالشون هست. داکتهای LSZH، موقع آتشسوزی هیچ نوع گاز سمی تولید نمیکنند و برای فضاهای پرخطر یا جاهایی که کابل برق و شبکه از کنار هم رد میشن، گزینهی مناسبتری محسوب میشن. یکسری از داکتها مثل بعضی مدلهای داکت شیاردار هم فلزی هستند که نسبت به دو نوع قبلی مقاومتشون بیشتره؛ ولی برای بعضی کاربردها میشه ازشون استفاده کرد.
سایز داکت
داکتها معمولا در شاخههای دو متری ساخته و فروخته میشن؛ اما، ابعادشون با هم فرق داره. معمولا اغلب داکتهای داخل بازار سایزی بین 1 تا 10 سانتیمتر دارند و به صورت استوانههای مربعی یا مستطیلی ساخته میشن. البته داکت کف خواب معمولا به شکل نیم دایره مسطح است تا از جلوی برخورد آن با پای افراد گرفته شود.
رنگ داکت
یکی دیگه از ویژگیهای داکت که قصد داریم در این راهنمای خرید داکت در موردش صحبت کنیم، رنگ داکت هست. درسته که رنگ تاثیری روی کارایی و کیفیت داکت نداره؛ ولی از نظر ظاهری روی دکور اتاق شما خیلی اثر میزاره. داکتها در رنگهای مختلفی ساخته میشن و شما میتونید رنگ داکت رو متناسب با فضای خودتون انتخاب کنید. بعضی از برندها مثل انواع داکت و ترانک سوپیتا با طرح چوب هم به بازار عرضه شدند که برای اغلب دکورها مناسبند.
برند داکت
مهمترین ویژگی که در این راهنمای خرید داکت بهش میپردازیم برند داکت هست. برندهای مختلفی در ایران داکت برق و شبکه تولید میکنند که در مقالهی برند داکت برق به معرفی یکسری از اونا پرداختیم. مهمترین برندهای داکت که میشه نام برد، البرز، دانوب و سوپیتا هستند که هر سه از نظر کیفیت تقریبا در یک سطح قرار دارند. این برندها داکتهایی با ابعاد مختلف تولید میکنند که شما میتونید بسته به نیازتون بهترین گزینه رو انتخاب کنید.
حرف آخر
در این راهنمای خرید داکت شبکه و برق تمامی آیتمها و ویژگیهایی که موقع انتخاب داکت باید در نظر گرفته بشه رو مطرح کردیم. انتخاب نوع و سایز مناسب داکت به فضای نصب شما بستگی داره. معمولا در مکانهای پرتردد شما باید از داکتهای دیواری و سقفی استفاده کنید؛ اما، در فضاهای خلوت و کم ظرفیت انتخاب داکت کفخواب گزینهی بهتری خواهد بود.
از نظر سایز شما باید هم به ظرفیت کابلهای موجود نگاه کنید و هم به فضایی که برای نصب در اختیار دارید. به این نکته هم دقت کنید که هنگام انتخاب سایز، باید گسترش کابلها در آینده رو هم در نظر داشته باشید و سایز رو کمی بزرگتر از حد نیاز انتخاب کنید. انتخاب ترانکینگ هم مشابه داکت نیازمند بررسی و شناخت انواع ترانک هست که در مقالهی راهنمای خرید ترانکینگ مفصل راجع بهش صحبت کردیم.
سوالات متداول
نوعی از داکتهای ساده در داخلشون شیارهایی برای نصب پارتیشن دارند که مثل عایق عمل میکنه. با نصب پارتیشن در میان این داکتها شما میتونید از بروز میدان الکترومغناطیسی بین کابلها جلوگیری کرده و نویز و تداخل رو به حداقل برسونید. کاربرد عمدهی این نوع داکت برای جاهایی است که کابل برق و شبکه از کنار هم رد میشه.
داکتهای شیاردار این قابلیت رو دارند که از کنارههاشون انشعاب گرفته بشه. به طور معمول این نوع داکت رو برای تابلوهای برق استفاده میکنند.