چالشی که خیلی از متخصصان شبکه با اون مواجه هستند، بهترین کابل شبکه برای فواصل دور است. معمولا کابلهای اترنت یک روش رایج و مقرون به صرفه برای اتصال دستگاهها و شبکهها در مسافتهای کوتاه هست. اما آیا میشه با خرید کابل شبکه، فواصل دور رو هم تحت پوشش قرار داد. خوشبختانه این کار امکانپذیره ولی شاید بپرسید بهترین کابل لن برای فواصل دور چه کابلی هست. انتخاب بهترین کابل شبکه برای فاصله های دور نیازمند شناخت ویژگیهای اصلی کابل هست و اینکه بدونیم چه مواردی رو باید برای کابل در نظر بگیریم. در این مقاله قصد داریم به شما بگیم که چطور میشه بهترین کابل LAN برای فواصل دور و یا بهترین پچ کورد شبکه برای فواصل دور رو انتخاب کنید.
حداکثر فاصله برای کابل اترنت چقدر است؟
معمولا وقتی فاصله دو تا دستگاه بیش از حد زیاد باشه، بهترین گزینه استفاده از شبکه وایرلس هست. اما خب مشکلی که وجود داره اینه که شبکههای بیسیم در فواصل زیاد دچار افت سرعت و تاخیر میشن. بنابراین بهتره که از کابلهای اترنت استفاده بشه. اگر دوس دارید علت برتری کابل لن به بیسیم را بدونید بهتره با کمک مقاله کابل شبکه یا کابل لن چیست، این دسته از اتصالات رو بهتر بشناسید. مشکلی که وجود داره اینه که یک کابل لن هم تا مسافت مشخصی میتونه بهترین عملکرد خودش رو ارائه بده. پس باید در فکر خرید بهترین کابل LAN برای فاصله های دور باشید تا خیالتون از بابت افت کیفیت سیگنالها راحت باشه.
حالا سوالی که پیش میاد اینه که کابلهای لن تا چه فاصلهای میتونند حداکثر سرعت و کیفیت رو داشته باشند. برای جواب این سوال، شما باید یکم فنی به قضیه نگاه کنید. در یک شبکه ما دو تا تعریف از مسافت داریم. یک مسافت طول کابل و اون یکی طول کانال. منظور از طول کانال فاصلهای هست که یک دستگاه در شبکه با یک دستگاه دیگه داره؛ مثل فاصله سوئیچ تا کامپیوتر که حداکثر این فاصله میتونه 100 متر باشه. اما مسافت دوم، طول کابل فیزیکی شما هست که میتونه نهایتا نود متر باشه. این فاصله میشه مسافتی که بین پچ پنل و سوکت دیواری یک دستگاه هست.
شاید متوجه نشده باشید، به بیان دیگه وقتی که شما یک شبکه را راهاندازی میکنید، یکسری از تجهیزات شبکه در طول مسیر اتصال، نقش واسطه رو بازی میکنند مثل پچ پنل که باعث میشن اتصالات کابلی شما چند تکه بشن. بنابراین وقتی که در شبکه شما مسافت زیاد بشه، باید این تجهیزات رو اضافه کنید. مثلا اگر فاصله دستگاه شما تا سوئیچ یا پچ پنل بیشتر از 90 متر شد، بهتره در فکر خرید یک سوئیچ یا پچ پنل جدید باشید تا این مسافت رو کوتاهتر کنید. با این کار شما میتونید سیگنالهای ارسالی رو هم تقویت کنید.
بهترین کابل شبکه برای فواصل دور چه ویژگیهایی باید داشته باشه؟
در مقاله معرفی کامل انواع کابل شبکه خیلی مفصل درباره جزییات یک کابل لن صحبت کردیم. اما ببینیم بهترین کابل شبکه برای فواصل دور رو باید چطور بخریم.
مغزی کابل
فرقی نمیکند شما به دنبال بهترین پچ کورد برای فواصل دور باشید یا کابل شبکه. در هر حال جنس و قطر مغزی روی مسافت کابل تاثیر زیادی خواهد گذاشت. به طور کلی کابلهای اترنت از دو نوع مغزی تمام مس CCC یا مس با روکش آلومینیوم CCA ساخته شدند. مقاله تفاوت کابل CCA و CCC، ویژگیهای هر کدام از این دو نوع کابل رو شرح داده. اما اینکه کدام یک از این مغزیها برای فواصل دور مناسبه، باید بگیم مغزی تمام مس یا CCC. علت این مسئله اینه که مس رسانایی بالایی داره و در فاصلههای زیاد کمتر دچار افت سیگنال میشه. بنابراین حتما دنبال کابل تمام مس مثل انواع کابل شبکه نگزنس تمام مسی باشید.
یک نکته دیگه که میتونه در انتخاب بهترین کابل LAN برای فواصل دور تاثیر بذاره، قطر مغزی هست. هر چه قطر مغزیهای شما نازکتر باشه، ممکنه حداکثر طول کابل برای ارائهی بهترین عملکرد محدود بشه و کابل بیشتر در معرض آسیب قرار بگیره.
روکش کابل
در مورد روکش کابل بهترین کابل لن برای فاصله های دور، استاندارد مشخصی وجود نداره. کابلها از سه نوع روکش خارجی PE، PVC و LSZH ساخته شدند که هر کدوم ویژگیهای خاص خودشون رو دارند. در مقاله انواع روکش کابل شبکه این روکشها رو مفصل بررسی کردیم. اما اینکه برای کابلهای فاصله دور کدوم یکی بهتره باید بگیم از نظر مقاومت و کارایی روکشهای PVC و LSZH در یک سطح هستند. اما روکشهای پلی اتیلن یعنی PE استحکام بیشتری در برابر عوامل محیطی دارند و در فاصلههای زیاد این نوع روکش بهتر جواب میده. از طرف دیگه پلی اتیلن حدود 30 درصد سبکتر از PVC هست که این باعث میشه جابجایی اون راحتتر باشه و کمتر دچار آسیب بشه.
شیلد کابل
کابلها از دو نوع شیلددار STP,SFTP و بدون شیلد UTP ساخته شدند. منظور از شیلد، لایه محافظی هست که در اطراف زوج سیمهای داخل کابل پیچیده شده. این لایه محافظ جلوی آسیبهای فیزیکی و الکترومغناطیسی مثل نویز رو میگیره. وجود شیلد در کابل اترنت برای فواصل دور باعث میشه حفاظت بهتری برای کابل ایجاد بشه. پس بهتره کابلهای شیلددار خصوصا نوع SFTP رو انتخاب کنید که یک لایه فویل اضافه هم داشته باشند. پیشنهاد ما به شما کابل شبکه نگزنس Cat6 SFTP Outdoor تمام مس تست فلوک چنل با دو روکش PVC + PE یا کابل شبکه لگراند Cat6 SFTP تمام مس تست فلوک چنل روکش PVC هست.
این نکته رو هم در نظر داشته باشید که برای حفاظت کابل در مسافتهای دور فقط نباید به شیلد و روکش کابل بسنده کرد و بهتره انواع ترانک و داکت رو استفاده کنید. استفاده از داکت و ترانکینگ خصوصا از برندهای معتبر مثل ترانکینگ لگراند میتونه خیال شما رو از بابت بروز مشکلات فیزیکی برای کابل راحت کنه.
کتگوری کابل (Category)
جالبه بدونید که نمیشه به راحتی بهترین کابل شبکه برای فواصل دور رو از روی کتگوری انتخاب کرد. اینکه فک کنید اگر یک کابل رده بالا بخرید در هر فاصلهای به شما بیشترین سرعت رو میده اشتباهه. در کابلها فاکتوری هست تحت عنوان طول استاندارد کابل شبکه که یک فاصله مشخصی رو برای هر رده کابل تعریف میکنه. وقتی شما از این فاصله فراتر برید، اون کابل دچار افت سرعت و کیفیت میشه. جلوتر گفتیم که حداکثر فاصله برای کابلها 100 متر هست. این فاصله برای کتگوریهای مختلف همینمقدار تعریف شده اما یکسری استثنا هم داره:
- Cat5: سرعت 100 مگابیت ثانیه تا حداکثر 100 متر
- Cat5E: سرعت 1 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 100 متر
- Cat6: سرعت 1 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 100 متر و 10 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 37 متر
- Cat6A: سرعت 10 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 100 متر
- Cat7: سرعت 10 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 100 متر و 40 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 50 متر
- Cat8: سرعت 40 گیگابیت ثانیه تا حداکثر 30 متر
همونطور که میبینید سرعت یک کابل نسل هشت در فواصل دور خیلی افت میکنه. اگر دنبال بهترین کابل شبکه برای فواصل دور با در نظر گرفتن سرعت فعلی تجهیزات شبکه و قیمت کابلها و همینطور استثناهایی که وجود داره هستید، بهتره categoryهای معمولی مثل 6 یا نهایتا 7 رو انتخاب کنید. که با بررسی قیمت کابل شبکه cat6، شاید همین نوع برای شما بهتر باشه. البته خرید کابل شبکه cat5e هم انتخاب بدی نیست، چون سرعت گیگابیتی رو تا 100 متر برای شما تامین میکنه. دو تا از کابلهایی که ما به شما پیشنهاد میدیم کابل شبکه لگراند Cat7 S/FTP تمام مس تست فلوک پرمننت با روکش LSZH حلقه 500 متری اورجینال و کابل شبکه نگزنس Cat6 SFTP Outdoor تمام مس بدون تست فلوک با دو روکش PVC + PE هستند که کتگوری شش و هفت رو دارند و میتونند کیفیت انتقال دادهشون رو تا 100 متر حفظ کنند.
برند کابل
یکی از مهمترین فاکتورها برای پیدا کردن بهترین کابل شبکه برای فواصل دور، انتخاب از برندهای مطرح و مطمئنه. مثلا خرید کابل شبکه لگراند خیال شما رو از بابت کیفیت و کارایی کابل راحت میکنه و میدونید که این کابل قرار نیست به این راحتیها مشکلی براش پیش بیاد. در مقاله برند برتر کابل شبکه ما تمامی برندهای مطرح و معتبر کابل شبکه رو به شما معرفی کردیم که میتونید از بین اونا بهترینها رو انتخاب کنید.
مزیت انتخاب برندهای معتبر اینه که اغلب کابلها تستهای عملکرد روشون انجام شده و خیال شما از بابت کارایی کابل راحته. تستهای معروف فلوک چنل و پرمننت هستند که پرمننت اعتبار بیشتری داره و مطمئنتره و کابلی که این تست رو رد کنه، حتما از تست فلوک چنل هم موفق بیرون میاد.
از نظر تست عملکرد، کابلهای کابل شبکه لگراند Cat6 SFTP Outdoor تمام مس تست فلوک پرمننت با دو روکش PVC + PE و کابل شبکه نگزنس Cat6 SFTP Outdoor تمام مس تست فلوک پرمننت با دو روکش PVC + PE گزینههای مطمئنی هستند.
بهترین پچ کورد شبکه برای فاصله های دور
اما بریم سراغ بهترین پچ کورد برای فاصله های دور. شاید بپرسید تفاوت کابل شبکه و پچ کورد چیه و برای انتخاب پچ کورد برای فواصل طولانی چطور باید عمل کنیم. در واقع در این مورد کابل شبکه و پچ کورد استانداردهای یکسانی دارند. از نظر مغزی و روکش شما باید همون مواردی که برای کابل گفته شد رو برای پچ کورد هم در نظر بگیرید. اما مسئلهای که وجود داره اینه که یک پچ کورد شبکه رو نمیشه برای فواصل خیلی طولانی استفاده کرد. در حال حاضر بلندترین پچ کوردها متراژی حدود 40 تا 50 متر دارند و شما حداکثر برای این فواصل میتونید از اونا استفاده کنید. در واقع فرقی نمیکنه پچ کورد شبکه cat5e بخرید یا پچ کورد cat6 یا حتی cat7. وقتی که فاصله شما کمتر از حداکثر فاصلهی مجاز برای پچ کورد باشه، دیگه نگرانی از بابت افت سرعت و کیفیت نخواهید داشت.
اما توجه به برند برای پچ کورد هم اهمیت داره. شما نباید انتظار داشته باشید برندهای ضعیف پچ کوردهای باکیفیتی به شما بدن. خرید پچ کورد نگزنس یا لگراند میتونه برای شما بهترین گزینه باشه. البته با در نظر گرفتن قیمت پچ کورد لگراند، شاید نگزنس انتخاب مقرون به صرفهتری باشه. پیشنهاد ما به شما برای بهترین پچ کورد شبکه برای فاصله های دور، پچ کورد لگراند Cat6 UTP روکش LSZH و پچ کورد نگزنس Cat6 UTP روکش PVC هستند که در رده Cat6 بوده و شما میتونید تا سرعت 10 گیگابیت ثانیه رو در فاصلههای کمتر از 37 متر باهاشون تجربه کنید.
حرف آخر
انتخاب بهترین کابل شبکه برای فواصل دور جاهایی اهمیت پیدا میکنه که سیستمهای ما دور از هم هستند و قصد داریم یک شبکهی پایدار و بدون نقص بینشون ایجاد کنیم. کابلهای شبکه از اون دسته تجهیزات پسیو هستند که تنوع زیادی دارند و برای هر کاربردی باید نوع مناسبش رو پیدا کرد. اما پیدا کردن بهترین کابل شبکه برای فواصل دور انتخابیه که باید کاملا بر اساس معلومات شما انجام بشه. شما باید دنبال کابلی باشید که هم بهترین عملکرد رو در فاصلههای زیاد ارائه بده و هم محافظت خوبی در طول مسیر داشته باشه. شاید بگید یک داکت ساده هم میتونه این حفاظت رو برای شما ایجاد کنه. اما اینطور نیست. کابل شبکه مناسب برای فاصلههای دور باید ساختارش به شکلی باشه که به سادگی دچار خرابی، پوسیدگی یا زدگی نشه.
این نکته رو هم در نظر داشته باشید که انتخاب یک کابل لن برای فواصل دور شاید کار درستی نباشه و شما باید در میانهی مسیر کابل از ریپیتر، سوئیچ یا هاب برای تقویت سیگنال استفاده کنید. اما نصب کابل برای فواصل در بعضی شبکهها اجتناب ناپذیره و باید بهترین کابل شبکه برای فواصل دور رو براش پیدا کنیم. در این مقاله ما خیلی جزیی ویژگیهای یک کابل اترنت مناسب برای مسافتهای طولانی رو عنوان کردیم تا شما بدونید دقیقا باید به دنبال چه کابلی باشید.
سوالات متداول
در حال حاضر بلندترین متراژ پچ کورد در بازار 50 متر هست که توسط برند لگراند تولید میشه.
پچ کوردهای Cat7 دو نوعند: cat7 که سرعت 10 گیگابیت ثانیه را تا 100 متر ساپورت میکنند و Cat7a که برای مسافتهای زیر 50 متر سرعت 40 گیگابیت ثانیهای را هم میتونه ارائه بده.