نصب داکت شبکه

در خیلی از پروژه‌های راه‌اندازی شبکه، استفاده از داکت‌ها برای جلوگیری از آسیب و خرابی نیاز هستند و باید برای حفاظت از کابل‌ها داکت نصب کرد. قبل از خرید داکت یکسری نکات را باید بررسی کنید. نصب داکت شبکه یکی از پروسه‌هاییه که شاید هر کسی باهاش آشنا نباشه. اغلب افراد همزمان با خرید تجهیزات شبکه این دسته تجهیزات را هم می‌خرند؛ روش نصب داکت شبکه چندان مشکل نیست؛ اما، اگر اصولش را رعایت نکنید، می‌تونه مشکل‌ساز بشه. در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه نصب داکت شبکه آشنا کنیم و ببینیم که قبل از کار نصب داکت شبکه، چه نکاتی را باید در نظر بگیرید.

هدف از نصب داکت شبکه

قبل از خرید داکت و آموزش نصب داکت شبکه، بد نیست این وسیله را بهتر بشناسید. داکت‌های شبکه کانال‌هایی هستند که انواع پچ کورد و کابل‌های شبکه از داخلشون عبور می‌کنند و از کابل در برابر انواع آسیب‌های فیزیکی جلوگیری می‌کنه. معمولا هر کجا که کابل شبکه عبور می‌کنه، از داکت و ترانکینگ استفاده میشه. حفاظت از کابل‌ها با در نظر گرفتن اهمیت کار اونا و همین‌طور قیمت کابل شبکه، یک مسئله مهم در شبکه‌ها، خصوصا شبکه‌های بزرگ هست. برای آشنایی بیشتر با داکت، می‌تونید مقاله داکت چیست را مطالعه کنید.

شما می‌تونید انواع داکت و ترانکینگ شبکه را برای محافظت از کابل‌ها خریداری کنید. تفاوتی که ترانکینگ‌ها با داکت دارند اینه که حجم کابل بیشتری را میشه از داخلشون عبور داد. همچنین این تجهیزات یکسری متعلقات دارند که نصب کردن و قابلیت‌هاشون را بیشتر می‌کنه مثل کلید، پریز یا زاویه. اما از طرف دیگه قیمت ترانکینگ نسبت به داکت خیلی بیشتره و برای بعضی شبکه‌ها توجیه اقتصادی نداره. داکت‌ها به دو شکل ساده و پشت چسبدار هستند. نصب داکت از نوع چسبدار خیلی راحت‌تر از ساده هست؛ چرا که می‌تونید خیلی راحت اونا را با چسبی که دارند روی دیوار نصب کنید. اما برای نصب داکت ساده، شما نیاز به پیچ و رولپلاک دارید.

بیشتر بخونید: ترانکینگ چیست.
نصب-کردن-داکت-شبکه

انواع مختلف داکت

داکت‌ها انواع مختلفی دارند و هر کدوم برای کاربردی خاص استفاده میشه. مثلا داکت ساده معمولی‌ترین شکل داکت هست که از یک بدنه اصلی و درب ساخته شده و هیچ آپشن اضافه‌ای نداره. اما نوعی مثل داکت کف خواب را میشه برای کاربردهای زمینی به کار برد. یعنی می‌تونید با نصب داکت کف خواب، کابل‌هاتون را از روی زمین عبور بدید. یکسری از داکت‌ها هم ظاهر زیباتری به فضای شما میدن؛ مثل داکت قرنیزی. این نوع داکت به حالت قرنیز روی دیوار نصب میشه. جذابیت این نوع داکت اینه که میشه طرحی مشابه دکوراسیون اتاق انتخاب کرد و ظاهر بهتری برای داکت ایجاد کرد. اما بعضی داکت‌ها از جنبه‌ی کارایی‌شون اهمیت دارند. داکت شیاردار یک داکت خیلی کاربردی برای جاهایی هستند که قصد داریم انشعاباتی از کابل‌ها بگیریم. شیارهایی که روی این داکت‌ها قرار داره به ما امکان میده که خیلی ساده یک کابل را به داکت وارد یا خارج کنیم.

از نظر برند هم داکت‌ها با برندهای مختلفی در بازار عرضه شدند که می‌تونید در مقاله برند داکت با این محصولات آشنا بشید. برند خارجی داکت و ترانکینگ لگراند، یکی از برندهای مطرح در دنیاست که کمتر میشه محصولاتش خصوصا داکت‌هاش را در بازار ایران پیدا کرد. اما برندهای ایرانی باکیفیت هم داریم، مثل برند داکت و ترانکینگ البرز. در مقاله‌ی راهنمای خرید ترانکینگ برندهای مطرح ترانکینگ را بررسی کردیم که می‌تونید مطالعه کنید.

نصب-داکت

داکت برای چه کابل‌هایی استفاده می‌شود؟

به طور کلی نصب داکت شبکه برای حفاظت از انواع کابل‌های برق و شبکه و پچ کوردها به کار میره. در واقع هیچ تفاوتی بین نوع کابل یا سازنده اون وجود نداره شما می‌تونید هر نوع کابلی را از داخل داکت رد کنید؛ چه یک کابل شبکه لگراند باشه یا پچ کورد نگزنس یا یک کابل برق معمولی. اما نکته‌ای که وجود داره اینه که کابل برق و شبکه نباید از کنار هم عبور داده بشن؛ چرا که انواع نویز و تداخلات الکترومغناطیسی ایجاد میشه. در این مواقع شما باید از داکت‌های پارتیشن‌دار استفاده کنید و بین دو نوع کابل پارتیشن بزارید.

برای اینکه فرق بین پچ کورد و کابل شبکه را بدونید مقاله تفاوت کابل شبکه و پچ کورد را بخونید.

راهنمای نصب داکت شبکه

همونطور که گفتیم با نصب داکت شما می‌تونید سیم‌های برق و شبکه‌تون را از روی دیوارها عبور بدید و نیازی به سیم‌کشی به شکل توکار ندارید. برای انجام این کار شما باید یکسری نکات را رعایت کنید و با روش نصب داکت شبکه آشنا باشید. در ادامه نحوه نصب داکت شبکه را با هم بررسی می‌کنیم.

داکت

تهیه‌ی ابزارهای لازم برای نصب داکت

قبل از هر چیز برای نصب داکت شبکه شما نیاز به یکسری ابزارآلات دارید. استفاده از این تجهیزات باعث میشه کار شما هم زودتر و راحت‌تر انجام بشه و هم کیفیت کار بالاتر بره. تجهیزاتی که باید آماده کنید شامل:

  • کاتر و اره
  • پچ گوشتی سایزهای مختلف
  • دریل
  • ماژیک
  • متر بلند، خط‌کش و گونیا
  • پیچ و رولپلاک

مرحله اول: مشخص کردن مسیرها

در اولین قدم شما باید تمامی مسیرهایی که قرار است داکت نصب کنید را تعیین کرده و علامت‌گذاری کنید. برای این کار باید هر جایی که قرار است کابل شبکه رد بشه را مشخص کنید. همچنین مکان‌هایی که ممکنه در آینده تجهیزات شبکه نصب کنید را هم در نظر داشته باشید و اگر لازمه داکت بزنید. علامت‌گذاری باید به شکلی انجام بشه که بعد بتونید آثارش را پاک کنید. نکته‌ی دوم هم اینه که مسیرهایی که برای نصب داکت انتخاب می‌کنید، بهینه باشند و باید کوتاه‌ترین مسیر لازم را انتخاب کنید تا مصرف کابل و داکت شما به حداقل برسه.

مرحله دوم: اندازه‌گیری و برش داکت

بعد از اینکه مسیرها را مشخص کردید، باید داکت‌ها را برای نصب روی این مسیرها در صورت نیاز برش بزنید. قبل از برش زدن حتما دستکش ایمنی بپوشید تا دست شما آسیب نبیند. داکت‌های کوچک را می‌توان با کاتر برش زد؛ اما، برای داکت‌های بزرگ نیاز به اره دارید. داکت‌ها معمولا به شکل شاخه‌های دو متری فروخته میشن و برای متراژهای کمتر از 2 شما باید کار برش را انجام بدید. این نکته را حتما در نظر بگیرید که طوری داکت‌ها را اندازه‌گیری کنید و برش بزنید که حداقل مصرف داکت را داشته باشید. یعنی قطعات را جوری انتخاب کنید که اضافه یک داکت برش خورده را بتونید در قسمت دیگه‌ای به کار ببرید.

نصب-داکت-شبکه

مرحله سوم: مشخص کردن جای پیچ‌ها

اگر داکت شما مثل انواع داکت و ترانکینگ دانوب از نوع پشت چسبدار هست، که نیازی به این کار ندارید. اما اگر قراره داکت‌های معمولی استفاده کنید، باید جای پیچ‌های اون را روی دیوار تعیین کنید. یکسری از داکت‌ها نقاط نصبشون روی دیوار، روی بدنه مشخص شده و کافیه این مکان‌ها را روی دیوارها هم علامت‌گذاری کنید. این کار باید خیلی با دقت انجام بشه. فاصله‌ی بین سوراخ‌ها هم روی داکت و هم روی دیوار دقیقا برابر بشه و کم و زیاد نشه. علامت‌گذاری را هم باید با استفاده از یک خط‌کش و ماژیک انجام بدید. این نکته را هم در نظر بگیرید که برای دوام و استحکام بیشتر داکت نصب شده، لازمه که فاصله‌ی بین سوراخ‌ها کم باشه.

مرحله چهارم: سوراخ زدن

در این مرحله نقاط علامت‌گذاری شده را روی داکت و دیوار باید سوراخ بزنید. سوراخ زدن با دریل انجام میشه. بعد از اتمام کار، داخل سوراخ‌های دیوار، رولپلاک با سایز مناسب قرار بدید.

مرحله پنجم: نصب داکت‌

در این قسمت کافیه داکت را روی دیوار قرار بدید به طوری که سوراخ‌های داکت و دیوار روی هم منطبق بشن. در نهایت با استفاده از پیچ و پیچ‌ گوشتی داکت را محکم به دیوار پیچ کنید. پیچ گوشتی شارژی در این قسمت می‌تونه کار شما را خیلی راحت‌تر و سریع‌تر جلو ببره. برای داکت‌های معمولی همونطور که گفته شد، نیازی به سوراخ کردن دیوار و داکت نداریم و فقط کافیه رویه‌ی چسب پشتی داکت را جدا کنید و خیلی ساده اون را منطبق با علامت‌گذاری روی دیوار، به دیوار بچسبونید.

برای نصب داکت در گوشه‌های دیوار شما باید از گونیا و کاتر فارسی‌بر استفاده کنید. برای این کار کافیه زاویه‌ی دیوار چه از نوع داخلی و چه خارجی با کمک گونیا اندازه‌گیری بشه، روی داکت مشخص بشه و در نهایت با کاتر فارسی‌بر برش‌های اریبی با زاویه‌ی درست به داکت بزنید به شکلی که داکت‌های منتهی از هر دو طرف کاملا روی هم با زاویه‌ی مناسب منطبق بشن.

آموزش-نصب-داکت-شبکه

مرحله آخر

نصب کردن کلیدها و پریزها آخرین کاری هست که شما باید انجام  بدید. داکت‌ها مثل ترانکینگ‌ها قابلیت اضافه کردن کلید و پریز ندارند. بنابراین شما باید به شکل جدا کلید و پریز را به داکت وصل کنید. شما می‌تونید این کلیدها را بالا، پایین یا در وسط داکت‌ها ببندید که روش بالا یا پایین برای این کار بهتره. برای این کار کافیه یک حفره در روی داکت ایجاد کرده و کابل را از داخلش بیرون بکشید و به کلید یا پریز وصل کنید.

موقع نصب داکت چه نکاتی را در نظر بگیریم

  • اولین نکته اینه که داکت با سایز مناسب بخرید که کابل‌ها داخل اون دچار فشردگی نشن. برای انتخاب داکت مناسب راهنمای خرید داکت را مطالعه کنید.
  • برای نصب داکت حتما گسترش شبکه در آینده را هم در نظر داشته باشید و هر جا لازم بود ظرفیت تجهیزات را کمی بیشتر در نظر بگیرید.
  • مسیرهایی که برای نصب کردن داکت انتخاب می‌کنید باید هم تا جای ممکن کوتاه باشند و هم از مکان‌های مطمئن و کم‌خطر مثل گوشه‌ها عبور کنند.
  • برای نصب کردن داکت روی زمین از داکت کف خواب استفاده کنید.
  • داکت‌های چسبدار برای نصب کردن حجم کابل بیشتر از 3 یا 4 کابل مناسب نیستند و ممکنه ظرفیت تحمل وزن کابل را نداشته باشند.
  • در فضاهایی با دکوراسیون رنگی بهتره داکت با رنگ مناسب فضا بخرید؛ مثلا طرح چوب یا خاکستری.
  • موقع قرار دادن درب داکت روی آن، بهتر است سیم‌ها را به شکل منظمی داخل کابل جمع کنید و بعد درب را ببندید. برای این کار می‌تونید از بست کمربندی استفاده کنید.

حرف آخر

نصب داکت شبکه یکی از روش‌های ساده برای حفاظت از کابل‌ها و پچ کوردهای شبکه است. وقتی که شما یک شبکه راه‌‌اندازی می‌کنید، باید اونو از جنبه‌های مختلفی از آسیب‌های محیطی حفظ کنید. در واقع با در نظر گرفتن اهمیت کاربرد و قیمت تجهیزات پسیو شبکه حفظ امنیت اونا یک مسئله حیاتی برای شبکه محسوب میشه. شاید بشه گفت مهم‌ترینش حفاظت مربوط به کابل‌هاست. شما حتی اگر بهترین کابل‌های بازار مثل کابل و پچ کورد لگراند را بخرید هم باید در فکر حفاظت اونا باشید؛ چرا که خطرات فیزیکی مثل بریدگی یا پارگی کابل اجتناب‌ناپذیرند. بنابراین با نصب داکت شبکه شما می‌تونید خیلی راحت از این کابل‌ها محافظت کنید.

نحوه‌ نصب داکت شبکه نیاز به تخصص زیادی نداره؛ اما، چیزی که مهمه اینه که محل نصب داکت روی دیوار باید به شکل دقیقی اندازه‌گیری بشه و نصب باید بادقت باشه تا مسیرها کج نباشند. همچنین اگر اندازه‌گیری داکت درست انجام نشه، ممکنه در گوشه‌ها فضای خالی درست بشه که اصلا جالب نیست. در این مقاله ما نحوه درست نصب کردن داکت را به شما آموزش دادیم تا بتونید به شکلی اصولی و دقیق این کار را به زیبایی انجام بدید.

سوالات متداول

آیا میشه از متعلقات ترانکینگ شبکه برای نصب داکت شبکه استفاده کرد؟

خیر این متعلقات طبق استانداردهای ترانکینگ ساخته شدند و برای داکت‌ها کاربردی ندارند.

برای نصب داکت شبکه از چه تجهیزاتی باید استفاده کنیم؟

مهم‌ترین تجهیزاتی که برای نصب داکت شبکه نیاز دارید،
دستکش ایمنی
پیچ و رولپلاک
پیچ گوشتی دستی یا شارژی
کاتر و فارسی بر
دریل
خطکش و گونیا
و ماژیک هست.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x