سوکت شبکه چیست؟ انواع سوکت تلفن و شبکه

در طول روز بارها لپ‌تاپ، کامپیوتر و یا سایر دستگاه‌های خودتون رو به اینترنت وصل می‌کنید. برای اینکار یا از اتصال سیمی و یا بی‌سیم استفاده می‌کنید. در هنگام اتصال سیمی که سرعت بالاتری رو هم در اختیار شما قرار میده نیاز به کابل دارید. کابل‌های شبکه معمولا دارای سوکت هستن، اگر هم نداشته باشن همه کابل‌های شبکه قابلیت سوکت زدن رو دارن. موضوعی که قراره  امروز در موردش بحث کنیم اینه که سوکت شبکه چیست و انواع سوکت شبکه است. با ما همراه باشید.

سوکت شبکه چیست؟

فکرکنید ما نیاز داریم تا داده‌هامون رو بین دو تا شبکه منتقل کنیم. مسلما اولین ایده‌ای که به ذهنمون میرسه استفاده از کابل لن است. اما کابل شبکه به تنهایی امکان نصب به تجهیزات و سخت‌افزارهای شبکه رو نداره. اینجاست که نیاز به سوکت و یک رابط برای ایجاد اتصال بین دو شبکه حس میشه و لازمه که بدونیم سوکت چیست؟

سوکت شبکه یکی از مهمترین تجهیزات شبکه‌ محسوب میشه. سوکت یک قطعه فیزیکی کوچکه که در انتهای کابل‌ها نصب میشه. کابل شبکه با وجود سوکت می‌تونه به تجهیزات اکتیو و پسیو متصل بشه. هدف استفاده از انواع سوکت شبکه ایجاد یک اتصال راحت، سریع، باکیفیت، کارآمد و سازگار با دیگر تجهیزات شبکه است. سوکت و کیستون (که کیستون همون پریز شبکه است) در کنار هم کاربردی‌ترین تجهیزات شبکه به شمار میرن.

سوکت شبکه هم معنی فیزیکی و هم معنی منطقی داره. ما در این مطلب به بررسی معنی فیزیکی اون می‌پردازیم.

انواع سوکت شبکه

در ادامه پاسخ به سوال سوکت شبکه چیست باید بگیم که سوکت‌ها دارای پین‌های مسی هستن که تعداد و قطر آن‌ها، انواع سوکت شبکه و یا همون کانکتورها رو به وجود میاره. به این پین‌ها کانکتور RJ نیز گفته میشه. RJ مخفف عبارت Registered Jack است. این کانکتورها انواع مختلفی دارن اما به طور کلی سوکت‌ها به دو دسته سوکت تلفن و شبکه تقسیم میشن؛ که خود این دو دسته هم بر اساس فاکتورهایی مثل استاندارد (Cat)، نویزپذیری و … تقسیم میشن.

در هنگام سوکت زدن کابل شبکه حتما به هماهنگی بین کابل و سوکت توجه کنید. در صورت ناهماهنگی بین استاندارد و یا حتی نویزپذیری بین این دو قطعه، راندمان سیستم کاهش پیدا می‌کنه.

اگه بخوایم مثالی برای این موضوع بدیم اینکه اگه به دو سر یک کابل Cat6a سوکت شبکه Cat6 پانچ کنیم، اون وقت اطلاعات سیستم با سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه و پهنای باند 250 مگاهرتز (که هر دو متعلق به استاندارد Cat6 هستن) منتقل میشن.

 از سوکت تلفن در تجهیزات تلفنی و از نمونه‌ شبکه در سیستم‌های کامپیوتری و شبکه‌ها استفاده میشه. سوکت شبکه و تلفن در نوع کانکتور هم با هم متفاوت هستن. در ایران اغلب از انواع سوکت RJ-45، RJ-11 و RJ-48 استفاده می‌کنن.

سوکت RJ11

سوکت RJ11 (Registered Jack-11)  یکی از انواع سوکت شبکه محسوب میشه. این نوع سوکت معمولا ۲، ۴ یا ۶ پین داره و در شبکه‌های مخابراتی استفاده میشه و به عنوان سوکت تلفن هم شناخته میشه. با استفاده از این سوکت می‌تونید تلفن خودتون رو به شبکه متصل کنید. سوکت RJ11 کابل‌های مخابراتی تا ۴ زوج رو پشتیبانی می‌کنه. این مدل از کانکتورها با استاندارد Cat3 و اغلب به‌صورت UTP تولید میشن. علاوه بر سوکت RJ11 سوکت‌های RJ14 و RJ25 نیز تولید شدن. این سوکت‌ها به ترتیب برای اتصال 2 و3 خط تلفن استفاده میشن.

سوکت تلفن یا سوکت RJ11

در نمونه‌های سوکت RJ-11 ترتیب رنگ بندی سیم‌ها مهم نیست.

 

سوکت RJ45

سوکت شبکه‌ RJ45 تعداد 8 پین مسی داره. از این سوکت برای کابل‌های شبکه استفاده می‌کنن. این Socket مثل کابل شبکه و پچ کورد با استانداردهای Cat5e، Cat6، Cat6a و Cat7 و به دو صورت UTP و SFTP تولید می‌شن. سوکت SFTP دارای بدنه فلزی بوده و برای کابل‌های SFTP که دارای فویل و شیلد هستن تعبیه شده. اما سوکت UTP بدنه پلاستیکی داره و برای کابل‌های UTP که فاقد شیلد هستن مناسبه. سوکت‌های RJ45 از پرکاربردترین سوکت‌ها در شبکه‌های بزرگ و کوچک به شمار میره. سوکت RJ48 هم دارای 8 پین بوده و مشابه سوکت RJ45  است.

سوکت RJ45 یکی از انواع سوکت شبکه

ترتیب رنگ سیم‌ها در زمان سوکت‌زدن RJ-45 مهمه. و عدم توجه به این موضوع باعث اشکال در روند کار سوکت و کابل‌ها میشه.

سوکت RJ48

به عنوان آخرین مورد در پاسخ به سوال سوکت چیست و معرفی انواع اون، سوکت RJ48 رو داریم. این سوکت شباهت زیادی به سوکت RJ48 داره ولی 10 پین مسی داره و کارایی اون نسبت به سایر سوکت‌ها بیشتره. این سوکت در رنگ‌بندی‌های متفاوتی به بازار عرضه میشه.

سوکت RJ50

رنگ‌بندی سوکت‌ها

برای اینکه فرآیند سوکت زدن کابل شبکه به درستی انجام بشه باید به یک سری نکات توجه کنیم. مهمترین این نکات توجه به رنگ‌بندی کابل شبکه و سیم‌های داخل کابل در هنگام سوکت زدنه. مطالعه دو استاندارد زیر می‌تونه به شما برای این کار کمک کنه.

استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه

استاندارد T-568A: این استاندارد تا سال 2000 مورد استفاده قرار میگرفت و امروزه دیگه از این استاندارد استفاده نمیشه. طبق این استاندارد رنگ بندی در سوکت از سمت راست به صورت زیر است:

قهوه ای، قهوه ای/ سفید، نارنجی، آبی/ سفید، آبی، نارنجی/ سفید، سبز، سبز/ سفید

استاندارد T-568B:  این استاندارد در سال2002 تنظیم شده و تا به امروز استفاده میشه و کمی در ترتیب رنگ‌بندی با استاندارد قبلی متفاوته. رنگ‌بندی در این استاندارد از سمت راست به شکل زیر است:

قهوه ای، قهوه ای/ سفید، سبز، آبی/ سفید، آبی، سبز/ سفید، نارنجی، نارنجی/ سفید

حرف آخر

ایجاد ارتباط بین شبکه و دستگاه‌های مختلف، موضوع خیلی مهمیه. این ارتباط بدون وجود سوکت شبکه امکان‌پذیر نیست. ما در این مطلب سعی کردیم تا راجع به سوکت شبکه و انواع اون صحبت کنیم و توضیح بدیم سوکت شبکه چیست تا بیشتر با این قطعه آشنا بشیم. اما فراموش نکنید که برای خرید این قطعه، ابتدا راهنمای خرید سوکت شبکه رو مطالعه کنید.

سوکت شبکه چیست؟

سوکت یک قطعه کوچکه که در دو سر یک کابل شبکه نصب میشه و اتصال اون رو به تجهیزات ممکن و آسوان می‌کنه.

در ایران چه کانکتورهایی به کار میرن؟

 RJ11، RJ45 و RJ-48

برای سوکت زدن کابل شبکه به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟

کابل شبکه، سوکت RJ45، آچار شبکه، استریپر (Stripper)، روکش سوکت یا کاور کابل، تستر شبکه و روکش سوکت

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
2 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ali
2 ماه قبل

سلام
سوکت شبکه از نوع rg45 هسته(هشتاست)و مودم فقط جا برای سوکتrj11 داره
این باعث کاهش سرعت اینترنت میشه ؟؟
و اینکه میشه از تبدیل استفاده کرد

رضا توکل
1 ماه قبل

استفاده کردم

دکمه بازگشت به بالا
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x