پچ پنل چیست؟ کاربرد انواع پچ پنل

در یک شبکه، کابل‌ها به تجهیزات اصلی وصل میشن و ارتباطات رو برقرار میکنن. حالا ممکنه در گذر زمان این شبکه توسعه یا تغییراتی پیدا کنه. با وجود ابزاری مثل پچ پنل این تغییرات دیگه باعث هزینه‌ زیاد و دردسر نمیشن. در این مقاله قراره به شما راجع به این‌که پچ پنل چیست؟ و کاربرد انواع پچ پنل توضیح بدیم تا در صورت نیاز به خرید تجهیزات شبکه، اهمیت این قطعه رو فراموش نکنید.

پچ پنل شبکه چیست؟

پچ پنل چیست؟ پچ پنل قطعه‌ای مستطیلی است که تعداد زیادی پورت روی خودش داره. همون ‌طور که از اسمش مشخصه، پنلی برای وصل کردن کابل‌های شبکه به تجهیزات اصلی مثل روتر و هاب هست و بین نقاط انتهایی اون‌ها قرار میگیره.

سوکت‌هایی در زمان کابل کشی بدون استفاده میمونن. در زمان ارتقای شبکه به این سوکت‌ها نیاز پیدا میکنیم. با استفاده از پچ پنل تمام کابل‌های وصل شده به سوکت رو در یک نقطه به‌صورت شماره گذاری شده وارد پچ پنل میکنیم. و اون‌ها رو با کابل شبکه به سوئیچ یا هاب متصل میکنیم.

پچ پنل قطعه‌ای ضروری نیست ولی بودنش به مدیریت بهتر شبکه و از بین بردن دردسرهای احتمالی کمک زیادی میکنه.

مزایای استفاده از پچ پنل در شبکه

به کار بردن این وسیله در شبکه داده‌های شما فواید زیادی داره. این ویژگی‌ها به برند پچ پنل شما مربوط نیست. همه پچ پنل‌ها این ویژگی‌ها رو دارن. شما می‌تونید به صورت متمرکز فرایند شبکه خودتون رو مدیریت کنین. این قطعه شبکه شما رو از لرزش‌های الکتریکی هم در امان نگه می‌داره. برخی مزایای دیگه این وسیله عبارتند از:

  • توسعه و گسترش شبکه در بازه زمانی بسیار کوتاه: فرض کنید که در یک اداره دولتی مشغول به کار هستید. این اداره تصمیم داره نیروهای خودش رو افزایش بده. این افزایش نیرو قطعاً نیازمند توسعه شبکه هم هست. چنانچه در سیستم اداره از پچ پنل استفاده شده باشه، خیلی راحت و بدون دردسر میشه دستگاه‌های جدید رو به شبکه اضافه کرد. به این صورت، کابل‌کشی که بین دستگاه انتهایی و گره‌های شبکه وجود داره رو میشه آسان‌تر از قبل انجام داد.
  • کم کردن هزینه‌های راه اندازی شبکه: محل قرارگیری پچ پنل‌ها معمولاً در نزدیکی گره‌های شبکه است. به همین دلیل هرچه تعداد کابل‌ها کاهش پیدا کنه، هزینه‌ها هم بالطبع کمتر از قبل میشه. پچ پنل‌ها طراحی و عملکرد ساده و آسانی دارن. همین ویژگی هم باعث میشه از قطعه‌های دیگه کم هزینه‌تر باشن. این موضوع در مورد هر برند پچ پنل صدق می‌کنه. حتی بهترین پچ پنل موجود در بازار هم در برابر سرعت خوبی که شبکه شما پیدا می‌کنه، بسیار مقرون‌به‌صرفه است.
مزیت استفاده از پچ پنل
  • تسریع عیب یابی شبکه داده‌ها: چنانچه در سیستم داده‌های شما مشکلی رخ بده و سیستم شما به پچ پنل مجهز باشه، عیب‌یابی اون در کم‌ترین زمان ممکن اتفاق می‌افته. علت این موضوع این هست که مسیری که گره‌ها به پنل وصل شدن، کاملا روشنه. حالا اگر لازم باشه کابل خودتون رو عوض کنین، این موضوع خیلی سریع می‌تونه رخ بده.
  • کم نمودن قطع و وصلی شبکه: اگر یک دستگاه رو به شبکه خودتون اضافه کنین یا این که یکی از آن‌ها رو از شبکه خودتون حذف کنین، امکان داره به دستگاه‌های دیگه آسیب برسه. پچ پنل باعث میشه بدون این که سخت‌افزار اصلی رو لمس کنین، یک گره جدید به مجموعه خودتون اضافه کنین. بدین ترتیب خطراتی که برای قطع شدن ناگهانی اجزای شبکه وجود داره، کاهش پیدا می‌کنه.
  • اتصال کاربر جدید به سرور بدون کابل‌کشی: اگر یک کاربر جدید تصمیم داشته باشه که به‌صورت مستقیم به شبکه وصل بشه، با وجود پچ پنل دیگه لازم نیست کابل‌کشی برای دستگاه شما صورت بگیره.
  • عدم تغییر رک هنگام انتقال سرور: فرض کنین تصمیم دارین یکی از سرورهای شبکه خودتون رو از یک سوییچ به یک سوییچ دیگه انتقال بدین. با وجود پچ پنل، نیازی نیست در رک سرور خودتون تغییراتی رو لحاظ کنین.

باید اشاره کنم که مزایای گفته شده به برند خاصی مربوط نمیشه، بلکه هر برند پچ پنل شبکه دستگاه‌های خودش رو به این ویژگی‌ها مجهز می‌کنه.

سوییچ و پچ پنل چه تفاوتی با هم دارن؟

در توضیح تفاوت پچ پنل و سوئیچ شبکه میشه گفت که پچ پنل یه نوع رابط هست که برقراری اتصال بین کابل‌های مختلف رو آسون می‌کنه. از طرفی هیچ اجباری برای مجهز کردن شبکه داده‌ها به پچ پنل وجود نداره. حال، ابزارهایی مثل سوییچ می‌تونن، دستگاه‌ها و تجهیزات رو به داخل شبکه وصل کنن. بدین ترتیب، اتصال اینترنت هم بین آن‌ها برقرار میشه.

سوییچ حتماً باید در شبکه شما وجود داشته باشه. نکته جالبی که وجود داره این هست که در برخی موقعیت‌ها می‌تونیم تجهیزات سوییچینگ رو به جای پچ پنل‌ها به کار ببریم. بهترین تولید کننده پچ پنل شامل شرکت‌هایی مثل لگراند، نگزس، دی لینک، امپ و بلدن میشه.

بهترین تولید کننده پچ پنل

انواع پچ پنل شبکه

خب حالا که فهمیدیم پچ پنل چیست؟ وقتشه با انواع مختلف اون هم آشنا بشیم:

انواع پچ پنل بر اساس نوع سیم‌‍‌کشی

از پچ پنل مسی در شبکه‌هایی که کابل کشی مسی دارن و از پچ پنل فیبر نوری در شبکه‌هایی که کابل کشی فیبر نوری دارن استفاده میشه. پچ پنل مسی و فیبر نوری هیچ تفاوتی در کاربرد و عملکرد ندارن و تنها نوع کابلی که بهشون وصل میشه فرق میکنه.

انواع پچ پنل شبکه

انواع پچ پنل بر اساس نوع کیستون

  • Cat6a ، Cat6 ،Cat5e و Cat7: این دسته‌بندی بر اساس استاندار کیستون‌های پچ پنله. همون‌طور که گفتیم استاندارد پچ پنل و کابل شبکه باید یکی باشه. مثلا، پچ پنل Cat6 با کابل Cat6 سازگاره.
  • UTP، SFTP و…: برای مثال، برای کابل‌های UTP (بدون شیلد و فویلی دور سیم‌ها) از پچ پنلی با کیستون‌های UTP استفاده میشه که به اون پچ پنل UTP میگن. در مقابل برای کابل‌های SFTP (شیلد و فویل دار) از پچ پنل SFTP استفاده میشه.

انواع پچ پنل بر اساس تعداد پورت

پچ پنل‌ها با تعداد پورت‌های مختلف 12، 16، 24، 32، 36، 48 و 96 تولید میشن و به فروش میرسن. در بین اعداد بالا، پچ پنل 24 پورت از پرفروش‌ترین پچ پنل‌هاست. تعداد پورت پچ پنل با توجه به سایز و زیرساخت شبکه انتخاب میشه.

انواع پچ پنل بر اساس تعداد پورت

انواع پچ پنل بر اساس ماژولار بودن یا نبودن

پچ پنل ماژولار به پچ پنلی گفته میشه که کیستون‌ها به‌صورت آماده از قبل نصب نشدن. خوبی پچ پنل ماژول اینه که اگر یکی از کیستون‌ها مشکلی پیدا کرد نیاز نیست تا کل پچ پنل تعویض بشه و میشه فقط همون یک کیستون رو تعویض کرد.

پچ پنل POE

فناوری POE امکان تامین برق مورد نیاز تجهیزات رو از طریق کابل شبه فراهم کرده. حالا پچ پنل POE هم پورتی برای دیتا و هم پورتی برای تامین توان مصرفی در اختیار تجهیزات شبکه قرار میده.

بررسی پچ پنل های POE

هر برند پچ پنل گونه‌های مختلفی از این دستگاه رو در اختیار کاربران قرار میده. پچ پنل POE یکی دیگه از پچ پنل‌های موجود در بازار هست. پچ پنل POE یه تفاوت کوچک با بقیه داره و این هست که برای دوربین‌های مداربسته IP، تجهیزات انتقال صدا در اینترنت و تلفن تحت شبکه به کار میره.

چنانچه از پچ پنل POE در سیستم خودتون استفاده کنین، جهت تامین کردن برق لازم نیست از دستگاه‌های شبکه‌های آی‌پی استفاده کنین. کابل‌های شبکه، برق موردنیاز شما رو خیلی راحت تامین می‌کنن. اگر بخواهیم موضوع رو برای شما بازتر کنم، باید اشاره کنم که POE به‌طورویژه بر روی تامین برق و انتقال آن تمرکز داره.

اندازه این پچ پنل بسیار استاندارد هست و به همین دلیل خیلی خوب می‌تونه درون رک‌های شبکه تعبیه بشه و برق دستگاه رو به‌راحتی تامین کنه. با نصب پچ پنل که از این مدل باشه، لازم نیست برای هر دستگاهی که نصب می‌کنین یه منبع جداگانه برای تامین برق در نظر بگیرین.

فضای مورد نیاز POE

هر برند پچ پنل معمولاً اندازه پچ پنل رو به صورت U1 می‌سازه. این اندازه برای قرار گرفتن دستگاه در درون رک‌ها اندازه بسیار مناسبی هست. مهم‌ترین مزیتی که این پچ پنل‌ها دارن این هست که فضای زیادی رو اشغال نمی‌کنن. این پچ پنل‌ها علی‌رغم ظاهر کوچکی که دارن می‌تونن بدون هیچ مشکلی برق موردنیاز رک‌ها رو تامین کنن. اغلب کمپانی‌ها برای این که از یه سوییچ پی او به صورت جداگانه استفاده نکنن، این پچ پنل رو در سیستم خودشون به کار می‌گیرن. برند تولید کننده پچ پنل لگراند این پچ پنل رو با کیفیت بسیار بالایی به بازار عرضه می‌کنه.

انواع پچ پنل‌ فیبرنوری

پچ پنل‌های فیبر نوری چند شاخه و نوع مختلف دارن که در این جا آن‌ها رو مورد بررسی قرار می‌دهیم. در معرفی پچ پنل فیبرنوری باید گفت که تفاوتی بین دستگاه‌های هر برند پچ پنل وجود نداره و ویژگی‌های همشون تقریباً یکسان هست.

فیبر نوری استاندارد: برای بارگذاری کردن این نوع پچ پنل‌ها، باید از آداپتورهای MTP، LC یا SC استفاده کنیم. این پچ پنل بین کمربند اصلی شبکه و کابل‌ها تعبیه میشه. در واقع، این پچ پنل یک اتصال میانی بین شبکه و کابل‌هاست.

فیبر نوری Breakout: این پنل‌ها برای کابل کشی‌های  40G-10G و 100G-25G استفاده میشن. این نوع پچ پنل‌ها با چگالی بالایی در دسترس مشتریان قرار گرفتن. در صورتی که آرایش پچ پنل به درستی انجام بشه، با وجود این نوع پچ پنل، جریان هوا خیلی بهتر بین اجزا برقرار میشه و از طرفی خوشه‌های کابل‌ها هم کاهش پیدا می‌کنن. البته باید اشاره کنم که پچ پنل‌های ماژولار هم در دسته پچ پنل‌های فیبر نوری قرار می‌گیرن.

پچ پنل فیبرنوری

بهترین برندهای پچ پنل

مثل سایر تجهیزات شبکه، برندهای زیادی پچ پنل تولید میکنن. برای یک انتخاب مناسب، میتونید یکی از انواع پچ پنل لگراند، نگزنس یا امپ رو تهیه کنید. این برندها از بهترین برندهای پچ پنل در دنیا هستن که اولا کیفیت بالایی در محصولات دارن ودوما تنوع بالایی از انواع پچ پنل رو ارائه میدن. البته ممکنه هر برندی برنامه تولیدی خاص خودش رو هم داشته باشه. به عنوان مثال:

  • پچ پنل لگراند در انواع 24 پورت، UTP و STP و استاندارد Cat6 و Cat6a به فروش میرسه.
  • پچ پنل نگزنس فقط با استاندارد Cat5e و Cat6 وجود داره.

آموزش نصب پچ پنل

بعد از بررسی این‌که پچ پنل چیست و انواع اون، وقتشه که بدونیم چجوری باید نصبش کنیم. تجهیزاتی که برای نصب پچ پنل نیازه شامل موارد زیر میشه:

• آچار پانچ
• کابل
• کاتر کابل
• سیم چین

برای استفاده از پچ پنل دقت کنید تا استاندرد پچ پنل با کابل شبکه یکی باشه، در غیر این صورت اختلال ایجاد میکنه و عملکرد ضعیف میشه. در ابتدا پوسته‌ بیرونی کابل رو به اندزه‌ چند سانتی‌متر با کاتر کابل جدا کنید و سیم‌های کابل زوج به‌هم تابیده رو باز کنید. طبق رنگ‌بندی استاندارد T568B یا T568A سیم‌های کابل رو با آچارپانج به پشت پچ پنل متصل کنید. در آخرین مرحله هم با سیم‌چین، سیم‌های اضافی رو ببرید.

ابزارهای لازم برای نصب پچ پنل

استاندارد T568A:

1. سفید سبز 2. سبز 3. سفید نارنجی 4. آبی 5. سفید آبی 6. نارنجی 7. سفید قهوه‌ای 8. قهوه‌ای

استاندارد T568B:

1. سفید نارنجی 2. نارنجی 3. سفید سبز 4. آبی 5. سفید آبی 6. سبز 7. سفید قهوه‌ای 8.قهوه‌ای

خرید پچ پنل و نکات مربوط به آن

افراد قصد خرید هر ابزاری رو که داشته باشن، دوست دارن بهترین رو انتخاب کنن. به همین دلیل هنگام خرید هر کالایی حساسیت‌های زیادی به خرج میدن. در پروسه خرید پچ پنل هم شما باید مثل سایر ابزارها کمی وسواس به خرج بدین. بدین ترتیب می‌تونین، خرید بسیار بهتری داشته باشین. بنابراین به نکاتی که در ادامه اشاره می‌‌کنیم، دقت کنین.

قبل از انتخاب برند پچ پنل شما باید یه سری استانداردهایی رو برای خودتون تعریف کنین و طبق همون استانداردها برید جلو. شما باید بر اساس گستردگی شبکه و استانداردهایی که در اون وجود داره، پچ پنل خودتون رو انتخاب کنین. پهنای باند، سرعت شبکه و ابزارهایی که در شبکه شما به کار رفتن، همگی خیلی مهم هستند. اندازه و سایز پچ پنل شما باید کاملاً با شبکه داده‌ها متناسب باشه.

این که پچ پنل خودتون رو با چه پورتی انتخاب کنین هم نقش کلیدی در مدیریت شبکه داره. معمولا اغلب از پچ پنل‌های 24 پورتی برای شبکه‌ها استفاده می‌کنن، اما خب دلیل بر این نیست که شما هم باید حتماً همین تعداد پورت رو خریداری کنین. نیاز شبکه شما کلیدی‌ترین نکته‌ای هست که باید بهش توجه کنین. بهترین برند سازنده پچ پنل شرکت‌های لگراند، دی لینک، نگزس، امپ و بلدن هستند که در بخش‌های قبلی هم بهشون اشاره کردیم.

در گام بعدی در راهنمای خرید پچ پنل اینه که باید نوع پچ پنل موردنیاز خودتون رو مشخص کنید. شما باید از بین انواع پچ پنل‌های فیبر نوری، مسی و غیره یکی رو برای شبکه خودتون انتخاب کنین. اگر برند پچ پنل خاصی مد نظرتون هست، دقت کنین که قبل از خرید، همه موارد گفته شده رو در مورد آن چک کنین. آخرین نکته هم ساختار پچ پنل و گروه آن هست. این که پچ پنل شما از نوع SFTP یا UTP باشه هم موضوع مهمی هست. اگر می‌خواهید شبکه شما عملکرد خوبی داشته باشه و از دقت و سرعت لازم برخوردار باشه، باید سعی کنین ابزارها رو جوری انتخاب کنین که با هم هماهنگ باشن. مثلا تو یه گروه قرار داشته باشن.

خرید پچ پنل

آنچه در معرفی پچ پنل شبکه گفتیم

برای راه‌اندازی یک شبکه نیازه که بدونید در ابتدا از چه تجهیزاتی استفاده کنید تا بعد در صورت توسعه یا تغییرات، وقت و هزینه‌ای بابت این موضوع هدر ندید. در مقاله‌ پچ پنل چیست، سعی کردیم شما رو در این مسیر راهنمایی کنیم. بر همین اساس گفتیم پچ پنل چیست و چه کاربردی داره، انواع پچ پنل رو معرفی کردیم و نحوه نصب پچ پنل رو هم آموزش دادیم. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید بوده باشه. در صورتی که سوالی در این مورد دارین در قسمت نظرات مطرح کنید.

سوالات متداول:

پچ پنل چیست؟

قطعه‌ای مستطیلی با تعداد زیادی پورت که بین کابل‌های شبکه و تجهیزات اصلی شبکه مثل روتر و هاب قرار میگیره. کابل شبکه به‌جای اتصال مستقیم به این تجهیزات، به پچ پنل وصل میشه.

پچ پنل POE چیست؟

این نوع از پچ پنل هم پورت انتقال اطلاعات هم پورت تامین برق رو در اختیار تجهیزات شبکه میذاره.

از هر پچ پنلی برای هر کابلی میشه استفاده کرد؟

نه. استاندارد و نوع پچ پنل باید با استاندارد کابل یکی باشه تا عملکرد مناسبی داشته باشه. مثلا برای کابلCat6 باید از پچ پنل Cat6 استفاده بشه.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x