نصب پچ پنل شبکه

نصب پچ پنل شبکه یکی از کارهایی هست که متخصص شبکه باید موقع راه‌اندازی شبکه انجام بده. مثل هر کار دیگه‌ای آشنایی با نحوه نصب پچ پنل شبکه نیاز به تخصص و مهارت داره. در واقع این کار مستلزم شناخت نحوه اتصال سوکت و کیستون، مدیریت کابل و سایر تجهیزات شبکه است. در ادامه ما به زبانی ساده طریقه نصب پچ پنل شبکه رو برای شما توضیح میدیم و به شما آموزش میدیم که موقع نصب این قطعه باید به چه نکاتی توجه کنید.

آشنایی با پچ پنل

موقع خرید تجهیزات پسیو شبکه شما باید حتما یک پچ پنل هم خریداری کنید. پچ پنل قطعه‌ایه که از یکسری پورت ورودی و یک پورت خروجی ساخته شده و تعداد زیادی دستگاه رو میشه از طریق اون به مسیر اصلی شبکه متصل کرد. بعضی از افراد استفاده از این ابزار رو خیلی مهم نمی‌دونند؛ ولی کاربرد پچ پنل از چند جنبه خیلی اهمیت داره. اول از همه اینکه پچ پنل جلوی کابل‌کشی‌های اضافه رو می‌گیره. دوم مدیریت بهتر کابل‌هاست. شما می‌تونید با شماره‌گذاری یا برچسب‌گذاری کابل‌ها روی پچ پنل، اونا رو خیلی راحت از هم تفکیک کنید. علاوه بر موارد گفته شده، مزیت‌های دیگه‌ای از خرید پچ پنل شبکه میشه به عیب‌یابی سریع و راحت‌تر اتصالات و سازماندهی بهتر تجهیزات داخل رک اشاره کرد.

اما شاید برای شما سوال بشه که تفاوت یک پچ پنل با سوئیچ چیه. درسته که این دو وسیله ظاهر مشابهی دارند؛ اما، ماهیتشون با هم فرق داره. یک پچ پنل دستگاه فعالی نیست. یعنی صرفا یک مسیر ارتباطی پسیو به شمار میره که هیچ تاثیری روی بسته‌های داده نداره. اما سوئیچ بسته‌هایی که از طریق پورت‌های ورودی بهش وارد میشه رو مسیریابی کرده و بعد به مقصد اصلی ارسال می‌کنه. برای شناخت بیشتر پچ پنل و درک تفاوتش با سوئیچ بهتره مقاله پچ پنل شبکه چیست رو مطالعه کنید.

نصب-پچ-پنل-و-سوییچ

نحوه نصب پچ پنل شبکه

در شبکه‌های متوسط و بزرگ، شاید به اتصال صدها کابل به یک سوئیچ نیاز داشته باشیم. این اتصالات فقط مختص رایانه‌ها نیست و هر وسیله دیگه‌ای مثل سنسورها، دوربین‌های امنیتی و سایر تجهیزات اکتیو رو هم شامل میشه. پچ پنل اگر به شکل اصولی و درست نصب بشه، میشه خیلی راحت تمامی این تجهیزات رو از طریق اون مدیریت کرد. تمامی کابل‌هایی که از تجهیزات شبکه به سمت سرور سرازیر میشن، اول از همه به پچ پنل وارد شده و بعد از طریق پچ پنل به شکلی منظم و سازماندهی شده به سوئیچ وصل میشن. پچ پنل‌ها غالبا داخل رک شبکه نصب میشه تا به تمامی این تجهیزات دسترسی داشته باشند. در ادامه ما نحوه‌ نصب پچ پنل شبکه رو در چندین مرحله به شما آموزش میدیم.

ابزارهایی که برای نصب پچ پنل نیاز دارید، عبارتند از:

  • کابل و پچ کورد شبکه
  • پچ پنل و سوئیچ با تعداد پورت مشابه
  • آچار سوکت‌زن
  • آچار پانچ
  • سوکت و کیستون
  • استریپر

انتخاب پچ پنل مناسب

قبل از هر چیز شما باید یک پچ پنل مناسب تهیه کنید. پچ پنل شما باید از نظر سایز و مدل و ابعاد متناسب با سایر تجهیزات شما باشه. رایج‌ترین نوع پچ پنل در بازار پچ پنل 24 پورت هست و اغلب شبکه‌کاران این سایز رو انتخاب می‌کنند. اما بدیهی است که برای شبکه‌های گسترده‌تر شما نیاز به پچ پنل‌های بزرگتری مثل پچ پنل 48 پورت دارید.

از نظر نوع پچ پنل شما باید مشخص کنید که کابل شبکه شما از چه رده‌ای هست. اگر کابل‌های شبکه‌ی شما Cat5e یا Cat6 هستند، پس باید پچ پنل شما هم از همون رده یا رده‌های بالاتر انتخاب بشه تا سرعت کابل افت پیدا نکنه. از طرف دیگه شیلددار بودن یا نبودن پچ پنل هم به نوع کابل بستگی داره.

طریقه-نصب-کردن-پچ-پنل

یکی از نکات دیگه هنگام انتخاب پچ پنل، شکل اون هست که باید بر اساس محل نصب یا پچ پنل فلت باشه یا زاویه‌ای. از طرف دیگر برند پچ پنل هم اهمیت داره. معمولا بهترین برند پچ پنل بازار پچ پنل لگراند هست که برای شبکه‌های حساس و مهم باید از این برند استفاده بشه. از اونجایی که لگراند و حتی برند نگزنس مثل پچ پنل شبکه نگزنس قیمت بالایی دارند، برندهای معمولی‌تر بازار رو میشه جایگزین کنید. برای اینکه بفهمید دقیقا به چه پچ پنلی برای شبکه‌تون نیاز دارید، بهتره راهنمای خرید پچ پنل شبکه رو به دقت مطالعه کنید.

پچ پنل‌ها دو نوع لودد و آنلودد دارند که برای شبکه‌هایی که قراره در آینده توسعه پیدا کنند، باید نوع آنلودد رو خریداری کنید.

نقشه کابل‌کشی‌ها رو ترسیم کنید.

قبل از نصب پچ پنل لازمه که شما یک تصویر کلی از شِمای دستگاه‌ها و کابل‌کشی‌های لازم برای خودتون ترسیم کنید. شما باید بدونید چند پچ پنل و در هر پچ پنل، چند پورت نیاز دارید و هر پورت قراره به چه دستگاهی اختصاص پیدا کنه. اگر این مرحله‌ برنامه‌ریزی رو قبل از شروع نصب پچ پنل انجام بدید، کار شما در روند نصب خیلی کم میشه و دوباره‌کاری نخواهید داشت. اگر پچ پنل شما از نوع آنلودد باشه، شما باید بعد از مشخص‌ کردن پورت‌ها، با خرید کیستون شبکه و اتصال اون‌ها داخل ریل، پچ پنل رو آماده کنید. پیشنهاد ما به شما خرید کیستون نگزنس یا لگراند هست که هر دو از کیفیت ساخت بالایی برخوردارند. در انتهای این مرحله پیشنهاد می‌کنیم محل نصب کابل هر دستگاه رو روی پورت ورودی قسمت جلوی پچ پنل برچسب‌گذاری کنید.

اتصال کابل‌ها به پچ پنل

کابل‌های مربوط به تجهیزات شبکه، به قسمت پشتی پچ پنل متصل میشن. در پشت پچ پنل، قسمت پشتی کیستون‌ها قرار گرفته که باید بر اساس استاندارد رنگ‌بندی، کابل‌های مربوط به هر کدام از تجهیزات رو بهش وصل کنید. این استانداردها 568B یا 568A هستند و معمولا روی کیستون مشخص شدند. اتصال کابل به پچ پنل با استفاده از آچار پانچ خیلی ساده قابل انجام هست. کابل‌های شبکه رو به ترتیبی که در مرحله قبل برای نصب تجهیزات مشخص کرده‌اید به پچ پنل وصل کنید. در نهایت بعد از تکمیل پانچ کابل‌های شبکه، سیم‌های اضافه رو برش بزنید.

پانچ-کردن-کابل-شبکه

تعیین موقعیت پچ پنل

در اینجا شما باید مکان اتصال پچ پنل رو مشخص کنید که معمولا داخل رک شبکه هست. از پچ پنل معمولا برای مدیریت کابل‌ها داخل رک استفاده میشه. برای شناخت دقیق رک شبکه، بهتره به مقاله رک شبکه چیست مراجعه کنید. اگر رک شما رک دیواری هست، بهتره پچ پنل رو به شکل افقی نصب کنید تا دسترسی بهتری به اون داشته باشید. به طور کلی شما باید پچ پنل رو در محلی مناسب نصب کنید تا دست و پا گیر نباشد و فضای کافی برای دسترسی به کابل‌ها و ایجاد تغییرات داخل رک رو داشته باشید. اما اگر قصد خرید رک ایستاده و استفاده از اون در شبکه‌تون رو داشته باشید، دست شما برای نصب افقی یا عمودی پچ پنل بازه. البته به طور کلی نصب افقی پچ پنل ارجحیت داره.

برای نصب پچ پنل داخل رک، شما باید ابتدا موقعیت مناسب پچ پنل داخل رک رو مشخص کنید. پچ پنل باید در نقطه بهینه باشه؛ یعنی جایی که تمامی دستگاه‌ها با کوتاه‌ترین کابل می‌تونن به پچ پنل متصل بشن. اون قسمت باید فضای کافی داشته باشه و از نظر تهویه مناسب باشه. ضمن اینکه ترجیحا پچ پنل رو جایی قرار بدید که دسترسی بهش کمتر باشه و امکان جدا شدن کابل از پنل به راحتی میسر نباشه.

بعد از اینکه جای پچ پنل رو مشخص کردید، باید برید سراغ نصبش. طریقه نصب پچ پنل شبکه در رک به این صورت هست که شما اول ریل‌های رک رو به پچ پنل با استفاده از پیچ و مهره یا هر ابزاری که نیاز هست، فیکس می‌کنید. بعد از اون پچ پنل رو داخل یکی از یونیت‌های رک قرار داده و در نهایت با پیچ و مهره اون رو به بدنه‌ی اصلی رک محکم وصل می‌کنید.

آماده‌سازی کابل‌ها

در اینجا نوبت میرسه به آماده‌سازی کابل‌های متصل از پچ پنل به سوئیچ. قبل از نصب پچ پنل شما باید کابل‌ها رو آماده کنید و متراژی که نیاز دارید رو اندازه بزنید. خیلی مواقع میشه از پچ کورد برای اتصال سوئیچ به پچ پنل استفاده کرد. اما اگر مسافت سوئیچ تا پچ پنل کم یا زیاد باشه و نخوایم که کابل دچار کشیدگی یا تا خوردگی بشه، بهتره کابلی با اندازه مناسب استفاده کنیم. برای آماده کردن کابل‌ها کافیه بعد از اندازه گرفتن فاصله بهینه بین سوئیچ تا پچ پنل، کابل لازم رو ببریم یا پچ کورد مناسب رو آماده کنیم.

اگر خواستید از کابل استفاده کنید، باید کابل رو به سوکت شبکه وصل کنید. سوکت‌زنی کابل کار پیچیده‌ای نیست؛ اما، نیاز به تخصص داره و شما باید روش درست این کار رو بلد باشید. خرید ابزارآلات مثل آچار سوکت‌زن این کار رو برای شما خیلی ساده‌تر خواهد کرد. در نهایت کابل‌ها و پچ کوردهایی که برای پچ پنل آماده کردیم رو برچسب‌گذاری می‌کنیم تا مشخص باشند که هر کدام مربوط به چه دستگاهی هستند.

بهتره کابل‌هایی که سوکت زده میشن رو قبل از استفاده در شبکه، با کمک تستر چک کنیم تا از عملکرد درست‌شون مطمئن باشیم.
نصب-پچ-پنل

اتصال کابل‌های پچ پنل و سوئیچ

کابل‌هایی که آماده کردید رو از پچ پنل به سوئیچ یکی یکی متصل کنید. برای این کار باید کابل‌های ردیف بالای پچ پنل به کابل‌های ردیف بالای سوئیچ و کابل‌های ردیف پایین پچ پنل به کابل‌های ردیف پایین سوئیچ وصل بشن. این مرحله از نصب پچ پنل نیازمند دقت زیادیه، چون اشتباهی در اتصال کابل‌ها می‌تونه عملکرد شبکه رو با اختلال مواجه کنه. در نهایت برای اینکه کابل‌ها بهم ریخته یا دچار خمیدگی و تاخوردگی نشن، بهتره از ابزارهای مدیریت کابل استفاده کنید. مثلا بین سوئیچ و پچ پنل نگهدارنده کابل نصب کرده و کابل‌هاتون رو داخل اون مرتب بچینید. همچنین ابزارهایی مثل بست کابل هم می‌تونه توی مرتب‌سازی هر چه بیشتر کابل‌ها به شما کمک کنه.

حرف آخر

طریقه‌ نصب پچ پنل شبکه به سوئیچ و رک شبکه، نیازمند دونستن شیوه‌های پانچ کردن کابل، قرار دادن پنل داخل رک و از همه مهم‌تر مدیریت و سازماندهی کردن کابل‌هاست. یکسری از افراد استفاده از پچ پنل در شبکه رو کار بیهوده‌ای می‌دونن؛ ولی خیلی‌ها معتقدند که با این کار میشه مدیریت کابل‌ها و دستگاه‌ها در شبکه رو راحت‌تر کرد و بدون پچ پنل سازماندهی شبکه غیرممکنه. فارغ از بحث ضرورت استفاده از پچ پنل، در این مقاله به طور مفصل درباره نحوه نصب پچ پنل و تمامی کارهایی که برای نصب اصولی و درست این وسیله نیاز دارید رو براتون شرح دادیم. اگر تمام پیش‌شرط‌ها رو رعایت کنید و مراحل رو قدم به قدم جلو برید، مطمئنا می‌تونید یک پچ پنل بدون نقص به شبکه‌تون اضافه کنید و از مزیت‌های بیشمارش بهره‌مند بشید.

سوالات متداول

آیا نصب کردن پچ پنل‌های مختلف با هم فرق داره؟

به طور کلی مراحل نصب هر پچ پنلی به همون صورت گفته شده هست؛ ولی نحوه‌ی جایگذاری، انتخاب کابل یا نصب کیستون و… ممکنه بسته به نوع پچ پنل با هم تفاوت داشته باشه.

آیا میشه برای کابل‌های Cat6 از پچ پنل‌های cat5e استفاده کرد؟

بله شما می‌تونید این کار رو انجام بدید؛ اما، بهتره که رده‌ی کابل و پچ پنل‌تون رو مشابه انتخاب کنید تا افت سرعت و کیفیت سیگنال نداشته باشید.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x