تفاوتهای رک دیواری و رک ایستاده و همینطور شباهتهای بین این دو نوع از رک از سوالات پرتکرار کاربران حوزه شبکه هست. چون برای راهاندازی، نگهداری و گسترش هر نوع شبکهای، تجهیزات شبکه متعددی مورد نیاز هست که رک شبکه یکی از اونهاست اما با توجه به تعدد انواع مدلها رک، انتخاب مدل متناسب با شبکه ممکنه کمی سردرگم کننده باشه. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم، به بررسی تفاوت ها و شباهت های رک دیواری و رک ایستاده بپردازیم، تا شما در خرید رک شبکه به مشکل نخورین و به راحتی بتونین انتخاب اصولی و دقیقی داشته باشین. با ما همراه باشین.
معرفی رک شبکه
قبل از اینکه به بررسی تفاوت و شباهت رک دیواری و ایستاده بپردازیم، اجازه بدین ابتدا برای کسانی که آشنایی کافی با این ابزار ندارن، توضیح بدیم که رک شبکه چیست و چه کاربردی داره. در یک تعریف کلی میشه گفت، رک محفظهای مستطیل شکل و اغلب از جنس فلز هست که تمام تجهیزات به کار رفته در یک شبکه رو درون خودش جا میده. با استفاده از رک، تمام تجهیزات از جمله انواع کابل شبکه، تجهیزات اکتیو شبکه، پچ پنل شبکه و غیره در یک محیط مشخص جمع شده و علاوه بر منظم شدن شبکه، قدرت مدیریت و عیبیابی و همینطور محافظت و نگهداری از تجهیزات هم بیشتر میشه. ضمن اینکه شرایط برای گسترش شبکه هم در این حالت فراهم میشه.
رَک شبکه در انواع مدلهای مختلف به اسم رک دیواری، رک ایستاده، رک outdoor، مینی رک، کیس رکمونت و رک لابراتور تولید و عرضه میشه که هر کدام ویژگیهای خاص خودشون رو دارن و برای شبکههای متفاوتی مناسب هستن. تفاوتهای بین انواع رک شبکه باعث میشه که بتونیم رک متناسب با شبکه خودمون رو انتخاب و خریداری کنیم. در ادامه در مورد این تفاوتها بیشتر صحبت میکنیم.
تفاوتهای رک دیواری و رک ایستاده
تا اینجا که با رک شبکه به عنوان یکی از اصلیترین تجهیزات پسیو شبکه آشنا شدیم و کاربردهای اون رو یاد گرفتیم، حال به سوال اصلی مقاله یعنی فرق رک دیواری و رک ایستاده پاسخ بدیم. تفاوت های رک ایستاده و رک دیواری رو میشه با توجه به فاکتورهای مختلفی دستهبندی کرد. فاکتورهایی مثل ابعاد، ساختار و ویژگیها و کاراییکه بیشترین تفاوتهای بین انواع رکها رو میسازن.
تفاوت در کارایی رک
اولین تفاوت رک دیواری و رک ایستاده رو میشه در مورد کارایی اونها در شبکههای مختلف دونست. در مقاله رک دیواری چیست گفتیم که این نوع از رک، با ابعاد کوچکتر تولید میشه و فقط در شبکههایی که تعداد تجهیزات کمتری دارن مثل منازل مسکونی مورد استفاده قرار میگیره. رک دیواری به فضای کمتری نیاز داره و بسیار جمع و جوره. البته توجه کنید که در شبکههای بزرگ هم میشه در کنار رک ایستاده از رک دیواری هم استفاده کرد.
اما رک شبکه برای دیتاسنترها، رک ایستاده هست که به فضای بیشتری نیاز داره و معمولا در اتاق سرور تعبیه میشه. این نوع از رک شبکه، قابیلت جا دادن به انواع تجهیزات سنگین و زیاد رو داره و با چهار درب در اطراف خودش قابلیت تهویه مناسب و سیستم خنک کنندگی تجهیزات رو فراهم میکنه.
تفاوت در ساختار رک
منظور از ساختار رک در بیان تفاوتهای رک شبکه ایستاده و رک شبکه دیواری، تا حدودی مرتبط با انواع متعلقات رک شبکه هست. به عنوان مثل چرخ رک یکی از متعلقات رک هست که فقط در ساختار رک ایستاده وجود داره. وجود چرخ در رک ایستاده باعث میشه که جابجایی اون راحت باشه و بدون آسیب به تجهیزات، در مورد محل رک ایستاده در اتاق سرور تغییرات ایجاد کرد. نحوه نصب رک شبکه در این دو نوع رک هم به دلیل همین متعلقات باهم متفاوت میشه.
مثالی دیگه از تفاوت در ساختار رک ایستاده و رک دیواری، تحمل وزن بالا و ضد زلزله بودن رک ایستاده است تا در مقابل تجهیزات سنگین و زمینلرزههای احتمالی مقاومت داشته باشه که البته این ویژگیها باعث تفاوت در قیمت این دو نوع رک هم میشه که در حالت کلی میشه گفت اغلب قیمت رک دیواری از رک ایستاده کمتره.
تفاوت در ابعاد رک
ابعاد رک شبکه، یکی دیگه از اصلیترین تفاوت های رک ایستاده و رک دیواری هست. همانطور که میدونین ابعاد رک رو با واحد یونیت و با حرف U نشون میدن. وقتی گفته میشه ابعاد رک شبکهای به عنوان مثال 12 یونیت هست منظور اینه که ارتفاع این رک حدود 54 سانتی متر هست. چون هر یونیت برابر 4.45 سانتی متره. علاوه بر ارتفاع عمق رک هم در توضیح مشخصات ابعاد رک بیان میشه انواع عمق رک میتونه بین 30 تا 100 سانتی متر باشه. حال ببینیم فرق رک دیواری و رک ایستاده از نظر ابعاد به چه صورتی هست:
- ابعاد رک دیواری: بین 6 تا 12 یونیت
- ابعاد رک ایستاده: بین 12 تا 47 یونیت
شباهتهای رک دیواری و رک ایستاده
تفاوتهای رک ایستاده و دیواری رو به صورت کامل بررسی کردیم. اما آیا این دو نوع رک هیچ شباهتی باهم ندارن؟ البته که دارن. اگه نداشتن که برای انتخاب یکی از این دو نوع رک، دچار سردرگمی نمیشدیم. پس خیلی سریع و مختصر به شباهتهای رک ایستاده و رک دیواری هم مروری داشته باشیم:
شباهت در کاربرد رک شبکه
واضحترین شباهت بین رک دیواری و ایستاده، کاربرد و موارد استفاده از این دو نوع رک هست. به عبارتی دیگه، هم خرید رک ایستاده و هم خرید رک ایستاده به منظور محافظت و نگهداری و چیدمان تجهیزات انجام میشه. با وجود تفاوتهای جزئی در آرایش رک شبکه دیواری و ایستاده، در نهایت هر دو نوع وظیفه جا دادن به تجهیزات رو دارن و هدف واحدی رو دنبال میکنن.
شباهت در برندهای رک شبکه
علاوه بر کاربرد رک دیواری و ایستاده، برندهای رک شبکه هم از شباهتهای رک دیواری و رک ایستاده هست. میشه گفت تمام برندهای محبوب و معتبر رک شبکه، هر دو نوع رک دیواری و ایستاده رو تولید میکنن. به عنوان مثال رک شبکه HPA هم رک دیواری داره و هم رک ایستاده و شما برای خرید رک HPI یا برندهای دیگه، میتونین هر دو نوع رک دیواری یا رک ایستاده رو انتخاب کنین و از این نظر تفاوتی بین رک ایستاده و دیواری و سایر مدلهای رک وجود نداره.
آنچه در مقایسه رک دیواری و رک ایستاده گفتیم
در این مقاله از بررسی تفاوتهای بین رک دیواری و رک ایستاده گفتیم که هر کدام از انواع رک، ویژگیها و ابعادی دارن که برای شبکههای مختلف مناسب هستن. به عنوان مثال رک ایستاده برخلاف مینی رک بیشتر برای شبکههای بزرگ با تجهیزات زیاد و سنگین مورد استفاده قرار میگیره. علاوه بر ابعاد و ویژگیهای رک دیواری و رک ایستاده، نحوه نصب و قیمت هم از اصلیترین تفاوتهای رک ایستاده و رک دیواری هستن که جزئیات این موارد رو در طول مقاله توضیح دادیم. در ادامه به سوالات پرتکرار شما پاسخ میدیم اما اگر همچنان سوالی از فرق رک دیواری و ایستاده داشتین، از طریق کامنت با ما درمیان بزارین. در اسرع وقت پاسخگو هستین.
سوالات متداول
این دو نوع رک علاوه بر ابعاد و قیمت از نظر ساختار و کارایی هم متفاوت هستن.
در حالت کلی میشه گفت که اگر شبکه بزرگی با تجهیزات زیاد و سنگین دارین باید از رک ایستاده استفاده کنین و اگر شبکهتون در حد شبکه منازل و دفاتر کاری کوچک هست میتونین از رک دیواری استفاده کنین.