معرفی کابلهای بهم تابیده، موضوع این مقاله از مجموعه مقالات ونتولینک هست. قبلا در مقاله کابل لن چیست، گفتیم انواع کابل در حالت کلی به سه دسته کابل زوج بهم تابیده، کابل کواکسیال و کابل فیبر نوری تقسیم میشن که هر کدوم از این کابلها با ساختار و ویژگیهای منحصر به فرد خودشون برای شبکههای مشخصی کاربرد دارن. در این مقاله اختصاصا به معرفی کابل بهم تابیده میپردازیم که بهشون کابلهای زوج بهم تابیده هم میگن. اینکه ساختار کابل بهم تابیده به چه صورت هست و انواع کابل بهم تابیده کدامند. با ما همراه باشید.
ساختار کابلهای بهم تابیده
کابلها از اجزای مهم تجهیزات پسیو شبکه هستن که وظیفه انتقال داده بین دستگاههای مختلف شبکه رو بر عهده دارن. انواع کابل شبکه در سه دسته کلی کابل بهم تابیده، کابل کواکسیال و کابل فیبرنوری دستهبندی میشن که در زمان خرید کابل شبکه باید بهش توجه داشت. کدام یکی از این سه نوع کابل، متناسب با شبکه ما هست؟ در این مورد توصیه میکنیم راهنمای خرید کابل شبکه رو ببینید که به طور مفصل به این موضوع پرداخته. اگر با این بررسی متوجه شدین که باید کابل بهم تابیده بخرین، حال باید در مورد این کابل اطلاعات بیشتری کسب کنین.
کابلهای بهم تابیده twisted pair در درون خود، هشت رشته سیم هادی از جنس مس یا آلومینیوم دارن که دو به دو به دور هم پیچیده شده و در مجموعه چهار زوج سیم رو تشکیل دادن به همین دلیل بهشون کابلهای زوج بهم تابیده هم میگن. هر کدام از سیمها در دور خودشون روکشهای رنگی دارن که باعث تفکیک زوج سیمها از همدیگه میشه. البته اهمیت روکش کابل شبکه از نظر جنس روکش هم در عملکرد این کابلها تاثیر قابل توجهی داره. در تصویر زیر نمونهای از یک کابل twisted pair رو مشاهده میکنین.
دلیل به هم تابیدگی کابلها
در معرفی کابل بهم تابیده شاید براتون سوال بشه که علت بهم تابیدگی این کابلها چیه و چرا باید ساختار این کابلها به این صورت باشه. تولیدکنندگان کابل مثل کابل شبکه لگراند از این ترفند برای کاهش تداخلهای بیرونی و محافظت بیشتر از دادهها استفاده میکنن. در هم تنیدگی رشته سیمها باعث میشه تا در صورت وجود جریان الکتریکی در کابل، یک میدان مغناطیسی تولید شده و این میدان نویزها و تداخلهای بیرونی محیط رو خنثی میکنه. در واقع این نوع از ساختار یک لایه محافظتی برای انتقال امن و بدون اختلال دادهها فراهم میکنه. تمام برندهای خوب کابل مثل کابل نگزنس هم بدون استثنا چنین ساختاری رو دارن.
رنگبندی کابل زوج بهم تابیده
در معرفی کابل بهم تابیده تا اینجا گفتیم که هشت رشت سیم با رنگهای مختلف دورهم پیچیده شده. اما نحوه رنگبندی این کابلها دو نوع استاندارد خاص داره که طبق این استانداردها نحوه سوکت زدن و استفاده از کابل شبکه انجام میشه. در تصویر زیر میتونید این دو نوع استاندارد رو به صورت واضح مشاهده کنید. اغلب کابلها و پچ کود شبکه بازار از استاندارد نوع دوم یعنی T568B هستن.
- استاندارد T568A
در این استاندارد رنگها به ترتیب از سمت چپ به این صورت هستن: سفیدسبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفیدآبی، نارنجی، سفیدقوهای، قهوهای
- استاندارد T568B
طبق این استاندارد رنگها به ترتیب از چپ به این صورت هستن: سفیدنارنجی، نارنجی، سفیدسبز، آبی، سفیدآبی، سبز، سفیدقهوهای، قهوهای
انواع کابل بهم تابیده
در معرفی کابلهای بهم تابیده، میشه انواع کابل بهم تابیده رو بر اساس فاکتورهای مختلفی دستهبندی کرد. به عنوان مثل از نظر قدرت و سرعت انتقال داده انواع کابل بهم تابیده با واحد CAT تقسیم بندی میشن که کابل شبکه CAT6 امروزه برای اغلب شبکهها مورد استفاده قرار میگیره. با خرید کابل CAT6 میتونین انتظار سرعت یک گیگابیتی در ثانیه رو داشته باشین.
اما انواع کابل بهم تابیده از نظر دارا بودن و یا نبودن فویل و شیلد به دو دسته تقسیم میشن که در معرفی کابل بهم تابیده مهمتر هستن. از این نظر دو نوع کابل بهم تابیده داریم:
کابل زوج بهم تابیده با روکش (sftp)
Screened Fully shielded Twisted Pair در واقع اسم کامل این نوع از کابل بهم تابیده هست که به معنی دارا بودن فویل و شیلد در دور هر کدوم از زوج سیمهای بهم تابیده داخل کابل هست. تاثیر فویل در این کابل در جهت جلوگیری از نویز محیط و تاثیر شیلد برای تخلیه اثرات الکتریسیته ساکن هست. کابل شبکه SFTP معمولا در محیط هایی که احتمال نویز بالا وجود داره مورد استفاده قرار میگیره.
کابل زوج بهم تابیده بدون روکش (utp)
احتمالا دیگه در معرفی کابل بهم تابیده، تفاوت کابل utp و sftp رو متوجه شدین. کابل بهم تابیده utp در دور زوج سیمهای درون خودش نه فویل فلزی داره و نه شیلد. به همین دلیل میزان مقاومت این کابل در برابر تداخلها و نویزهای محیط کمتره. علاوه بر اون مقاومت کابل utp در برابر شرایط محیط مثل گرما و ضربه و غیره هم نسبت به کابل sftp کمتره که باعث میشه در نهایت قیمت کابل شبکه utp کمتر باشه.
آنچه در معرفی کابل زوج بهم تابیده گفتیم
کابل یکی از اجزای مهم تجهیزات شبکه هست که انواع مختلفی داره و ما در این مقاله به پرکاربردترین نوع اون یعنی معرفی کابل بهم تابیده پرداختیم. گفتیم در کابل زوج بهم تابیده، رشته سیمهای داخلی کابل دو به دو بهم تابیده شدن و از این طریق مانع بروز اختلال الکترومغناطیسی در فرایند انتقال داده میشن. گفتیم انواع کابل بهم تابیده میتونن در دور جفت سیمهای بهم تابیده، روکش و فویل داشته باشن که در این صورت بهشون کابل بهم تابیده sftp میگن. در ادامه به سوالات رایج کاربران در مورد کابل بهم تابیده پاسخ میدیم. امیدواریم این مطلب براتون مفید باشه.
سوالات متداول
این نوع از کابلها در درون خود هشت رشته سیم هادی دارن که دو به دو بهم تابیده شده و در مجموع چهار جفت سیم تابیده شده رو تشکیل دادن.
وقتی رشته سیمهای درون کابل بهم تابیده میشن، با جریان سیگنال میدانی تولید میکنن که از اختلال و نویزهای ممکن در جریان سیگنال جلوگیری میکنه.
انواع کابل بهم تابیده رو میشه بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی کرد. به عنوان مثال انواع کابل بهم تابیده از لحاظ دارا بودن و یا نبودن فویل و شیلد به دو گروه کابل utp و کابل sftp تقسیم میشن.