در این مقاله قصد داریم به صورت اختصاصی به سوال تستر کابل شبکه چیست، بپردازیم. تستر کابل شبکه که به آن تستر لن هم گفته میشه یکی از تجهیزات پسیو شبکه و اصلیترین ابزارهای کار متخصصین شبکه هست. با استفاده از این ابزار برای سنجش رسانایی، کیفیت و سرعت انتقال دیتا، وجود نویز در مسیر کابل کشی، قطعی، متراژ و چندین عامل دیگه از عملکرد کابل استفاده میشه. با ما همراه باشید تا علاوه بر کاربردهای تستر کابل، با انواع تستر کابل لن هم آشنا بشیم.
معرفی تستر کابل شبکه
شبکه بزرگی رو تصور کنید که مسیر کابل کشی طولانی و پیچیدهای داره. از طرفی با توجه به قیمت کابل لن که در راهاندازی شبکه به خصوص شبکههای بزرگ، مبلغ قابل قبولیه، چطور باید از عملکرد صحیح و درست این ابزار مطمئن بود؟ خرید تستر کابل شبکه پاسخ سواله. تستر کابل شبکه یک وسیله الکترونیکی از ابزار آلات شبکه هست که میتونه متخصص شبکه رو از عملکرد درست کابل در مسیر کابل کشی آسوده خاطر کنه. علاوه بر اون میتونه وجود نویز یا آسیب یا اختلال در نقطه مشخصی از کابل رو تشخیص داده و اعلام کنه.
استفاده از تستر کابل شبکه، به عیبیابی و تشخیص مشکلات سریع شبکه کمک میکنه. هرچند قابلیتهای انواع تسترهای کابل شبکه باهم فرق میکنه، اما هر کدوم برای شبکههای به خصوصی کاربرد دارن که متخصص باتوجه به راهنمای خرید ابزار آلات شبکه و نیازی که در شبکه داره، تستر مناسب رو انتخاب میکنه. در حالت کلی میشه انواع تسترهای لن رو در دو دسته تستر کابل معمولی و تستر کابل حرفهای دستهبندی کرد که هر کدوم از این دو دسته قابلیتهای متفاوتی داشته و دیتای مختلفی در اختیار متخصص میزارن.
به تستر کابل شبکه، تستر لن و دستگاه تست فلوک هم گفته میشه
کاربردهای تستر کابل
همانطور که گفتیم تستر کابل شبکه در جهت اندازهگیری و سنجش سلامت انواع کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیره. عیبیابی و استخراج اطلاعات دقیق عملکرد کابل ضمن بهینه کردن کل شبکه، از تحمیل هزینههای مازاد جهت تعویض و یا تعمیر تجهیزات هم جلوگیری میکنه چون به موقع برطرف میشن. اگه بخوائیم کاربردهای تستر کابل شبکه رو به صورت کلی معرفی کنیم، لیست زیر رو داریم:
- تست میزان توانایی کابل برای انتقال دیتا
- اندازهگیری سرعت و کیفیت انتقال داده توسط کابل
- استخراج متراژ دقیق کابل به کار رفته در شبکه
- تست وجود نویز در شبکه و تعیین محل نویز
- استخراج نقاط قطعی اتصال در طول مسیر کابل کشی
انواع تستر کابل
انواع تستر کابل شبکه بسیار متنوع بوده و در قابلیتها، برندها و قیمتهای مختلفی عرضه میشن. به همین دلیل انواع این تسترها رو میشه باتوجه به معیارهای مختلفی دستهبندی کرد. یکی از معیارهای دستهبندی میزان تواناییها و دیتای استخراجی از دستگاه هست که طبق این معیار دو نوع تستر کابل شبکه معمولی و ساده داریم:
- تستر کابل معمولی: این دستگاه معمولا باطری میخوره و قابل حمله. سنجش سلامت اتصال بین دو دستگاه و عدم وجود جریانهای ناخواسته و اضافه در کابل وظیفه اصلی تستر لن معمولیه.
- تستر کابل حرفهای: این نوع از تستر که قیمت بیشتری نسبت به تستر کابل معمولی داره، علاوه بر قابلیتهای موجود در تستر معمولی، متراژ دقیق کابل، کیفیت جفت سیمهای به کار فته در ساختار کابل، اندازه کراس تاک در کابلهای چند جفتی، میزان از دست رفتن قدرت سیگنال یا همان میرایی سیگنال و میزان مقاومت DC کابل، محل صدمه یا آسیب وارد شده به کابل و موارد دیگهای روهم اندازهگیری میکنه.
اما با توجه به بدنه و ویژگیهای دستگاه هم سه نوع تستر کابل شبکه داریم:
تستر کابل ال ای دی
همانطور که در مقاله کابل شبکه چیست گفتیم، در ساختار کابلهای بهم تابیده هشت رشته سیم وجود داره که دو به دو بهم تابیده شدن. تستر کابل شبکه از نوع ال ای دی دارای دو بخش مجزاست که در روی هر دو بخش اون هشت ال ای دی به تعداد رشتههای داخل کابل وجود داره که در صورت سلامت هر کدوم از رشتهها، ال ای دیها به رنگ سبز نشون داده میشن.
تستر کابل دیجیتال
تستر کابل شبکه دیجیتالی هم دو بخش مجزا داره که بخش اصلی یا main اون دارای باطری و صفحه نمایش هست که دیتا رو نمایش میده اما بخش دیگه باطری و صفحه دیجیتالی رو نداره و فقط دیتای موردنظر از کابل رو دریافت کرده و به دستگاه اصلی ارسال میکنه تا نمایش داده بشه. تستر کابل دیجیتالی علاوه بر تست سلامت اتصال، متراژ کابل به کار رفته در شبکه رو هم میتونه اعلام کنه.
تستر کابل چندکاره
دستگاه تست فلوک چندکاره هم بر روی خودش ال ای دی داره، علت اینکه بهش تستر چندکاره گفته میشه اینه که علاوه بر تست کابل لن و کابل تلفن، قادر به تست کابل usb و کابل دوربین مداربسته هم هست. به این دستگاه، تستر فول full هم گفته میشه. از اونجا که طبق راهنمای خرید کابل شبکه، برای هر کدام از این نیازها کابلهای متفاوتی استفاده میشه، بهتره که تستر کابل لن هم قادر به بررسی تمام کابلهای به کار رفته در شبکه باشه.
تستر کابل چگونه عمل میکند؟
فرقی نمیکنه کابل شبکه از نوع کابل شبکه cat6 باشه یا از کتگوریهای دیگر کابل، در هر صورت اگه قصد دارید از یک تستر کابل معمولی برای سنجش سلامت رشته سیمهای داخل کابل استفاده کنید، یک سر کابل رو به پورت مربوطه روی دستگاه main که LCD داره و سر دیگه کابل رو به قسمت دوم تستر وصل کرده و دستگاه رو روشن کنید.
روی صفحه دیجیتالی دستگاه، مقادیری بهتون نشون داده میشه که یا PASS هست یا FAIL. در صورتی که کابل تست رو پاس کنه اعداد زیریک تا هشت رو کامل نمایش میده و این یعنی کابل سالمه. اما اگه عبارت FAIL رو نشون بده در ردیف اعداد یک تا هشت بعضی از عددها رو به صورت X نمایش میده و این یعنی اون رشته سیم دارای صدمه و ایراد هست.
البته توجه داشته باشید که نحوه کار با تستر کابل شبکه، با توجه به مدل و امکانات هر کدام از انواع مدلهای کابل فرق میکنه و لازمه که شما برای تسلط کامل قبل از کار با این دستگاهها، نحوه کار با اون مدل ویژه رو به صورت کامل آموزش دیده و یا از یک متخصص شبکه کمک بگیرین.
خلاصه اینکه
تستر کابل شبکه برای سنجش سیگنال کامل و بدون اختلال بین دو دستگاه، عدم وجود نویز و جریانهای ناخواسته در مسیر کابل، استخراج متراژ دقیق کابل در شبکه، محل دقیق صدمه کابل، جنس مغزی کابل شبکه، میزان میرایی سیگنال و عوامل دیگه مورد استفاده قرار میگیره. از اونجا که یک تستر کابل شبکه برای هر شبکهای ضروریه و انواع کابل شبکه معمولی و حرفهای با ساختارها و قابلیتهای متفاوتی در بازار عرضه میشن، لازمه که هر شبکهای بر اساس نیاز و شرایط ویژه خودش، تستر کابل رو انتخاب و خریداری کنه. البته از تستر کابل حرفهای بیشتر در مرحله تولید کابل و توسط تولیدکنندگان کابل استفاده میشه. امیدواریم مطالب گفته شده در مورد تستر لن براتون مفید باشه.
سوالات متداول
تستر کابل شبکه، یک دستگاه الکترونیکیه که میزان کیفیت و رسانایی دو سر کابل رو اندازه میگیره.
تست کابل شبکه در دو مرحله تولید و بعد از نصب در محیط مدنظر، جهت اطمینان از ارائه کیفیت مدنظر و عدم آسیب در طول کابل انجام میشه.
انواع تستر کابل شبکه رو میشه با توجه به معیارهای مختلفی دستهبندی کرد اما در کل میشه سه دسته اصلی تسترها، تستر کابل ال ای دی، دیجیتال و چند کاره هستن.