مراحل راه اندازی شبکه به صورت اصولی و حرفه ای

راه اندازی شبکه در هر ابعاد و مقیاسی مستلزم آگاهی از مراحل و نکات مهمی هست که اگه رعایت نشه در زمان عملکرد شبکه، مشکل‌ساز میشه. اگرچه میشه گفت اصول راه اندازی شبکه برای انواع شبکه‌ها ثابته و شما می‌تونین با مطالعه این مقاله به صورت کلی به این موضوع مسلط باشین، اما تمرکز ما بیشتر روی راه اندازی شبکه شرکت‌ها و دفاتر هست به نحوی که خودتون بدون نیاز به متخصص شبکه، محل کارتون رو آماده فعالیت کرده و بلد باشین چطور شبکه راه اندازی کنید. از تعیین نقشه شبکه گرفته تا نحوه خرید انواع تجهیزات شبکه. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

1. تعیین نقشه کلی

چه تعدادی از افراد، با استفاده از چه سخت افزارها و نرم افزارهایی و در کدام قسمت محل مدنظر، قراره از شبکه استفاده کنن.

منظور از تعیین نقشه کلی در راه اندازی شبکه، هم تعیین توپولوژی شبکه و هم تعیین تعداد و جایگاه هر کدوم از نودهای شبکه هست. پس لازمه به صورت دقیق بدونین که چه تعداد افراد، با استفاده از چه سخت افزارها و نرم افزارهایی و در کدام قسمت محل مدنظر، قراره از شبکه استفاده کنن. بهتره توپولوژی و نقشه نهایی رو روی کاغذ پیاده کنین تا برای مراحل بعدی داکیومنت مستند و دقیقی داشته باشین.

نکته‌ای که در این مرحله از راه اندازی شبکه اهمیت داره، اینه که نقشه رو مطابق با برنامه‌های توسعه در زمان‌های آینده تعیین کنین. یعنی حداقل برای آینده‌ای کوتاه مدت نقشه، تجهیزات و زیرساخت لازم رو فراهم کنین. به عنوان مثال اگه قراره تعداد کارمندان شرکت در شش ماه بعدی بیشتر بشه، باید در همین مرحله این نکته رو مدنظر قرار بدین.

تعیین نقشه در راه اندازی شبکه

2. تعیین نیاز، انتظارات و بودجه

سرعت، امنیت، کیفیت و بودجه موردنیاز برای راه اندازی شبکه چقدره؟

در مرحله دوم ایجاد شبکه، بعد از تعیین نقشه لازمه کمی روی کاربری شبکه مدنظر تمرکز کنیم. سرعت، امنیت و کیفیت موردنیاز شبکه چقدره؟ روال کاری شبکه به برنامه‌های سنگین و فعالیت‌های اینترنتی نیازمند پهنای باند بالا نیاز داره یا در سطح اینترنت به وب گردی و باز کردن صفحات مختلف وب محدود میشه؟

بر اساس پاسخ به این سوالات و بودجه مدنظر، انواع تجهیزات شبکه موردنیاز مشخص میشه. به عنوان مثال اگه حجم دیتای انتقالی بین نودها بالا هست، خرید پچ کورد یا کابل شبکه‌ باید بر اساس پهنای باند بالا انجام بشه.

3. انتخاب و خرید تجهیزات شبکه

برند، مدل، سایز و نوع هر کدام از تجهیزات پسیو و اکتیو موردنیاز، در این مرحله مشخص میشه.

به مرحله حساس و مهمی از راه اندازی شبکه رسیدیم. درسته که تجهیزات مدنظر شبکه در مراحل قبلی مشخص شده و حالا در این قدم به صورت کامل می‌دونین که کدام تجهیزات پسیو یا اکتیو شبکه رو باید تهیه کنین اما انتخاب نوع هر کدام از این تجهیزات اهمیت بالایی داره. به عنوان مثال می‌دونین که به رک شبکه نیاز داریم، اما تعیین برند و مدل و سایز رک تو این مرحله انجام میشه. توصیه می‌کنیم برای اینکه این مرحله رو با موفقیت بگذرونین، حتما راهنمای خرید تجهیزات و نکات مهم در خرید ابزارآلات شبکه رو مطالعه کنین تا تسلط کافی به تجهیزات داشته باشین.

خرید تجهیزات شبکه

4. کابل کشی و نصب تجهیزات

در نصب تک تک تجهیزات شبکه نکات مهمی وجود داره که لازمه قبل از اقدام به نصب، از این نکات مطلع بشین.

کابل‌کشی و نصب تجهیزات خریداری شده، همان مرحله از راه اندازی شبکه هست که نیاز به دقت و تجربه بیشتر در این کار داره. هرچقدر هم که تجهیزات رو دقیق و متناسب با نیاز شبکه خریدرای کرده باشین، اگه فرایند نصب به درستی انجام نشه عملکرد شبکه دچار اختلال میشه. به عنوان مثال از یکی از نکات ساده ولی خیلی مهم اینه که کابل شبکه cat6 یا هر کتگوری از کابل لن رو با سوکت مناسب خودش نصب کنین. یا در صورتی که در مسیر کابل کشی از داکت و ترانکینگ استفاده کردین و این تجهیزات در معرض رفت و آمد و برخورد هستن، به جای داکت چسبدار از داکت ساده که نصب مستحکم‌تری داره، استفاده کنین.

علاوه بر این، در راه اندازی شبکه‌های بزرگ که تعداد تجهیزات بالاست، باید از فضایی مجزا به اسم اتاق سرور برای نصب تجهیزات استفاده میشه. یعنی به صورت کلی میشه گفت در نصب تک تک تجهیزات شبکه نکات مهمی وجود داره که لازمه قبل از اقدام به نصب، از این نکات مطلع بشین.

5. کانفیگ تجهیزات و راه‌اندازی نرم افزارها

کانفیگ سخت افزارها و نصب و راه اندازی نرم افزارها در این مرحله انجام میشه.

بعد از چیدمان تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه، در این مرحله از راه اندازی شبکه، باید تجهیزات کانفیگ و راه اندازی بشن. به عنوان مثال یکی از ساده‌ترین تجهیزات نیازمند کانفیگ مودم هست. بعد از خرید مودم مناسب و نصب اون باید مراحل کانفیگ و راه‌اندازی نرم‌افزاری مربوطه هم انجام بشه. در این مرحله تمام نرم افزارهای موردنیاز شبکه نصب و کانفیگ راه اندازی میشه.

6. تست شبکه

هیچ شبکه‌ای رو بدون تست اولیه تحویل ندین.

مراحل راه اندازی شبکه تقریبا تموم شده اما جهت اطمینان از عملکرد صحیح شبکه، به عنوان قدم آخر مسیر کابل کشی و شبکه رو تست می‌کنیم. خصوصا اینکه قیمت کابل شبکه مبلغ قابل توجهیه که با هدف کسب کارایی مدنظر، پرداخت شده پس باید بدون هیچ گونه قطعی و اختلالی، عملکرد لازم رو ایفا کنه. البته منظور از تست شبکه به کابل‌ها محدود نمیشه و سایر تجهیزات مثل سوئیچ و روتر و غیره هم در همین مرحله تست میشن.

مرحله نهایی راه اندازی شبکه

خلاصه

مراحل و اصول راه اندازی شبکه رو به صورت کامل توضیح دادیم، نکته مهم اینه که هر کدوم از این مراحل رو به دقت اجرا کنید و از اهمال در یکی از قدم‌ها جدا خودداری کنید. مثلا در انتخاب تجهیزات شبکه باید مطابق با اندازه شبکه، تجهیزات پسیو برای شبکه‌های بزرگ یا شبکه‌های کوچک رو به درستی انتخاب کنید تا عملکرد و کارایی مدنظر رو داشته باشن. در غیر این صورت یا عملکرد شبکه تضغیف میشه و یا هزینه‌ راه اندازی شبکه به صورت بیهوده زیاد میشه.

فراموش نکنین که بعد از اتمام مراحل راه اندازی شبکه، شبکه و تجهیزات رو به حال خودشون رها نکنید و حتما ضمن رعایت نکات لازم در نگهداری از کابل شبکه، در فواصل زمانی مشخص عملکرد تجهیزات رو کنترل کرده و در صورت نیاز عیب‌یابی کنید. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه. اگه همچنان سوالی در مورد راه اندازی شبکه دارین، در قسمت نظرات مطرح کنید که در اسرع وقت پاسخ گو هستیم.

اینفوگرافی مراحل راه اندازی شبکه

سوالات متداول

آیا میشه بدون متخصص شبکه، خودمون شبکه دفتر کار رو راه اندازی کنیم؟

در راه اندازی شبکه برای دفاتر و شبکه‌های کوچک میشه با آموزش‌هایی این کار رو انجام داد اما در شبکه‌های بزرگ حتما به تجربه‌های یک متخصص شبکه نیاز هست.

مراحل اصلی راه اندازی شبکه کدامند؟

تعیین نقشه، تعیین نیاز شبکه و بودجه مدنظر، انتخاب و خرید تجهیزات، نصب تجهیزات، کانفیگ و تست شبکه

برای راه اندازی شبکه چه تجهیزاتی بخریم؟

خرید تجهیزات شبکه از جمله تجهیزات اکتیو و پسیو که بسته به اندازه و نوع شبکه متغیره اما برای نصب این تجهیزات، خرید انواع ابزار آلات شبکه مثل آچار پانچ رو هم فراموش نکنید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا