راهنمای خرید کابل شبکه – به چه مواردی هنگام خرید باید دقت کرد؟

راهنمای خرید کابل شبکه یکی از چیزهایی هست که خیلی از افراد موقع انتخاب تجهیزات شبکه بهش نیاز دارن. خرید یک کابل شبکه‌ مناسب همیشه به سادگی که فکر می‌کنید نیست. کابل‌های شبکه اسکلت شبکه‌ شما رو می‌سازن و عملکردشون خیلی مهمه. بنابراین موقع خرید باید سعی کنید بهترین گزینه برای کار خودتون رو پیدا کنید. کابل‌های شبکه انواع مختلفی دارند؛ مثل کابل شبکه Cat5 ، cat6 و… . همچنین این کابل‌ها از نظر رنگ و طول و برند و… هم به دسته‌های مختلفی تقسیم میشن.

راهنمای خرید کابل شبکه یا همون راهنمای خرید کابل LAN به شما کمک می‌کنه که بتونید بهترین کابل ممکن رو با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت بخرید و به عبارتی خرید تجهیزات پسیو شبکه از جمله کابل رو به نحو احسن انجام بدین. چیزی که لازمه بدونید اینه که چه فاکتورهایی در عملکرد و کیفیت کابل اثر دارن و موقع خرید کابل شبکه باید به چه چیزهایی توجه کنید. در این راهنمای خرید کابل شبکه ما به شما میگیم که یک کابل خوب چه خصوصیاتی داره و هر نوع کابلی برای کجا مناسبه.

آیا می‌دانید تجهیزات پسیو شبکه چیست؟

مشخصات کابل شبکه

قبل از اینکه بریم سراغ راهنمای خرید ، بهتره کمی درباره‌ اینکه کابل شبکه چیست و مشخصات این کابل‌ها چیست با هم صحبت کنیم. یک کابل شبکه، فقط برای شبکه‌های لن کاربرد نداره؛ بلکه برای اتصال به مودم‌های خانگی و خلاصه هر جایی که به اینترنت وصل میشه هم به درد می‌خوره.

درسته که امروزه اغلب خونه‌ها و شرکت‌ها از وایفای برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند؛ با این حال اتصال کابلی برای اقداماتی مثل شبکه کردن دو کامپیوتر با کابل لن، یک اتصال مطمئن‌تره که محدودیت فاصله هم نداره و هنوز هم کاربردهای خودشو داره و تفاوت تجهیزات پسیو و اکتیو باعث حذف یک گروه از این تجهیزات نمیشه به عبارتی هردو مکمل هم بوده و در شبکه نقش تکمیلی دارن. اگه دنبال یک اتصال امن و پرسرعت هستید، مسلما اتصال با کابل‌های شبکه برای شما خیلی مناسب‌تره؛ به شرطی که کابل درستی انتخاب کرده‌ باشید و استاندارد کابل شبکه رو رعایت کرده باشید یعنی چیزی که می‌خوایم در این راهنمای خرید کابل شبکه بهش بپردازیم. توجه کنید که ما سوال تفاوت پچ کورد و کابل شبکه در چیست رو تا حدی نادیده می‌گیریم و مطالب راهنمای خرید کابل و پچ کورد رو برای هردو توضیح می‌دیم. کابل‌های شبکه مشخصات زیادی دارند که موقع خرید همه‌ اونا باید در نظر گرفته بشن؛ مثلا بارزترین مشخصات کابل شبکه موارد زیر هستند:

  • نوع کابل
  • سرعت
  • روکش
  • جنس هادی
  • مقاومت
  • انعطاف پذیری
  • رنگ
  • قیمت
  • برند
برای خرید-کابل-لن باید به چند نکته توجه کرد

راهنمای خرید کابل لن

مواردی که گفته شد مهم‌ترین مشخصات کابل لن هستند که باید موقع خرید بهشون توجه کنید. اما اینکه هر کدوم از این فاکتورها باید چطور باشه رو در ادامه‌ این راهنمای خرید کابل شبکه بررسی می‌کنیم. همون‌طور که گفتیم برای خرید یک کابل یا پچ کورد شبکه‌ مناسب شما باید به یکسری فاکتورها توجه کنید. قبل از بررسی این فاکتورها در این راهنمای خرید کابل لن، بهتره انواع کابل شبکه رو بشناسید. به طور کلی کابل‌های شبکه به انواع زیر تقسیم میشن:

  • Cat3: اولین نسل از کابل‌های شبکه که می‌خوایم در این راهنمای خرید کابل شبکه بشناسیم، کابل‌های CAT3 هستند که امروزه استفاده از آن‌ها تقریبا منسوخ شده. این نوع کابل اترنت برای سیستم‌های تلفن دو طرفه استفاده میشد و حداکثر فرکانسشون 16 هرتز بود. از این نوع کابل میشه برای سیستم‌های هشدار یا سیستم‌های ساده‌ای مثل اون استفاده کرد.
  • CAT5: کابل‌های CAT5 به عنوان اصلی‌ترین نوع کابل‌های شبکه شناخته میشه که سرعتی معادل 10 تا 100 مگابیت بر ثانیه رو ساپورت می‌کنه و بهش FAST ETHERNET یا اترنت سریع هم گفته میشه. این کابل هم اخیرا منسوخ شده و جای خودشو به کابل CAT5E داده.
  • CAT5E: نسل بعدی کابل‌های Cat5 هست که به لحاظ فیزیکی هیچ فرقی با هم ندارن. این نوع کابل با استانداردهای IEEE همخوانی بیشتری داره. کابل شبکه cat5e تا فرکانس 100 تا 250 مگاهرتز رو هم پشتیبانی می‌کنه و نسخه‌ی کم نویزتری از cat5 هست. همچنین تداخل هم در این کابل کمتر از cat5 و می‌تونه تا سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه یعنی یک گیگابیت رو ساپورت کنه.
  • Cat6: کابل دیگه‌ای که در این راهنمای خرید کابل شبکه باهاش آشنا میشیم، CAT6 هست. این کابل دیگه رو دست کابل cat5e بلند شده و سرعتش رو به 1 گیگابیت بر ثانیه رسونده. فرکانس کابل شبکه cat6 به 250 مگاهرتز می‌رسه و ضخامتش از cat5e بیشتره. قیمت کابل شبکه cat6 از رده‌های قبلی کمی بیشتره.
  • Cat6a: طبیعتا کابل شبکه Cat6a به نسبت cat6 امتیازات بیشتری داره؛ مثلا این کابل فرکانس 500 مگاهرتز رو ساپورت می‌کنه. این کابل مثل cat6 نهایت سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه رو داره، با این تفاوت که فواصل طولانی‌تری می‌تونه انتقال داده انجام بده. پوسته‌ این نوع کابل هم ضخیم‌تره و تداخل‌ را از بین می‌بره. البته این ضخامت باعث کمتر شدن انعطاف پذیری کابل شده. به همین دلیل پچ کورد شبکه cat6 امروزه پاسخگوی نیاز طیف وسیعی از شبکه‌هاست و بیشتر از پچ کورد cat6a یا پچ کورد شبکه cat5e مورد استفاده قرار می‌گیره.

کابل‌های نسل بعدی یعنی Cat7 و Cat8 هم هستند که سرعت‌های بیشتر و فواصل بالاتری رو ساپورت می‌کنند و برای کاربردهای صنعتی استفاده میشن. اما چون این کابل‌ها کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند، بهشون نمی‌پردازیم. برندهایی مثل کابل شبکه نگزنس این نوع کابل‌ها رو با کیفیت‌های عالی تولید می‌کنه و در بازار ایران هم به فروش می‌رسه. به همین دلیل پچ کورد نگزنس، یکی از پرفروش‌ترین کابل‌های بازاره.

از بین کابل‌هایی که در این راهنمای خرید کابل LAN بهشون پرداختیم معمولا کابل‌های cat6 و cat5e از همه رایج‌ترند. چون هم قیمت مناسب‌تری دارند و هم سرعت‌های گیگابایتی رو هم ساپورت می‌کنند. البته برای گیمرها که انتظار بیشتری از یک کابل شبکه دارن باید راهنمای خرید کابل شبکه گیمینگ به صورت جداگانه بررسی بشه. خب حالا که با رایج‌ترین انواع کابل شبکه آشنا شدید، بریم سراغ راهنمای خرید کابل شبکه.

فواصل درون شبکه

همون‌طور که در ابتدای راهنمای خرید کابل شبکه اشاره کردیم، فاصله یکی از فاکتورهایی هست که موقع خرید کابل شبکه باید بهش توجه کنین. هر کدوم از انواع کابل‌هایی که در بالا بهشون اشاره کردیم، برای فواصل مشخصی کاربرد دارند. در ادامه هر کدوم از کابل‌ها رو به تفکیک نوع و فاصله‌هاشون بررسی می‌کنیم.

  • کابل شبکه cat5: ماکسیمم سرعت 100 مگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • کابل شبکه Cat5E: ماکسیمم سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • کابل شبکه Cat6: ماکسیمم سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 37 تا 55 متر
  • کابل شبکه Cat6a: ماکسیمم سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 100 متر
  • کابل شبکه Cat7: ماکسیمم سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 15 متر، 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 50 متر و 10 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ 100 متر
  • کابل شبکه Cat8: ماکسیمم سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه تا فاصله‌ حداکثر 30 متر

کابل‌های برندهای مختلف مثل کابل شبکه بلدن با متراژ‌های بالا برای تنظیم در فواصل مختلف بر اساس نیاز تولید شدند و می‌تونید برای هر اندازه‌ای کابل کافی داشته باشید.

فواصل گفته شده در راهنمای خرید کابل شبکه برای یک کابل، فاصله‌ استاندارد برای بهترین کیفیت ارساله. یعنی اگه شما فاصله رو بیشتر از این در نظر بگیرید، سیگنال شما شروع به تخریب می‌‌کنه و سرعت و صحتش کم میشه.

پهنای باند مورد نیاز شبکه

در این بخش از راهنمای خرید کابل لن به پهنای باند شبکه می‌پردازیم. منظور از پهنای باند میزان بیتی هست که می‌تونن به صورت همزمان در شبکه منتقل بشن. مفهوم پهنای باند با سرعت کاملا فرق داره و نباید این دوتا رو اشتباه بگیرید. اگه یه جاده رو باند شبکه در نظر بگیرید، پهنای باند میشه تعداد لاین‌هایی که ماشین‌ها می‌تونن عبور کنن و سرعت میشه تعداد ماشینی که در واحد ثانیه از یه قسمت خاص رد میشن.

هرچی تعداد سیستم‌ها و دستگاه‌های شما در شبکه بیشتر باشه، شما به پهنای باند بیشتری نیاز دارید تا سرعت شبکه کم نشه. انتخاب کابل مناسب برای ایجاد پهنای باند کافی در شبکه خیلی اهمیت داره که معمولا با انواع تست کابل شبکه سنجیده میشه. پهنای باند رو معمولا با واحد هرتز نمایش میدن و در قسمت قبلی بهش اشاره کردیم. در این بخش از راهنمای خرید کابل شبکه مجددا پهنای باند یا bandwidth کابل‌های مختلف رو به صورت دسته بندی با هم بررسی می‌کنیم:

  • کابل شبکه cat5: ماکسیمم پهنای باند 100 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat5E: ماکسیمم پهنای باند 100 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat6: پهنای باند حداقل 250 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat6a: ماکسیمم پهنای باند 500 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat7: ماکسیمم پهنای باند 600 مگاهرتز
  • کابل شبکه Cat8: ماکسیمم پهنای باند 2000 مگاهرتز

انواع مغزی

یک دسته‌بندی جالب دیگر از کابل‌های شبکه که در این راهنمای خرید کابل شبکه باهاش آشنا می‌شیم، دسته‌بندی بر اساس مغزی هست. به طور کلی هادی یا مغزی کابل‌ها به دو شکله، شکل جامد و شکل رشته‌ای. همونطور که از اسمش مشخصه شکل جامد از یک هادی در هر سیم داخل کابل ساخته شده و شکل رشته‌ای از یک دسته‌ کابل هادی نازک کنار هم.

مزیت مغزی‌های جامد اینه که مسافت بیشتری می‌تونن دیتا انتقال بدن بدون اینکه افت سیگنال رخ بده. همچنین دوام بیشتری دارن و برای فضاهای باز بهترن. اما کابل‌های رشته‌ای انعطافشون بهتره و برای کار داخل ساختمان، اتاق‌ها و روی دیوار این نوع بهتر جواب میده. برندهای معتبر زیادی کابل و پچ کورد با مغزی با کیفیت تولید می‌کنن مثلا خرید پچ کورد شبکه لگراند، یکی از انتخاب‌های خوب کاربران شبکه هست.

انواع روکش کابل لن

خب در این بخش از راهنمای خرید کابل LAN، می‌خوایم یه مبحث جالب درباره‌ کابل‌های اترنت رو برای شما بگیم. چیزی که شاید زیاد دیده باشید؛ ولی معنی اونو نمی‌دونید: انواع روکش یا شیلد کابل‌های اترنت. کابل‌های اترنت بر اساس نوع و مدل روکش‌شون هم به چندین دسته تقسیم میشن. معمولا این کابل‌ها از هشت هادی یا مغزی ساخته شدند که به صورت 4 تا جفت در هم پیچیده هستند. این کابل‌ها شکل‌ها مختلفی از لایه‌های محافظتی رو دارند که می‌تونن از تداخلات الکترومغناطیسی و رادیویی جلوگیری کنند.

به طور کلی دو نوع محافظ الکتریکی در کابل‌ها داریم: شیلد فویل Foil Shields که به صورت اختصار F نوشته میشه و شیلد بافته Braided Shield که به اختصار S نوشته میشه. شیلدهای فویل از یک لایه نازک آلومینیوم در اطراف جفت هادی‌ها یا کل هادی‌ها دارند و شیلدهای بافته از یک لایه مس یا سایر فلزها در اطراف هادی‌ها ساخته شده. معمولا بهترین متریال برای این نوع شیلد مس با روکش قلع هست. شیلدهای بافته سطح حفاظت فیزیکی بالایی دارند؛ اما قیمتشون هم بیشتره. از نظر انعطاف‌پذیری و حجم کابل، شیلدهای فویلی بهترند. مزیت شیلدهای بافته اینه که طیف فرکانس بالاتری رو ساپورت می‌کنن.

انواع-روکش-کابل-شبکه

خب از بحث اصلی راهنمای خرید کابل شبکه دور نشیم و بریم سراغ نحوه‌ دسته‌بندی کابل‌ها. به طور کلی کابل‌های اترنت به دو دسته تقسیم میشن: UTP (Unshielded Twisted-Pair) که همون کابل‌های بدون شیلد هستند و STP (Shielded Twisted-Pair) که کابل‌های شیلد دار هستند. به تفاوت کابل شبکه utp و sftp در مقاله اختصاصی به طور مفصل پرداخته شده ولی فرمول کلی برای دسته‌بندی کابل‌ها بر اساس شیلد به شکل زیر هست:

XX/XTP

همونطور که گفتیم شیلدهای فویل رو با F و شیلدهای بافته رو با S نشون میدن. حرف U هم مخفف Unshielded یا بدون حفاظ هست. TP آخر فرمول هم به Twisted Pair یا جفت بهم تابیده اشاره داره. برندهای مختلفی مثل کابل شبکه لگراند انواع مختلف کابل‌های بالا رو در اندازه‌های مختلف تولید می‌کنند. حالا دسته‌بندی‌های مختلف کابل‌ها بر اساس این فرمول و انواع شیلدی که در بالا گفتیم به شکل زیره:

  • UTP یا U/UTP: جفت بهم تابیده بدون شیلد
  • F/UTP: پوشش کامل آلومینیومی در اطراف جفت‌های بهم تابیده که برای نصب سریع شبکه کاربرد داره.
  • U/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده
  • S/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیومی محافظت شده و کل کابل با یک پوشش بافته
  • SF/UTP: تمامی کابل با یک لایه آلومینیوم و یک لایه بافته محافظت شده
  • F/FTP: هر جفت بهم تابیده با پوشش آلومینیوم محافظت شده و کل کابل هم با یک لایه آلومینیوم محافظت شده

دقت کنید حرف S در STP با حرف S که مخفف کابل‌های بافته هست با هم فرق دارن. یعنی اگه جایی دیدید کابل STP منظور کابل‌های جفت بهم تابیده‌ بافته شده نیست، منظور همون کابل‌های شیلددار هست.

مقاومت در برابر نویز پذیری

نویزپذیری یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی هست که در این راهنمای خرید کابل شبکه می‌خوایم بهش اشاره کنیم. در واقع نویز می‌تونه کل عملکرد کابل شبکه و در نتیجه کل شبکه رو دچار مشکل کنه. برای اینکه جلوی این مشکل رو بگیرید باید کابل‌ شبکه با روکش مناسب بخرید. و همینطور بسته به محیطی که قراره کابل شبکه استفاده بشه، از کابل شبکه مناسب استفاده کنید مثلا برای فضای بیرون از کابل شبکه outdoor استفاده میشه. می‌دونید کابل شبکه outdoor چیست؟ یعنی اینجا دیگه نوع کابل مطرح نیست، بلکه ملاک روکش کابلی هست که می‌خرید. گفتیم کابل‌های روکش دار یا همون STP حفاظت بهتری نسبت به کابل‌های UTP دارند و می‌تونند جلوی تداخلات مغناطیسی و رادیویی رو بگیرن. از بین کابل‌های STP هم نوع بافته شده نسبت به نوع فویلی سطح حفاظت بیشتری به شما ارائه میده.

رنگ کابل

اگرچه این فاکتور خیلی فاکتور مهمی نیست که بخوایم در این راهنمای خرید کابل لن دربارش صحبت کنیم؛ ولی بهتره که موقع خرید بهش توجه کنید. معمولا رنگ کابل هیچ نقشی در تعیین کیفیت و کارایی کابل نداره. ولی چیزی که اهمیت داره اینه که انتخاب چندین رنگ کابل می‌تونه به شما در دسته‌بندی کابل‌ها در داخل رک یا ترانکینگ کمک کنه. یعنی وقتی شما از چندین رنگ کابل برای شبکه‌تون استفاده کنید، می‌تونید هر کدوم رو برای کاری خاص در نظر بگیرید و در نتیجه بهتر اونا رو از هم تفکیک کنید.

رنگ بندی و کدگذاری کابل‌ها برای کاهش پیچیدگی‌های نصب کابل موقع کار در شبکه‌های داخلی خصوصا داخل ساختمان استفاده میشه و کاملا اختیاری هست. در واقع هیچ استاندارد و قانونی برای انتخاب رنگ‌های کابل شبکه وجود نداره.
نحوه انتخاب بهترین کابل شبکه

حرف آخر

در این راهنمای خرید کابل شبکه ما مهم‌ترین فاکتورهایی که موقع انتخاب کابل شبکه باید در نظر بگیرید رو برای شما شرح دادیم و گفتیم که موقع خرید کابل چه چیزهایی مهم‌ترند. معمولا موقع خرید کابل شبکه شما باید به کیفیت، سرعت و قیمت کابل توجه کنید و بهترین گزینه رو بر اساس این سه فاکتور انتخاب کنید؛ طوری که هیچ کدوم فدای دیگری نشه.

معمولا امروزه از کابل CAT5E بیشتر از بقیه‌ کابل‌ها استفاده میشه؛ چون مزیت‌های زیادی داره و برای کاربردهای روزانه کافیه. اما برای انتقال فایل‌های بزرگ و شبکه‌های بزرگ این کابل ممکنه کم باشه. پس هرگز موقع انتخاب کابل به کلیشه‌های بازار توجه نکنید و انتخاب‌تون رو بر اساس نیازتون انجام بدین. در راهنمای خرید کابل شبکه مواردی که باید بهش توجه کنید رو کامل توضیح دادیم. امیدواریم به شما کمک کرده باشه تا بتونید بهترین‌ها رو انتخاب کنید.

سوالات متداول

آیا میشه از کابل‌های CAT5 و CAT6 به صورت همزمان در یک شبکه استفاده کرد؟

بکله به لحاظ فنی هیچ مشکلی در این کار وجود نداره؛ ولی مراقب باشید که در شبکه‌تون محدودیت درست نکنید. بهتره از کابل CAT6 برای جاهایی که انتقال داده با سرعت زیاد نیازه استفاده کنید؛ مثل فاصله‌ی بین سوئیچ و روتر.

آیا کابل‌های ارزان هم می‌تونن برای شبکه استفاده بشن؟

در یک کلمه میشه گفت نه. درسته این کابل‌ها هم در ظاهر عملکرد درستی دارند؛ اما کارایی شبکه را به شدت افت میدن. معمولا کابل‌ها در یکی از دو حالت جامد یا رشته‌ای طراحی میشن. اما یکسری کابل‌های ارزان قیمت هستند که از نوعی مس و آلومینیوم ساخته شدند که یک هادی آلومینیومی با رشته‌ای از مس پوشش داده شده. این کابل‌ها اگرچه قیمت کمی دارند ولی عملکرد ضعیف‌تری دارند.

در خرید کابل شبکه به چه نکاتی دقت کنیم؟

کتگوری و سرعت انتقال، جنس مغزی، رنگ کابل، ساختار روکش ها و فویل ها از مهم‌ترین نکات خرید کابل شبکه هستن.

پرفروش‌ترین کابل شبکه بازار، کدام کتگوری هست؟

در حال حاضر کابل شبکه cat6 پاسخگوی طیف وسیعی از نیاز شبکه‌ها بوده و بنابراین کابل شبکه پرفروش بازار هست.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x