یکی از اقدامات اولیه و ضروری در راهاندازی شبکههای نوری، انتخاب و نصب اصولی پچ پنل فیبر نوری هست که مزایای قابل توجهی به شبکه اضافه میکنه. این عضو، یکی از تجهیزات شبکه هست که مثل یک پل، ارتباط بین کابلهای فیبرنوری و سایر تجهیزات شبکه رو میسر میکنه. شاید بپرسید چرا کابلهای نوری رو به صورت مستقیم به تجهیزات متصل نمیکنیم؟ در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع پچ پنل فیبرنوری، کاربردها، مزایا و دلیل نصب پچ پنل فیبرنوری رو توضیح بدیم. با ما همراه باشید.
پچ پنل فیبرنوری چیست؟
قبلا به صورت کامل توضیح دادیم که پچ پنل چیست و چه کاربردی داره. گفتیم این قطعه یکی از تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه که به شکل مستطیل فلزی و دارای تعدادی پورت هست. با استفاده از پچ پنل میشه ارتباطی منظم و مدیریت شده بین کابلها شبکه و تجهیزات ایجاد کرد.
پچ پنل فیبرنوری هم درست مانند پچ پنل شبکه هست با این تفاوت که به جای خرید کابل شبکه، از کابل فیبرنوری برای اتصال به اون استفاده میشه. چون اصولا پچ پنل فیبرنوری در شبکههای نوری به کار میره که علاوه بر کابلها، تمام تجهیزات دیگه هم از نوع فیبرنوری هستن. از پچ پنل فیبرنوری در دیتاسنترها، شبکههای تلفنی و شبکههای کامپیوتری نوری استفاده میشه.
ساختار پچ پنل فیبرنوری
اجزای پچ پنل فیبرنوری هم مثل پچ پنل شبکه هست، البته انواع مدلهای مختلف این عضو از تجهیزات میتونه ساختار و ویژگیهای مختلفی داشته باشه که در ادامه همه رو به صورت کامل توضیح میدیم اما به صورت کلی میشه گفت پچ پنل فیبرنوری از اجزای زیر تشکیل شده:
- بدنه (عمدتا فلزی)
- پورت یا محل نصب کابلهای فیبر نوری
- محل نصب آداپتور
- کاست (مکانی امن برای ذخیره و محافظت از فیبرهای نوری در برابر آسیب فراهم می کنه و گیرههایی حرارتی داره که برای محکم کردن اتصالات بین نقاط جوش روی کابل فیبرنوری به کار میره)
کاربردها و مزایای پچ پنل فیبرنوری
نصب پچ پنل شبکه از نوع نوری چه ضرورتی داره؟ پچ پنل فیبرنوری هم درست مانند پچ پنل شبکه، مزایای قابل توجهی به شبکه اضافه میکنه. از اصلیترین کاربردهای پچ پنل فیبرنوری میشه به این موارد اشاره کرد:
- با استفاده از پچ پنل فیبرنوری، شرایط محافظت قابل توجهی برای تارهای فیبرنوری فراهم میشه تا از انواع آسیبهای محتمل در امان باشن
- پچ پنل فیبرنوری، مدیریت و عیبیابی شبکه رو آسانتر میکنه. به راحتی میشه کابل معیوب رو پیدا کرده و تعمیر کرد
- نظم و چیدمان تجهیزات در داخل رک شبکه با استفاده از پچ پنل فیبرنوری به طرز قابل توجهی بهتر میشه و کابلها در یک مرکزیت مشخص و با نظم مشخصی قرار میگیرن
- در صورتی که آرایش پچ پنل به درستی انجام بشه، خوانایی و مدیریت شبکه بسیار آسانتر و کم هزینهتر میشه. متخصص شبکه در هر لحظه میتونه تعیین کنه که هر کابل فیبرنوری، کدام تجهیزات رو بهم وصل کرده و در صورت نیاز تغییرات لازم رو ایجاد کنه
انواع پچ پنل فیبرنوری
بهترین برندهای پچ پنل فیبرنوری، انواع پچ پنلهای مختلفی رو با ساختار، ویژگی و قابلیتهای متفاوتی طراحی و عرضه میکنن تا پاسخگوی نیاز انواع شبکهها باشن. به عنوان مثل پچ پنل لگراند، یکی از این برندهای معتبره که انواع پچ پنل شبکه رو برای اتصال طیف وسیعی از کابلها با ردههای مختلفی مثل پچ پنل cat6 و cat7 و غیره تولید میکنه.
پچ پنل فیبرنوری هم با توجه به دو معیار ساختار و کاربرد، انواع مختلفی داره که در ادامه هر کدوم رو توضیح میدیم:
انواع پچ پنلهای فیبرنوری بر اساس ساختار
- پچ پنل فیبرنوری rack mounted
این دسته از پچ پنلهای فیبرنوری برای نصب در داخل رک شبکه کاربرد دارن و عمدتا به شکل افقی و کشویی هستن که کابلها رو به شکل افقی چیدمان میکنن. این نوع از پچ پنلها با توجه به تعداد core مورد نیاز هم قابل سفارش هستن.
- پچ پنل فیبرنوری wall mounted
از پچ پنل دیواری یا همان wall mounted در شرایطی استفاده میشه که امکان نصب رک وجود نداره و در این شرایط پچ پنل فیبرنوری به صورت مستقیم بر روی دیوار نصب میشه. پچ پنل فیبرنوری دیواری معمولا به اندازه 12 هسته یا همان کور فیبرنوری ظرفیت دارن.
انواع پچ پنلهای فیبرنوری بر اساس کاربرد
- پچ پنل فیبر نوری Loaded
این دسته از پچ پنلها، معمولا دارای کلمپ کابل، کریمپ حرارتی، پیچ مخصوص نصب و بست کمربندی هستن به همین دلیل بهشون پچ پنل لودد گفته میشه.
- پچ پنل فیبر نوری Swing out
این پچ پنل نوری، به نحوی طراحی شده که کاست پائینی و متحرک امکان دسترسی به فیبرها و اتصالات رو فراهم میکنه.
- پچ پنل فیبر نوری کشویی Slide-Out
یکی از پچ پنلهای فیبرنوری گران قیمت همین مدله که در ساختار اون، برای محافظت از گرد و غبار و خش دریچه و دیافراگم فنری شکل به کار رفته و دریچه و دیافراگم کانکتور در مواقعی که کانکتور آزاده به صورت اتوماتیک بسته میشه.
- پچ پنل فیبر نوری ثابت
در این مدل، ساختار پچ پنل کشویی نبوده و شاسی و بدنه بیرونی پچ پنل امکان تغییرات نداره. از این پچ پنل فیبرنوری عمدتا برای اتصالات 24 کور فیبرنوری استفاده میشه.
- پچ پنل فیبر نوری سری Signature
این پچ پنل فیبر نوری طراحی شده که با طیف گستردهای از کاربردهای فیبر و همین طور راه اندازی ماژولهای مختلف فیبر سازگاری داشته باشه. در واقع با این مدل، امکان نصب پچ پنل فیبر نوری به بسیاری از پنلهای آداپتور یا ماژول نوری که قبلا اجرا نشدن، فراهم میشه.
- پچ پنل فیبر نوری LGX
با این پچ پنل فیبرنوری، پشتیبانی از کاستهایی که بهم متصل هستن فراهم شده. با این ابزار، ضمن صرفه جویی در نصب و راهاندازی شبکه، عملکرد فضای شبکه هم بهینه میشه. کاست نصب شده در این نوع پچ پنل نوری هم از نوع lgx هست.
آنچه در معرفی پچ پنل فیبرنوری گفتیم
در این مقاله به صورت مختصر و مفید با پچ پنل فیبرنوری آشنا شدیم. گفتیم پچ پنل فیبرنوری هم مانند پچ پنل شبکه یکی از تجهیزات پسیو شبکه هست که برای ایجاد ارتباط بین کابلهای فیبرنوری و تجهیزات در شبکههای نوری کاربرد داره. در جهت راهنمای خرید پچ پنل، انواع پچ پنل فیبرنوری رو هم معرفی کردیم تا با انتخاب درست و متناسب این عضو از تجهیزات برای شبکه خودتون، از حداکثر مزایای پچ پنل نوری بهرهمند بشید. امیدواریم که این مقاله براتون مفیدباشه، اگه سوالی ذهنتون رو مشغول کرده در قسمت نظرات مطرح کنید.
سوالات متداول
پچ پنل فیبرنوری ابزاری جهت ارتباط کابلهای فیبرنوری با تجهیزات نوری در شبکه هست.
با استفاده از پچ پنل فیبرنوری میتونیم ضمن مدیریت کابلهای نوری، دسترسی بهتری هم برای ایجاد اتصالات به تک تک کابلها داریم.
پچ پنل فیبر نوری تنها ابزاری برای اتصال کابلهای فیبرنوری با تجهیزات مختلف شبکه هست و برای عملکرد خود نیازی به جریان برق نداره.