چگونگی نصب رک – صفر تا صد نصب رک شبکه

اگر کمی اطلاعات راجع‌به شبکه داشته باشین احتمالاً اسم رک رو شنیدین. رک ابعادی شبیه به جعبه داره که اکثراً در مترو یا مراکز خرید بر روی دیوار قرار گرفته است. در این مقاله می‌خوایم به بررسی چگونگی نصب رک شبکه بپردازیم، با ما همراه باشین. در واقع رک میتونه تمام تجهیزات شبکه رو در خودش جا بده. جنس رک اصولاً از آهنه و در برخی انواع با پیچ‌ و مهره به دیوار وصل می‌شه. رک شامل چهار ستون می‌شه که بافاصله مشخصی از هم قرار می‌گیرن. برای استعلام از قیمت رک هم می‌‌تونین روی لینک کلیک کنین. 

چطور رک را نصب کنیم؟

قبل از آموزش نصب رک، باید گفت که انتخاب محل مناسب برای آرایش رک اولین قدم است. رک شبکه بهتره در محل جداگانه‌ای مثل یه اتاق قرار بگیره. به این دلیل که رک تولید گرما و صدا داره. اگر محل جداگانه‌ای هم برای رک در دسترس نبود می‌تونین اون رو در یک محل کم رفت و آمد نصب کنین. توجه داشته باشین که دمای محل نصب رک باید قابل‌کنترل و ترجیحاً مجهز به تهویه باشه؛ به این دلیل که عدم کنترل دما باعث آسیب رسیدن به تجهیزات شبکه می‌شه.

باید توجه داشته باشین که برای نصب کردن رک، نحوه صحیح قراردادن تجهیزات در رک سرور بسیار مهمه. ابتدا کابل‌ها رو با برچسب مشخص کنین. این کار باعث می‌شه کار سریع‌تر پیش بره. برای استفاده از کابل‌ها با تراکم زیاد و توزیع راحت‌تر، حتماً از پچ پنل‌ها استفاده کنین. استفاده از پچ پنل احتمال خطا حین نصب رو خیلی کم می‌کنه. البته علاوه بر پچ پنل، مدیریت‌کننده کابل عمودی و افقی، باکس فیبر نوری و کمربندها برای نصب رک بسیار کاربردی هستن.

حال برای قراردادن تجهیزات داخل رک، باید به نحوه چینش تجهیزات دقت زیادی بشه. باید دقت کنید که ابتدا تجهیزات سنگین در قفسه‌های زیری رک قرار بگیرن سپس تجهیزات سبک‌تر رو بالا قرار بدیم. جهت حفظ تعادل UPS و باتری، به دلیل وزن زیادی که دارن بهتره که پایین قرار بگیرن. صفحه‌کلید، نمایشگر و موس هم در قسمت میانی نصب بشن. برای دید بهتر ال‌ای‌دی و پورت دستگاه، روتر و سوئیچ‌ها رو بالای رک نصب کنین.

استاندارد‌ نصب رک دیواری

در حالت کلی دو مدل رک داریم رک دیواری و رک ایستاده. کاربرد این دو رک باهم تفاوت‌هایی داره. از رک دیواری در مکان‌هایی که مشکل کمبود جا وجود داره بسیار استفاده می‌شه. اما رک ایستاده نیاز به فضای زیادی داره. اما تحمل وزنی بالایی که داره، باعث می‌شه به رک دیواری ترجیح داده بشه. (اما رک ایستاده به دلیل تحمل وزن زیاد، نسبت به رک ایستاده ترجیح داده میشه.) رک‌های دیواری به‌صورت استاندارد دارای پاورماژول 3 و 4 پورتی هستن. واحد اندازه‌گیری ارتفاع، یونیت هست که هر یونیت معادل 4.445 سانتی‌متر حساب میشه.

ارتفاع رک شبکه دیواری به 9، 7، 6 و 5 یونیت می‌رسه. معمولاً این رک‌ها یک فن به ابعاد 12 سانتی‌متر دارن. بهترین رک دیواری، رک 9 یونیتی است. ویژگی خوب این رک دیواری اینه که امکان دسترسی از کناره‌ها و جلو، برای کاربر فراهم می‌کنه.

استاندارد‌ نصب رک ایستاده

قبل از خرید رک ایستاده باید دقت داشته باشین این نوع رک، از سایز بزرگی تشکیل شده که بیشتر مناسب ارگان‌ها، بانک‌ها و ادارات هستن. برای جابه‌جایی راحت‌تر روی چرخ سوار میشن. رک استاندارد ایستاده معمولاً 4 فن داره که یکی از فن‌ها ثابت هست. دسترسی به کابل‌ها هم از عقب تعبیه شده، هم از طریق پنل‌‌‌‌‌‌‌‌های جانبی و هم درب جلو صورت می‌گیره، تجهیزات این رک به‌صورت جداگانه هم قابل تهیه است. ابعاد رک ایستاده به 16، 21، 28، 35، 38، 42، 45، 47 و… یونیت می‌رسه. پاور ماژول‌ها هم با توجه به ظاهر و ارتفاع رک، به‌صورت عمودی نصب می‌شن.

استاندارد نصب رک دیواری و ایستاده

استاندارد انواع متعلقات در نصب رک

در این قسمت می‌خوایم متعلقات استاندارد رک را بررسی کنیم. این متعلقات برای کمک به کارایی بهتر رک مورد استفاده قرار می‌گیره.

کیس رکمونت (Case Rackmount)

کیس رکمونت از متعلقات رک شبکه هست که در بخش داخلی رک وصل می‌شه و تفاوتی نداره، می‌تونه سرور، روتر و حتی سوئیچ باشه.

فن رک شبکه

رک به دلیل دمای بالایی که تولید می‌کنه، نیاز به تهویه مناسبی برای جلوگیری از آسیب رسیدن به قطعات رک شبکه داره. فن رک به دو دسته فن یونیت و فن سینی تقسیم می‌شه. تفاوت این دو فن به محل نصبشون برمی‌گرده. فن یونیت روی دیوار یا سقف رک شبکه امکان نصب داره ولی فن سینی بر روی سینی یا طبقات رک نصب می‌شه.

بلانک پنل (Blank Panel)

این پنل وظیفه پوشش دادن فضاهای خالی موجود در رک را بر عهده داره. این فضا از 1 تا 4 یونیت هست. برای ایجاد ظاهر بهتر رک شبکه هم معمولاً از بلانک پنل استفاده می‌شه.

لایت پنل (Light Panel)

کاربرد لایت پنل برای ایجاد نور مناسب در داخل رک شبکه هست که از لامپ‌های ال‌ای‌دی یا فلورسنت استفاده می‌شه.

پاور ماژول (Power Distributed Unit)

پاور ماژول نوعی دستگاه هست که وظیفه داره جریان برق رو از چند کابل و سیم، به‌صورت یکنواخت توزیع کنه. جنس این دستگاه از فلز هست و در دو مدل افقی و عمودی و از 2 تا 35 پورت عرضه می‌شه.

سینی رک

سینی رک یا طبقه رک بسته به نیاز از تعداد متفاوتی تشکیل می‌شه. در واقع این طبقه‌ها نقش جداکننده بخش‌های رک از همدیگه رو داره. سینی یا طبقه رک هم به دو دسته سینی متحرک و سینی ثابت تقسیم می‌شه.

پیچ‌ومهره رک

از پیچ‌ومهره برای نصب روتر و پچ پنل استفاده می‌شه. معمولاً از پیچ‌ومهره چهارسو و آچارخور برای رک استفاده می‌کنن.

درب

تقریباً تمامی رک شبکه‌ها درب دارن. ولی بعضی از کاربران برای امنیت بیشتر رک و سرور اقدام به تعویض درب رک می‌کنن. درب رک‌ها معمولاً برای تهویه بهتر، به‌صورت مشبک ساخته می‌شن.

نگهدارنده کابل

با کمک این وسیله کابل‌ها و سیم‌های رک شبکه منظم میشن. همین موضوع باعث می‌شه فضای رک نا‌منظم نشه و تشخیص کابل‌ها راحت‌تر باشه.

اجزای مهم در نصب رک شبکه

  • پایه و چرخ: برای حرکت راحت‌تر رک شبکه و تحمل وزن از پایه و چرخ استفاده می‌‌شه.
  • فریم اصلی: این وسیله درواقع قاب رک شبکه هست. فریم اصلی از اتصال دیوار و ستون به‌وجود میاد.
  • ریل نصب: در واقع تجهیزات رکمونت روی ریل نصب سوار می‌شن و داخل رک قرار می‌گیرن. برای اتصال تجهیزات، روی ریل تعدادی سوراخ وجود داره.
  • سقف رک (Top Panel): سقف رک در 2 حالت باز و بسته قابل استفاده است. نوع بسته برای تهویه بهتر و اتصال کابل به صورت سوراخ‌دار طراحی شده. البته برای تهویه در صورت نیاز می‌تونیم از فن هم استفاده کنیم.
  • کف رک: کف رک صرفاً برای امنیت و حفاظت در برابر برخورد ضربه کاربرد داره.
متعلقات رک
متعلقات رک

عموماً نصب رک به چه عواملی بستگی دارد؟

در این مقاله آموزش نصب رک شبکه و مقایسه انواع رک شبکه رو بررسی کردیم. هدف از نصب رک، محافظت از ادوات شبکه هست. رک دیواری و رک ایستاده دو نوع اصلی رک شبکه هستن. در اجرا و نصب رک نکات زیادی هست که باید قبل و حین نصب موردتوجه قرار بگیره. از جمله این موارد می‌توان به خنک بودن و تهویه داشتن محل قرارگیری رک، قرار دادن تجهیزات سنگین‌تر در طبقات پایین‌تر، مشخص کردن کابل‌ها با برچسب، استفاده از پچ‌پنل، نصب صفحه نمایش و موس و کیبورد در قسمت میانی و در دسترس و غیره اشاره کرد.

سؤالات متداول

فن‌های رک چه تفاوتی دارن؟

فن یونیت در سقف یا دیواره رک نصب می‌شه ولی فن سینی روی طبقات رک شبکه نصب می‌کنیم.

آیا می‌شه از رک ایستاده و رک دیواری در هر مکانی استفاده کرد؟

استفاده از این دو مدل مانعی نداره ولی تفاوت رک ایستاده، تحمل وزن بیشتر نسبت به رک دیواری هست.

یونیت چیست؟

یونیت واحد اندازه‌گیری ارتفاع هست و هر یونیت معادل 4.445 سانتی‌متر محاسبه می‌شه.

پیچ پنل چه کاربردی داره؟

پیچ پنل هنگام نصب رک و برای جلوگیری از به‌هم‌ریختگی کابل‌ها و مدیریت بهتر می‌شه.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x