آموزش سوکت زدن کابل شبکه به نحو استاندارد و اصولی از ضروریات راه اندازی هر نوع شبکهای هست. چرا؟ درسته که سوکت شبکه هرچند بسیار کوچک و ساده به نظر میاد اما عملکردی بسیار حساس و مهم در شبکه ایفا میکنه. به معنی که اگر نصب سوکت شبکه به درستی اتفاق نیافته نه تنها شبکه شما عملکرد و کارایی لازم رو نداره بلکه ممکنه باعث اختلال و نویز هم بشه. بنابراین ما در این مقاله از مجموعه مقالات نتران تصمیم گرفتیم ضمن پاسخ کلی به سوال سوکت شبکه چیست، طریقه نصب سوکت رو هم به صورت دقیق و مرحله به مرحله همراه با ابزارهای لازم برای این کار توضیح بدیم. با ما همراه باشید.
معرفی سوکت شبکه
قبل از آموزش نصب سوکت شبکه، اجازه دهید برای افرادی که شناخت لازم از این ابزار رو ندارن، معرفی مختصری داشته باشیم. در تعریف تخصصی سوکت رو به صورت ترکیبی از پورت و آی پی آدرس بیان میکنند که به عنوان نقطه پایان یک ارتباط دوطرفه بین دو برنامه در حال اجرا در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. ممکنه گاهی این قطعه با کیستون شبکه اشتباه گرفته بشه در صورتی که ماهیت و کاربرد این دو کاملا باهم متفاوته. قبلا در توضیح تفاوت پچ کورد و کابل شبکه گفتیم که یکی از اصلی ترین تفاوتهای بین این دو وجود سوکت در دو سر پچ کورد شبکه هست. در واقع انواع کابل شبکه با طولهای زیاد عرضه میشود و هر شبکه بر اساس نیاز خود متراژ لازم رو جدا کرده و با استفاده از ابزار آلات شبکه از جمله آچار شبکه اقدام به نصب سوکت به صورت دستی میکنه.
هنوز سوکت نخریدین؟ پس راهنمای خرید سوکت شبکه رو حتما مطالعه کنین.
ابزارهای لازم برای سوکت زدن کابل شبکه
خب کم کم به آموزش نصب سوکت کابل شبکه رسیدیم. همان طور که حدس میزنین اول باید انواع ابزار آلات لازم برای این کار رو آماده کنید. ضروریترین این ابزارها چیست؟
- کابل شبکه: اولین قدم لازم همانطور که مشخصه خرید کابل شبکه هست. در راهنمای خرید تجهیزات شبکه کابل شبکه متناسب با نیاز محیط و شرایط شبکه شما به صورت کامل توضیح داده شده.
- سوکت شبکه: انتخاب و خرید سوکت شبکه هم باید متناسب با کابل شبکه خریداری شده انجام بشه. به عنوان مثال اگر شما از کتگوری کابل شبکه cat6 استفاده کردین باید از سوکت cat6 هم برای ایجاد اتصالات استفاده کنید
- استریپر: در نصب سوکت شبکه به کندن روکش کابلها نیاز داریم که این کار با ابزاری به اسم استریپر یا سیم لخت انجام میشه. البته توجه کنید که خرید استریپر برای شبکه ضروری نیست و اگر ابزارهای دیگه شبکهتون این امکان رو داشته باشه میتونین با استفاده از اون ابزارها هم روکش کابلها رو لخت کنین.
آچار شبکه: در نهایت ابزار واجب در آموزش نصب سوکت شبکه، آچار شبکه هست که به اسم آچار سوکت زن هم معرفی میشه.
مراحل سوکت زدن کابل شبکه
به اصلیترین قسمت از مقاله یعنی مراحل سوکت زدن کابل شبکه رسیدیم. این مراحل تقریبا در تمام سوکتهای مختلف مثل سوکت utp یا sftp ثابته و جزو مراحل اصلی این کار محسوب میشه. فقط شاید در برخی از مدلها نیاز به ریزهکاریهای بیشتری باشه. پس مراحل رو به دقت مطالعه کرده و عینا اجرا کنید:
تعیین استاندارد رنگ بندی کابل شبکه
نکته اول که در نحوه نصب سوکت باید بدونید اینه که دو دسته استاندارد کلی برای رنگبندی سیمهای داخل سوکت شبکه وجود داره که قبل از اقدام به نصب سوکت در انواع کابل شبکه باید یکی از این دو استاندارد رو انتخاب کرده و مطابق با اون سیمها رو داخل سوکت پانچ کنین. این دو استاندارد از نظر عملکرد فنی باهم اختلافی ندارن و هردو در نهایت به یک نتیجه ثابت میرسن:
- استاندارد T-568A
- استاندارد T-568B
جدا کردن روکش کابل
در مرحله بعدی از نصب سوکت شبکه، باید روکش کابل شبکه رو جدا کنید تا سیمهای داخل کابل بیرون بیان. انواع روکش کابل شبکه از هر نوعی که باشه با استفاده از ابزار استریپر جدا میشه. اما دقت کنید حتی اگر از بهترین برندهای کابل شبکه هم تهیه کرده باشین، ممکنه با لخت کردن اشتباه یا بیش از اندازه کابل، به سیمهای داخلی آسیب برسه. پس این مرحله رو به دقت و به اندازه لازم انجام بدین.
پانچ کردن سوکت شبکه
سیمهای داخلی کابل شبکه که بیرون اومد متوجه میشید که سیمها دو به دو بهم پیچیده شدن. این جفتهای بهم تابیده شده رو از هم جدا کنید، سیمها رو صاف کنید و اگر کوتاه بلند هستن در کنار هم قرار داده و یک اندازهشون کنید. در مرحله بعدی طبق استاندارد رنگبندی که انتخاب کردین، سیمها رو داخل سوکت قرار داده و با آچار شبکه پانچ کنید. دقت کنید فشار رو به اندازهای وارد کنید که صدای پانچ شدن بیاد.
تست کابل شبکه
خب آموزش نصب سوکت شبکه تقریبا تموم شد. فقط برای اطمینان از ایجاد اتصالات به نحو صحیح، بعد از نصب، اولا تک تک سیمها رو بکشید تا مطمئن بشین داخل سوکت نصب شدن و شل نیستن و دوما از یک دستگاه تستر کابل شبکه استفاده کنید تا انتقال داده لازم رو بهتون نشون بده.
جمع بندی
در این مقاله از آموزش سوکت زدن کابل شبکه، به اهمیت این کار به صورت اصولی پرداختیم و گفتیم این عضو بسیار کوچک از تجهیزات پسیو شبکه در خلاف ظاهرش نقش بسیار کلیدی در عملکرد شبکه ایفا میکنه و نحوه سوکت زدن کابل شبکه میتونه در جلوگیری از ایجاد اختلالهای مختلف جلوگیری کنه. بنابراین به صورت مرحله ای و قدم به قدم طریقه سوکت زدن رو توضیح دادیم. امیدواریم با مطالعه کامل و یک بار تمرین، بتونید به راحتی سوکت شبکه رو نصب کنید و مشکلی از این بابت نداشته باشین. توصیه میکنیم در همین راستا نصب کیستون شبکه رو هم یاد بگیرید. اگر همچنان سوالی در این مورد دارین در قسمت نظرات همین مقاله مطرح کنید در اسرع وقت پاسخ گوی سوالات شما هستیم.
سوالات متداول
درسته که نصب سوکت با استفاده از ابزارها و با کمی دقت و مهارت انجام میشه اما با دیدن مراحل سوکت زدن کابل شبکه و کمی تمرین شما هم میتونید به راحتی نصب سوکت رو انجام بدین
خیر برای نصب سوکت شبکه باید از ابزاری ویژه آچار شبکه یا آچار سوکت زن استفاده کنید
میشه گفت اصول کلی نصب سوکت در انواع مختلف سوکت ها ثابته و فقط در یک سری جزئیات باهم تفاوت دارن