انواع روکش‌های کابل شبکه و پچ کورد

روکش کابل شبکه و پچ کورد یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیر گذار در راه‌اندازی سیستم کابلی شبکه هست که می‌تونه در افزایش کیفیت عملکرد شبکه و همینطور جلوگیری از آسیب‌های احتمالی نقش قابل توجهی ایفا کنه. اهمیت روکش کابل شبکه و پچ کورد به خصوص در شبکه‌های بزرگ با تعداد کابل و جریان ولتاژ بالا دو چندان میشه چون در صورت انتخاب نادرست روکش کابل لن و پچ کورد، نه تنها به دیتای شبکه آسیب می‌رسه بلکه می‌تونه موجب خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی در هنگام آتش سوزی هم بشه. به همین دلیل در این مقاله تصمیم گرفتیم برای راهنمای خرید کابل شبکه، به فاکتور روکش کابل بپردازیم و ببینیم با توجه به شرایط شبکه خود کدام روکش پچ کورد و کابل رو باید انتخاب کرد. با ما همراه باشید.

اهمیت کابل شبکه و پچ کورد

در اغلب اوقات، متخصصین در بخش‌هایی از شبکه، باتوجه به نیازها و پتانسیل‌هاشون به‌ جای کابل از پچ کورد شبکه استفاده می‌کنن. قبلا به طور مفصل توضیح دادیم که کابل شبکه چیست و در چه شرایطی مورد استفاده قرار می‌گیره و همین‌طور گفتیم پچ کورد چیست و در واقع تفاوت پچ کورد و کابل شبکه به طور دقیق چه مواردی هست. به طور خلاصه گفتیم از تفاوت‌های بارز این دو عضو از تجهیزات پسیو شبکه، مربوط به وجود یا عدم وجود سوکت شبکه در دو سر کابل هست اما موردی که در این مقاله مورد بحث هست انتخاب روکش مناسب کابل شبکه یا پچ کورد برای شبکه هست. چراکه کابل‌کشی یک شبکه جزو زیرساخت‌های حیاتی شبکه بوده و انتخاب دقیق و درست آن در کارکرد، نگهداری و توسعه شبکه بسیار تاثیرگذاره.

کدام روکش کابل شبکه بهتر است

روکش کابل شبکه LSZH

استفاده از روکش کابل LSZH مزایای زیادی داره که باعث میشه این نوع از کابل کاربرد و محبوبیت بالایی داشته باشه. کابل شبکه LSZH یا Low Smoke, Zero Halogen یه نوع روکش کابل شبکه‌ست و مزیتش اینه که در معرض گرمای زیاد، آتش‌سوزی یا شرایط مشابه، هیچ هالوژنی تولید نمیکنن، دود سمی ندارن و برای سلامتی مضر نیستن. البته یادآوری این نکته هم لازمه که در شبکه‌های بزرگ بعد از انتخاب کابل شبکه بهترین برندها مثل خرید کابل شبکه نگزنس از روکش lszh، این کابل‌ها درون محفظه‌ای ایمن به اسم رک شبکه با تجهیزات کامل مثل فن رک قرار می‌گیره تا احتمال افزایش دما و آتش سوزی کابل‌ها به حداقل برسه. روکش کابل شبکه lszh چندین مدل متنوع داره که به اسم‌های روکش کابلLSHF ، LSOH و LSNH نامگذاری شدن.

در ادامه مزایای روکش کابل شبکه LSZH رو باهم مرور می‌کنیم:

  • ایمنی بالا: این روکش چون گاز یا دود سمی تولید نمیکنه، در محیط‌های سمی مثل بیمارستان‌ها یا محیط‌های حساس، ‌آسیب‌های تنفسی نداره و به حفظ محیط زیست هم کمک میکنه.
  • عمر طولانی: باتوجه به اینکه روکش کابل LSZH مقاومت بالایی دربرابر گرما و رطوبت داره، باعث ایجاد خسارت به تجهیزات شبکه نمیشه.
  • کاربرد گسترده: این روکش کاربرد زیادی در مکان‌های خاص مثل ساختمان‌ها و برج‌های بزرگ، تاسیسات نظامی و محیط‌های درمانی داره.

معایب روکش کابل LSZH

  • قیمت بالا: استفاده از این روکش نسبت به روکش‌های معمولی قیمت بالاتری داره و برای ساخت شبکه بودجه بیشتری نیازه.
  • حساسیت بالا: نصب این روکش با حساسیت بالایی همراهه و باید به کمک تکنسین‌های متخصص نصب بشه.
  • محدودیت در انتقال داده‌ها: روکش LSZH به دلیل حساسیت‌های بالا در برابر گرما، ممکنه محدودیت‌هایی در انتقال داده به وجود بیاره.
  • انعطاف‌پذیری کمتری داره: حتی اگر از بهترین برندهای پچ کورد شبکه با این نوع روکش هم استفاده کنید، نباید انتظار زیادی از انعطاف بالا برای آن داشته باشید. کلا خاصیت روکش پچ کورد LSZH انعطاف پذیری پایین آن هست.
روکش کابل شبکه LSZH

قیمت کابل شبکه LSZH از کابل شبکه PVC بیش‌تره که البته در مقابل ویژگی‌های قابل توجه این کابل، صرفه اقتصادی داره.

روکش کابل شبکه PVC

روکش کابل PVC یک نوع روکش کابل شبکه‌‌ هست که از پلاستیک پلی وینیل کلراید ساخته شده که معمولا در اکثریت کابل‌ها به عنوان روکش پایه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیره. این نوع از روکش کابل شبکه قیمت پایین و انعطاف پذیری بالایی داره اما در مقابل شرایط محیط آسیب پذیره و در صورت سوختن دود سمی همراه با دود تولید می‌کنه و به همین دلیل از روکش پچ کورد و کابل لن pvc فقط در شبکه‌های کوچک با شرایط محیطی مساعد استفاده میشه. فرقی نمی‌کنه شما بهترین برند کابل لن رو انتخاب کنید یا برندی معمول از کابل رو، اگر روکش کابل انتخابی از نوع pvc باشه، احتمال خطرات جانی و مالی در شرایط آسیب دیدگی بالاست.

مزایای کلی استفاده از روکش کابل PVC رو در اینجا مرور می‌کنیم:

  • مقاومت در برابر خوردگی، ضربه، خط و خش و آسیب فیزیکی
  • مقاومت در برابر نفوذ آب و گردوغبار
  • سهولت در نصب

معایب روکش کابل PVC

  • حساسیت به حرارت
  • حساسیت به UV
  • زیان‌پذیری از مواد شیمیایی
  • محدودیت طول عمر کابل
  • آسیب‌پذیری دربرابر حشرات
روکش کابل شبکه PVC

بنابراین در شبکه‌های بزرگ با ولتاژ بالا نباید از کابل شبکه روکش pvc استفاده کرد

روکش کابل شبکه PE

روکش کابل PE یه نوع دیگه از روکش‌های شبکه‌ست که از پلاستیک پلی اتیلن ساخته میشه. پلی اتیلن یه نوع پلیمر نیمه کریستالیه که انواع مختلفی می‌تونه داشته باشه. پلی اتیلن یه ماده سخت و مقاوم دربرابر سایشه که ازش به‌عنوان روکش در بسیاری از صنایع استفاده میشه. معمولا روکش PE به‌عنوان روکس ثانویه روی روکش‌های PVC یا LSZH استفاده میشه و نقش یک لایه محافظتی رو ایفا میکنه و از کابل در مقابل عوامل مخرب محیطی مثل ضربه و تغییرات دما و ضربه‌ها محافظت می‌کنه. به همین دلیل به این نوع از کابل‌ها، کابل شبکه outdoor گفته میشه و بیشتر در فضاهای رو باز مورد استفاده قرار می‌گیره. در مورد اینکه کابل شبکه outdoor چیست و چه مشخصاتی داره می‌تونید در مقاله اختصاصی این کابل بیشتر مطالعه کنید.

اما مزایای روکش کابل PE چیه؟

  • مقاوم در برابر میدان مغناطیسی خارجی
  • مقاوم در برابر پیری و ضربه
  • قابلیت نویزگیری و ایجاد مقاومت دربرابر اختلال سیستمی
  • انتقال دیتا با سرعت بالا

مقایسه انواع روکش کابل شبکه و پچ کورد، کدام روکش بهتر است؟

باتوجه به مزیت‌های هر نوع روکش کابل، بهتره که هر شبکه بهترین نوع روکش کابل رو انتخاب کنه که هم درصورت بروز حوادث آسیب‌های کمتری اتفاق بیفته، هم کارایی و طول عمر کابل‌ها بیشتر بشه. بنابراین در حالت کلی برای انتخاب روکش کابل و پچ کورد شبکه، باید به شرایط محیط و فضایی که کابل در اون قرار می‌گیره:

  • در فضاهای بیرونی که کابل در معرض تغییرات دمای محیط و نور آفتاب قرار داره، روکش کابل شبکه pe یا همان کابل شبکه outdoor انتخاب درستیه چون مقاومت بالایی در مقابل شرایط محیط داره.
  • در شبکه‌های بزرگ با تعداد کابل بالا که جریان دیتا هم بالا هست مثل دیتاسنترها، کارخانه‌ها و کارگاه‌ها، دانشگاه‌ها و غیره استفاده از کابل شبکه‌ای با کتگوری کابل شبکه CAT6 و با روکش lszh انتخاب اول هست چون احتمال آتش سوزی و آسیب جانی و مالی رو به حداقل میرسونه.
  • در سایر فضاها در شبکه‌های کوچک که به انعطاف کابل شبکه هم نیاز هست و جریان داده و تعداد کابل‌ها چندان بالا نیست، میشه از روکش کابل pvc استفاده کرد.

روکش PE به صورت تنها برای کابل شبکه استفاده نمیشه بلکه به عنوان لایه دوم برای روکش‌های PVC یا LSZH روی کابل شبکه تعبیه میشه

سخن پایانی

در این مقاله از بررسی انواع روکش کابل شبکه و پچ کورد، به سه روکش پرکاربرد pvc، lszh و pe اشاره کردیم. توضیح دادیم هر کدام از این سه نوع روکش کابل شبکه چه خصوصیات و مزایا و معایبی دارن و برای کدام محیط ها مناسب هستن. در این مورد فرقی نمی‌کنه شما کابل شبکه لگراند رو تهیه کنید یا هر نوع برند دیگه‌ای از پچ کورد مثل پچ کورد امپ رو، در این انتخاب فقط باید به محیطی که کابل یا پچ کورد در آن استفاده میشه، توجه کرد تا روکش پچ کورد و کابل رو متناسب با محیط انتخاب کرد. در ادامه به چند مورد از سوالات رایج شما در مورد انتخاب روکش کابل و پچ کورد متناسب با شبکه، پاسخ می‌دیم. اگر همچنان سوال شما در این مورد یا راهنمای خرید تجهیزات پسیو دیگر، بی پاسخ مونده در قسمت نظرات مطرح کنید در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم.

سوالات متداول

بهترین نوع روکش کابل شبکه کدام است؟

درصورتیکه محدودیت بودجه‌بندی نداشته باشید، بهترین نوع روکش کابل شبکه روکش LSZH هست که علاوه بر تسریع سرعت انتقال دیتا، درصورت بروز حوادث کمترین میزان خسارت رو به تجهیزات و منابع انسانی میزنه.

استفاده از کابل بهتره یا استفاده از پچ کورد؟

انتخاب کابل یا پچ کورد شبکه به نیاز شما بستگی داره و هیچکدوم از این دو از نظر کارکرد مزیتی به همدیگه ندارن. اگر شما به سیم یا کابل بلندتری احتیاج دارین که سیستم‌ها یا دستگاه‌ها رو برای انتقال دیتا به هم متصل کنید، انتخاب کابل شبکه گزینه بهتریه؛ اگر هم محیطی که در اون فعالیت می‌کنین کوچکتره و پچ کورد نیازتون رو پاسخ میده می‌تونین از پچ کورد استفاده کنین.

روکش کابل PE بهتره یا LSZH؟

این دو روکش‌ از یکسری جهات ویژگی‌های ساختاری مشترکی دارن اما در کل متفاوتن. مثلا روکش LSZH در اثر آتش‌سوزی دود سمی تولید نمی‌کنه اما روکش PE در شرایط مشابه اصلا دود تولید نمی‌کنه. یکی از بزرگترین ضعف‌های روکش ‌LSZH عدم انعطاف‌پذیری درعین گرون بودنه که باعث میشه انتخاب بسیار از مصرف‌کنندگان، روکش PE باشه. بهتره اول اولویت‌های سیستم مشخص بشه و بعد باتوجه به ویژگی‌های هر یک از روکش‌ها، یکیشون نهایی بشه.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا