معرفی پارامترهای next و fext در تحلیل تست کابل شبکه

پارامترهای next و fext دو فاکتور تخصصی در انواع کابل شبکه هستن که لزوما تمام افراد فعال در حوزه شبکه تسلط زیادی به این بحث ندارن. اما در این مقاله به طور مختصر و مفید به معرفی پارامترهای next و fext می‌پردازیم. این دو فاکتور با تداخل امواج الکترومغناطیسی مرتبط بوده و میزان مقاومت کابل در برابر این تداخل‌ها رو نشون میدن. اما اینکه هر کدام از این دو پارامتر دقیقا به چه صورت عمل می‌کنن و تفاوت پارامتر next و fext چی هست رو در ادامه مقاله دنبال کنید.

مفهوم تداخل در شبکه و نحوه اندازه‌گیری آن

قبل از معرفی پارمترهای next و fext، اجازه بدین کمی در مورد تداخل الکترومغناطیسی و نویزهای ممکن در زمان استفاده از انواع تجهیزات شبکه اتفاق میافته توضیح بدیم. حتما تجربه مکالمه با تلفن‌های قدیمی آنالوگ رو داشتین که گاهی صدای نویز خط دیگه‌ای در تلفن شنیده میشد. این اتفاق نوعی از تداخل بود که در شبکه اتفاق میافتاد. بنابراین میشه به صورت ساده چنین تعریف کرد که تداخل یعنی اثر منفی یک سیم یا مدار الکتریکی بر روی سیم یا مداری دیگر.

اصولا وقتی در خرید کابل شبکه صحبت از تداخل هست، تفاوتی بین انواع تداخل‌ها قائل نمیشیم. در صورتی که انواع crosstalk یا همان هم شنوایی و تداخل الکترومغناطیسی در شبکه متفاوت هستن که در زمان اجراع انواع تست فلوک شناسایی و استخراج میشن.

در معرفی کابل بهم تابیده گفتیم هر کابل در داخل خودش هشت رشته سیم داره که دو به دو بهم تابیده شدن، هر کدام از این رشته‌ها بر روی همدیگه تداخل ایجاد می‌کنن و همینطور هر کابل شبکه هم بر روی کابل‌های مجاور خودش تداخل الکترومغناطیسی (EMI) یا هم شنوایی (CROSSTALK)، ایجاد می‌کنه. برای سنجش میزان مقاومت کابل در مقابل این تداخل، دو پارامتر نکست و فکست رو با جزئیات بیشتری بررسی می‌کنیم:

پارامتر NEXT در تست کابل شبکه

پارامتر next در واقع مخفف عبارت Near end crosstalk هست که به معنی تداخل در انتهای نزدیک کابل یا پچ کورد شبکه هست. اما این تداخل انتهای نزدیک (next) دقیقا به چه معناست؟ در داخل یک کابل شبکه، وظیفه ارسال و دریافت سیگنال رو سیم‌های مشخصی بر عهده می‌گیرن. که این فرایند ارسال و دریافت در داخل کابل خودش می‌تونه موجب بروز اختلال بشه. در اندازه‌گیری پارامتر next بر اساس واحد دسی بل، منبع سیگنال و محل اندازه‌گیری اختلال در یک انتهای کابل هست. در واقع با اندازه پارامتر نکست متوجه میشیم که قدرت کابل در حذف تداخل در همان انتهای فرستنده سیگنال چقدر هست. هر چه میزان پارامتر next بیشتر باشه، تداخل هم کمتره.

پارامتر next crosstalk به میزان طول کابل شبکه ارتباطی نداره اما به میزان زیادی تحت تاثیر فرکانس شبکه هست چراکه در فرکانس‌های بالاتر، تداخل بیشتری هم به وجود میاد و عدد اندازه‌گیری شده برای پارامتر next از یک کابل مشخص مثل کابل شبکه cat6 در فرکانس‌های مختلف، متفاوت هست. ضمن اینکه توجه کنید اندازه‌گیری پارامتر next باید در هر دو انتهای کابل شبکه انجام بشه.

پارامتر NEXT در تست کابل شبکه

پارامتر FEXT در تست کابل شبکه

fext crosstalk در واقع مخفف عبارت far end crosstalk هست که به معنی تداخل انتهای دور کابل هست. در این اندازه‌گیری منبع سیگنال و محل اندازه‌گیری اختلال در دو انتهای مخالف قرار دارن. البته چون تا رسیدن سیگنال به انتهای کابل، یه مقدار اتلاف وجود داره برای اندازه‌گیری این اتلاف هم پارامتر دیگه‌ای به اسم ACRF وجود داره.

علاوه بر این دو پارامتر NEXT و FEXT، برای اندازه‌گیری مقاومت کابل در برابر اختلالات الکترومغناطیسی، پارامترهای دیگه‌ای هم وجود داره که در ادامه به چند مورد از اونها اشاره می‌کنیم:

  • پارامترAlien crosstalk (AXT): بیشتر در اندازه‌گیری تداخل کابل‌های UTP کاربرد داره.
  • پارامتر Power-sum NEXT and FEXT: بیشتر برای بیان قدرت یک سیگنال تداخلی کاربرد داره.
  • Power-sum equal-level crosstalk (PS-ELFEXT): این پارامتر به صورت PS-FEXT + PS-NEXT استخراج میشه.
پارامتر FEXT در تست کابل شبکه

اهمیت پارامترهای next و fext در شبکه

در بیان اهمیت پارمترهای next و fext باید گفت که کابل شبکه یکی از حیاتی‌ترین اعضای تجهیزات پسیو شبکه هست که عملکرد درست و بدون نقص اون در عملکرد کلی شبکه بسیار تاثیرگذاره. بهترین برندهای کابل شبکه هم باید بتونن تست‌ پارامترهای next و fext رو رد کنن و صرفا به اعتبار برندشون قابل اعتماد نیستن. البته در نظر داشته باشید که برندهایی مثل کابل شبکه لگراند و نگزنس معمولا در اغلب کابل‌های خودشون این تست‌ها رو رد کردن و شما می‌تونید خرید کابل نگزنس از کتگوری مدنظر خودتون رو با خیال آسوده ثبت کنید.

قبلا برای مقاومت کابل شبکه در برابر تداخل‌ها و نویزها در مورد اهمیت روکش کابل شبکه هم توضیحاتی دادیم و گفتیم کابل شبکه SFTP که دارای فویل و شیلد هست مقاومت بیشتری از کابل UTP که هیچ فویل و شیلدی نداره، نشون میده و به نوعی اختلالات رو خنثی می‌کنه. بنابراین برای محیط هایی که احتمال نویز بیشتری وجود داره و کابل‌های زیادی در مجاورت هم قرار دارن، بهتره از کابل شیلدار استفاده کنین. اما پارامترهای next و fext در واقع کیفیت اصلی کابل رو از لحاظ مقاومت در برابر تداخل‌ها نشون میدن و در عملکرد شبکه این مساله مهمیه.

اهمیت پارامترهای next و fext در شبکه

در همین راستا تفاوت کابل شبکه utp و sftp رو هم مطالعه کنید

آنچه در معرفی پارامترهای next و fext گفتیم

در این مقاله به معرفی پارامترهای next و fext در تست فلوک انواع کابل شبکه پرداختیم و گفتیم هر کدام از این پارامترها به چه معنی هستن و چه موردی رو نشون میدن. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه و در زمان خرید انواع کابل شبکه، علاوه بر مواردی که به صورت مفصل در راهنمای خرید کابل شبکه گفتیم، به اینکه آیا کابل مدنظر، تست فلوک رو از نظر پارمترهای next و fext هم رد کرده یا نه توجه کنید. اگر در این مورد سوالی دارین با ما در میان بزارین که در اسرع وقت پاسخ گوی سوالات شما هستیم.

سوالات متداول

پارامتر next و fext در کابل شبکه یعنی چه؟

این دو پارامتر میزان مقاومت کابل در برابر نویزها و اختلالات الکترومغناطیسی رو بیان می‌کنن.

برای خرید کابل شبکه باید پارامترهای next و fext کابل رو بدونیم؟

این دو پارامتر به مباحث تخصصی و حرفه‌ای تست کابل شبکه مربوط میشن که معمولا متخصصات شبکه بررسی می‌کنن.

تفاوت پارامترهای next و fext چیه؟

next زمانی اتفاق میافته که سیگنال فرستنده در یک انتهای کابل با سیگنال گیرنده در همان انتها تداخل داشته باشن، اما در حالت fext یک سیگنال با گیرنده در انتهای مخالف کابل از فرستنده تداخل ایجاد کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا