آموزش نحوه آرایش پچ پنل به نحو اصول و حرفهای موضوع این مقاله از مجموعه مقالات ونتولینک هست. همان طور که میدونین پچ پنل شبکه یکی از تجهیزات پسیو شبکه هست که نقش بسیار مهمی در برقراری نظم و مدیریت سیستم کابلکشی شبکه داره اما این ابزار تنها در شرایطی وظیفه خودش رو به بهترین شکل انجام میده که نصب پچ پنل شبکه به صورت اصولی انجام شده باشه. در غیر این صورت، نه تنها برای شبکه کارایی نداره بلکه میتونه موجب دردسرها و اختلال در شبکه هم بشه. به همین دلیل نحوه آرایش پچ پنل رو در این مقاله به صورت کامل توضیح میدیم. با ما همراه باشید.
معرفی پچ پنل و اجزای آن
در آموزش آرایش پچ پنل شبکه، بهتره اول به ماهیت اون و اینکه پچ پنل چیست و چه کاربرد و مزایایی در شبکه داره، نگاهی داشته باشیم. به طور خلاصه میشه گفت پچ پنل شبکه، یک پنل مستطیل شکل عمدتا از جنس فلز هست که روی خودش تعدادی پورت داره. از این پورتها برای اتصال انواع کابل شبکه به تجهیزاتی مثل سوئیچ و روتر و غیره استفاده میشه. تعداد پورتهای روی پچ پنل میتونه از 12 عدد تا 48 عدد متفاوت باشه و هر شبکهای بر اساس اندازه و تعداد کابل شبکه خودش، پچ کورد متناسب رو انتخاب و خریداری میکنه. البته در راهنمای خرید پچ پنل شبکه نکات بیشتری هم در مورد انتخاب پچ کورد مناسب با شبکه توضیح داده شده.
انواع پچ پنل همانند کابل شبکه در دستهبندیها و کتگوریهایی با نماد cat از پچ پنل cat5e تا پچ پنل cat6a عرضه میشن. نحوه انتخاب این نوع از دستهبندی، به نوع کابل شبکه بستگی داره. به عنوان مثال در صورتی که کابلهای به کار رفته در سیستم شبکه شما از نوع کابل شبکه cat6 باشه باید در انتخاب پچ پنل هم کتگوری پچ پنل cat6 رو مدنظر قرار بدین تا بهترین سازگاری بین تجهیزات و به دنبال اون عملکردی بهینه از شبکه داشته باشین.
معرفی رک شبکه
چرا در این قسمت از آموزش نحوه آرایش پچ پنل، قصد داریم بگیم رک شبکه چیست و چه کاربردی داره. به این دلیل که رک شبکه یکی از ابزارهای اصلی در محافظت و چیدمان اصولی تجهیزات از جمله آرایش پچ پنل هست. رک در واقع محفظهای فلزی به صورت ایستاده یا دیواری هست که تمام تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه رو طبق اصول آرایش رک شبکه درون خودش جا میده. این وسیله باعث میشه اولا تجهیزات در برابر دما و آسیبهای فیزیکی در امان باشن و دوما مدیریت و عیبیابی و گسترش شبکه بسیار راحتتر انجام بشه.
انواع رک شبکه بر اساس کاربرد خودشون به دستههای رک ایستاده، رک دیواری، رک لابراتوری، مینی رک، رک outdoor و کیس رکمونت تقسیم و در انواع برندهای مختلف مثل رک hpi و رک hpa تولید و عرضه میشن. هر کدام از این رکها برای نصب و عملکرد خود تعدادی ابزار جانبی هم دارن که اصطلاحا متعلقات رک نامیده میشن. از جمله ضروریترین و پرکاربردترین متعلقات رک شبکه میشه به پاور ماژول، سینی رک، فن رک، بلانک پنل و پیچ و مهره رک اشاره کرد.
نکات مهم در آرایش پچ پنل شبکه
خب به قسمت اصلی طریقه آرایش پچ پنل رسیدیم چون حتی اگر از بهترین برندهای پچ پنل مثل پچ پنل لگراند هم خریداری کرده باشین باید آرایش اصولی اون رو بلد باشین. در چیدمان و آرایش پچ پنل شبکه دو نکته وجود داره:
- نحوه اتصال کابلها به پچ پنل
نحوه اتصال کابلها به هر دو نوع از پچ پنل شبکه و پچ پنل تلفن از نکات مهم در استفاده از این ابزار هست. همانطور که در تصویر زیر میبینید در هر دو حالت، اتصال کابلها به پچ پنل انجام شده و احتمالا در هر دو حالت جریان داده به طور کامل و بدون مشکل برقراره. اما در صورت اتصال کابلها مانند تصویر سمت راست، امکان بروز نویز و همینطور مدیریت و عیبیابی کابلها بسیار دشوار شده و عملا پچ پنل کاربردی برای شبکه نداره اما در توصیر سمت چپ، حتی در صورت بروز اختلال، به راحتی میشه کابل معیوب را شناسایی و مشکل موجود رو حل کرد. برای آرایش پچ پنل و چیدمان صحیح کابلها توصیه میکنیم از مدیریت کننده کابل رک که به دو صورت افقی و عمودی قابل استفاده هستن، استفاده کنید.
- جایگاه پچ پنل در رک شبکه
نکته دوم مهم در آرایش پچ پنل شبکه، تعیین موقعیت و جایگاه پچ پنل در داخل رک شبکه هست. طبق اصول استاندارد شبکه، پچ پنل در داخل رک باید در نقطهای بهینه نصب بشه به نحوی که اولا تهویه و دمای مناسبی داشته باشه، دوما فضای کافی برای مانور دادن روی کابلها وجود داشته باشه تا در زمان عیبیابی یا گسترش شبکه مشکلی برای کابلها به وجود نیاد. ضمن اینکه آرایش پچ پنل باید در نقطهای از رک باشه که دست و پا گیر نبوده و امکان کنده شدن کابلها به راحتی وجود نداشته باشه.
معمولا بهتره آرایش پچ پنل شبکه به شکل افقی در داخل رک انجام بشه اما در صورت استفاده از رک ایستاده، در شرایطی میشه چیدمان عمودی هم برای پچ پنل در نظر گرفت در صورتی که در رک شبکه دیواری پچ پنلها همیشه به صورت افقی نصب میشن. از طرفی توجه داشته باشید که محل نصب پچ پنل در درون رک باید با کمترین فاصله از سایر تجهیزات باشه تاطول کابلشبکه برای ایجاد اتصالات در کمترین حالت ممکن انتخاب بشه.
جمع بندی
در این مقاله از آموزش آرایش پچ پنل، به معرفی پچ پنل پرداختیم و گفتیم این عضو مهم از تجهیزات شبکه، خود انواع مختلفی داره که بر اساس نیاز هر شبکه باید پچ پنل متناسب با آن انتخاب و مورد استفاده قرار بگیره که البته نحوه انتخاب آن در مقاله راهنمای خرید پچ پنل به طور مفصل توضیح داده شده. اما نکته اصلی این مقاله در نحوه چیدمان پچ پنل و اصطلاحا آرایش پچ پنل بود. امیدواریم که مطالب توضیح داده شده براتون مفید باشه و بتونید بیشترین کارایی رو از پچ پنلهای شبکه خودتون داشته و در مدیریت کابلها و پچ کووردها به مشکلی برخورد نکنین. اگر سوالی در مورد طریقه آرایش پچ پنل دارین، در قسمت نظرات مطرح کنید در اسرع وقت پاسخگوی شما هستیم.
سوالات متداول
در این مقاله منظور سایت ونتولینک از آرایش پچ پنل نحوه اتصال تعداد زیادی کابل به پچ پنل و همینطور نحوه چیدمان پچ پنل در درون رک هست
استفاده از پچ پنل باید مدیریت و عیبیابی شبکه خصوصا سیستم کابلکشی رو تسهیل کنه اما اگر چیدمان و آرایش این عضو از تجهیزات به نحو اصولی انجام نشه نه تنها کاربرد لازم رو نداره بلکه خودش میتونه مشکلات بیشتری رو هم موجب بشه
در یک شبکه با هر اندازهای، استفاده از رک شبکه و اتصال پچ پنل به آن، عملکرد شبکه رو بهبود داده و مدیریت شبکه رو بهتر و آسانتر میکنه. هرچند میتونید از پچ پنل بدون نصب آن بر روی رک شبکه هم استفاده کنید.