ترانکینگ چیست؟ همه چیز درباره انواع ترانک

احتمالا شما لفظ ترانکینگ یا ترانک رو موقعی که دارین یک سازه رو نوسازی می‌کنین یا در حال کابل‌کشی اون هستین شنیدین و براتون سوال پیش اومده که ترانکینگ چیست؟ کابل‌ها در زیرساخت‌های شبکه تجهیزات خیلی مهم و با ارزشی هستن که با استفاده از اون‌ها می‌تونین اجزای یک شبکه رو به هم متصل کنین و اطلاعات و داده‌ها رو بین اونا منتقل کنین. این کابل‌ها در برابر عوامل محیطی مقاومت ضعیفی دارن و احتمال اینکه آسیب ببینن زیاده. ترانکینگ از کابل‌ها و متعلقات شبکه محافظت می‌کنه و در عین حال کابل‌کشی رو زیباتر می‌کنه. با ما همراه باشین تا ترانک یا ترانکینگ رو بررسی کنیم و به صورت مفصل توضیح بدیم که ترانکینگ چیست؟

ترانکینگ (ترانک) چیست؟

ترانکینگ ( Trunking ) یا ترانک، مجموعه‌ای از محفظه‌ها و کانال‌های دربسته و متعلقات اونه که اکثرا از جنس PVC ساخته میشه ولی ترانکینگ با جنس ABS هم وجود داره که در برابر آب و حریق مقاومت بیشتری داره. ترانکینگ در سیم‌کشی‌های برق، شبکه‌های کامپیوتری، تلفن سانترال یا به‌طور کلی بگیم هر جایی که کابل زیادی استفاده میشه کاربرد داره. Trunk در بازار به‌صورت شاخه‌های دو متری خرید و فروش میشه.

what is trunking

از تفاوت ترانکینگ و داکت چه می‌دانید؟

انواع ترانکینگ

ترانکینگ بر اساس جایی که مورد استفاده قرار می‌گیره انواع مختلفی داره. برای اینکه بتونید این محصول رو از یک فروشگاه تجهیزات شبکه بخرید اول باید نمونه‌های مختلف اون رو بشناسید. انواع ترانک شامل موردهای زیر میشه:

ترانکینگ دیواری

این نوع ترانکینگ معمول‌تره و بیشتر در ساختمون‌های مسکونی، اداری یا تجاری استفاده میشه.

ترانکینگ دفنی

به ترانکینگ کفی هم معروفه و بیشتر در سیستم‌های برق فشار قوی و ضعیف، شبکه و تلفن دیده میشه و به‌صورت توکار یا زیر کفی کاذب قرار می‌گیره.

ترانکینگ ستونی

از این ترانک بیشتر در اتاق‌های همایش و کنفرانس و محیط‌های آموزشی کاربرد داره و می‌تونین این نوع رو در فضاهای اداری ببینید.

ترانکینگ ستونی

کاربرد ترانکینگ شبکه در اتصالات

کاربرد ترانک چیست؟ همون‌طور که می‌دونین وقتی حجم کابل‌ها زیاد میشه، نظم و مدیریت اون‌ها خیلی سخت میشه. ولی ترانکینگ این مشکل رو حل می‌کنه و کابل‌ها رو می‌پوشونه. کابل‌ها در ترانکینگ شبکه مرتب و منظم قرار می‌گیرن و همچنین در برابر صدمه‌های فیزیکی مثل ضربه و فشار زیاد محافظت میشن. روش‌های سنتی کابل‌کشی انعطاف خیلی کمی داشتن و همچنین سخت‌تر بودن ولی ترانک جایگزین روش‌های قدیمی شده و بهترین گزینه برای پیاده‌سازی شبکه‌های منظم و ایمن هستش.

انعطاف ترانکینگ شبکه باعث میشه بدون نیاز به تخریب دیوار نیازهای کاربرهای شبکه رو برطرف کنین. مثلا در یک شرکت اگه کارمند جدیدی اضافه بشه و به تلفن، پریز برق و شبکه نیاز داشته باشه بدون اینکه برای کابل‌کشی دیواری رو خراب کنین، میتونین از ترانکینگ برای این کار استفاده کنین و اگه بخواین نقل مکان کنین میتونین ترانکینگ ها رو با خودتون ببرین چون نصب ترانکینگ و جداسازی اون کار نسبتا راحتیه.

مزایای استفاده از ترانکینگ دیواری و نمونه‌های دیگه

  • مدیریت و محافظت کردن از کابل: استفاده از ترانکینگ باعث میشه کابل‌های داخل اون در برابر پوسیدگی و خوردگی محافظت بشه و عمر مفید کابل افزایش پیدا کنه. همچنین کابل‌های داخل Trunking قابل تشخیص میشن و مرتب‌ترن.
  • ماژولار بودن: ترانک انعطاف بالایی داره و خیلی راحت میشه تعداد پریز‌ها و کلیدها رو زیاد کرد. این متعلقات قابلیت جابه‌جایی روی ترانکینگ رو هم دارن.
  • تنوع رنگی: ترانک‌ها میتونن با دکوراسیون داخلی خونه یا اداره همخونی پیدا کنن مثلا ترانکینگ سوپیتا به شما بین رنگ‌های سفید و قهوه‌ای طرح چوب قدرت انتخاب بیشتری میده.
  • سیم‌کشی هم‌زمان: بعضی وقت‌ها سیم‌کشی‌های سیستم برق، سیستم تلفن و اطفا حریق باید به‌صورت هم‌زمان انجام بشه که با ترانکینگ این کار آسونه.
  • نصب پارتیشن: سیم‌کشی‌های مشترک معمولا به خاطر تداخل امواج الکترومغناطیسی باعث ایجاد نویز میشن مخصوصا اگه حجم یا تعداد کابل‌ها زیاد باشه. داخل ترانک پارتیشن نصب میشه که کابل‌ها رو پارتیشن‌بندی می‌کنه که از این اختلال جلوگیری کنه و نویز تا حد زیادی کم بشه. مثلا روی ترانک سایز 105×50 ترانکینگ البرز میشه تا سه پارتیشن نصب کرد.
کاربرد ترانکینگ شبکه

مشخصات ترانکینگ

ترانکینگ‌ها در سایزها و رنگ‌های مختلفی تولید میشن. هر شرکت یکسری سایز تولید می‌کنه و باید گفت که برای محصولات خودش ویژگی‌های خاصی رو هم در نظر می‌گیره. مثلا شرکت لگراند بزرگ‌ترین سایز ترانکینگ‌ها رو تولید می‌کنه یا شرکت اشنایدر کنار ترانکی‌های خودش یکسری مینی ترانک هم تولید می‌کنه.

  • اندازه: اندازه‌ ترانکینگ میتونه خیلی بزرگ باشه به‌طوری که در یک قطعه 195×50 ترانکینگ لگراند که از بهترین برند‌های تولید‌کننده ترانکینگه، میشه حدود 224 رشته کابل Cat6 رو در اون قرار داد. این قطعه بزرگ‌ترین ترانک موجود در بازار ایرانه. سایزهای دیگه این محصول شامل: 80×50، 105×50، 150×50، 100×50، 101×50 و … .
  • مقاومت: انواع ترانکینگ های مختلف معمولا هم نسوز هستن و هم ضدآب. این ویژگی در ترانکینگ‌ها به شرکت سازنده بستگی داره. ترانکینگ دانوب از مقاوم‌ترین ترانک های موجود محسوب میشه که از دمای -15 تا +60 درجه سانتی‌گراد هیچ مشکلی برای اون پیش نمیاد. ترانکینگ های دانوب غیرقابل اشتعال هم هستن.
  • ماژولار بودن: همون‌طور که قبلا گفتیم، ترانکینگ این قدرت رو به ما میده که بتونیم پریز برق، کلید‌های مختلف یا پریز شبکه رو روی اون قرار بدیم.

متعلقات ترانکینگ و اجزای آن

در کنار هر کدوم از ترانکینگ‌ها و شاخه‌های اون میشه گفت یکسری متعلقات نیازه. این متعلقات رک شبکه رو شرکت‌های سازنده ترانک تولید می‌کنن تا با محصول خودشون هماهنگی داشته باشه.

  • بدنه‌ ترانک: در شاخه‌های 2 متری تولید میشه و داخلش شیارهایی برای نصب پارتیشن داره.
  • پارتیشن: مسیر عبور کابل شبکه و سیم برق با پارتیشن از هم جدا میشن تا اثر نویز کم بشه.
  • درب ترانکینگ: درب روی هر شاخه ترانک قرار می‌گیره و دو نوع سخت و نرم داره. درب نرم به خاطر انعطاف‌پذیری بالا در مسیرهای نصب که گوشه و کنار زیادی دارن به راحتی شکل میگیره و دیگه نیازی به برش درب نیست.
  • مسدودکننده: به مسدودکننده، بست انتهایی هم میگن که برای مسدود کردن اول و آخر ترانک استفاده میشه.
  • کادر ماژول: کادر ماژول روی یک قسمت از ترانک قرار می‌گیره که کلید و پریز رو داخل خودش جای میده. کادر ماژول 2، 4، 6 یا 8 تایی هست.
  • زاویه‌های داخلی، خارجی و تخت: از این قطعات برای پوشوندن قسمت‌هایی از مسیر نصب ترانکینگ که با دیوار زاویه داخلی یا بیرونی تشکیل داده باشه یا مسیر حرکت ترانکینگ تغییر کرده باشه استفاده میشن.
متعلقات ترانکینگ

آموزش نصب ترانکینگ

نصب ترانکینگ مراحل ثابتی داره، انتخاب مسیر کابل کشی، اندازه‌گیری ترانکینگ‌ها، نصب بدنه ترانک روی دیوار و در نهایت نصب پارتیشن‌های داخلی ترانکینگ. در آموزش نحوه نصب ترانکینگ به چند نکته باید توجه کنین. اول اینکه ترانک نمونه‌ پشت چسب‌دار نداره و برای نصب به پیچ و رول پلاک نیاز داره. دوم برای نصب ترانکینگ در مسیر‌هایی که با گوشه‌ دیوار سروکار دارن، باید از زوایای ترانکینگ و حتی درب نرم استفاده کرد. در داخل ترانکینگ حتما از پارتیشن برای جدا کردن کابل‌ها استفاده کنید و توجه داشته باشید که ورودی و خروجی ترانکینگ در محلی باشد که دسترسی کامل به آن وجود داشته باشد.

نحوه نصب ترانکینگ

شرکت‌های سازنده ترانکینگ

شرکت‌های مختلفی ترانکینگ تولید می‌کنن و هرکدومشون منحصربه‌فردن. شرکت‌های با کیفیت و معروف عبارت‌اند از:

  • لگراند: تولید ترانک شبکه در سایزهای 80×50، 105×50، 150×50 و 195×50 میلی‌متری
  • البرز: دارای سایز 101×50 میلی‌متری
  • دانوب: دارای دو سایز 101×50 و 80×50 میلی‌متری
  • سوپیتا: دارای 4 سایز 80×50، 100×50، 105×50 و 150×50 میلی‌متری
  • اشنایدر: 100×35، 80×50، 101×50 و 151×50 میلی‌متری
بهترین برندهای ترانکینگ

آنچه در معرفی ترانکینگ گفتیم

به صورت کامل توضیح دادیم که ترانکینگ چیست و چگونه در شبکه مشکلات زیادی رو حل می‌کنه و استفاده از اون توصیه میشه مخصوصا اگه کابل‌ها براتون خیلی مهمه. نیاز به ترانکینگ شبکه موقعی نمود پیدا می‌کنه که برای کابل‌کشی باید دیواری رو تخریب کنین ولی این کار براتون مقدور نیست، یا موقعی که حجم و تعداد کابل‌ها زیاده و امواج الکترومغناطیس نویز ایجاد می‌کنه. ترانکینگ با داشتن پارتیشن داخل خود از نویز جلوگیری می‌کنه و مدیریت کابل‌ها رو آسون‌تر می‌کنه. برای استفاده بهینه از ترانکینگ، حتما مطابق با راهنمای خرید ترانکینگ عمل کرده و محصول متناسب با شبکه رو تهیه کنید.

سوالات متداول

ترانکینگ چیست؟

ترانکینگ محفظه‌ها و کانال‌هاییه که کابل‌های مختلف مثل کابل شبکه و کابل برق رو داخل خودش جا میده. ترانک میتونه کلید و پریز برای کاربر ایجاد کنه.

چند نوع ترانکینگ در بازار وجود داره؟

ترانکینگ دیواری، ترانکینگ دفنی، ترانکینگ ستونی

بزرگ‌ترین سایز ترانکینگ موجود در بازار چیست؟

195×50 میلی‌متر ساخت شرکت لگراند

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x