راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه به شما کمک میکنه که این تجهیزات را بشناسید و مناسبترینهاشون را بر اساس نیازتون در شبکه، انتخاب کنید. از اونجایی که راهاندازی اصولی و درست شبکه خیلی اهمیت داره و کارکرد شبکه را تحت تاثیر قرار میده؛ پس بهتره از همون اول کار تجهیزات شبکه درست را انتخاب کنید. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه ما تک تک تجهیزات پسیوی که بهشون نیاز دارید را از نظر ویژگی و برند با هم بررسی میکنیم.
تجهیزات شبکه پسیو
به طور کلی ما دو نوع تجهیزات شبکه داریم یکی تجهیزات اکتیو شبکه که به دستگاههایی گفته میشه با دادهها و بستههای دادهای کار میکنند؛ مثل روتر و سوئیچ. علاوه بر تجهیزات اکتیو شما برای راهاندازی یک شبکه نیاز به خرید تجهیزات پسیو هم دارید. این دسته از تجهیزات شبکه، برای انتقال فیزیکی دادهها استفاده میشن و مسیرهای انتقال داده را میسازن. به جرات میشه گفت تجهیزات پسیو شبکه، اهمیتشون از تجهیزات اکتیو خیلی بیشتره. چرا که تجهیزات اکتیو در صورت بروز مشکل، به راحتی قابل جایگزینیاند؛ ولی تجهیزات پسیو در صورت بروز ایراد، نیاز به عیبیابی، شناسایی مشکل و تعویض یک مجموعه ابزار دارند. با مطالعهی مقاله تفاوت پسیو و اکتیو شبکه، میتونید درک کاملی از این دو دسته تجهیزات و تفاوتهاشون داشته باشید.
اما بریم سراغ راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه. به طور کلی وقتی که قصد خرید تجهیزات پسیو شبکه را دارید، باید تجهیزات زیر را بر اساس ویژگیهای مدنظرتون انتخاب کنید.
کابل شبکه
خرید کابل شبکه یک بخش مهم از کار شماست. حتما میدونید که کابل شبکه چیست و چه ویژگیهایی داره. منظور از کابل شبکه، کابلهای اترنت هستند که از چهار جفت زوج سیم بهم تابیده تشکیل شدند. این کابلها انواع مختلفی دارند. برای خرید کابل شبکه شما باید فاکتورهایی مثل نوع کابل، نوع روکش، نوع مغزی و… را مشخص کنید. در راهنمای خرید کابل شبکه ما این ویژگیها را مفصلا بررسیشون کردیم. اما در ادامه این ویژگیها را به شکل مختصر بیان میکنیم.
اولین مورد نوع کابل هست. ردهی کابلها روی سرعت و پهنای باند اونا تاثیر داره و از cat5 تا cat8 در بازار موجوده. رایجترین نوع کابلهای شبکه، کابل شبکه cat6 هست که از نظر سرعت تا 10 گیگابیت ثانیه را میتونه پشتیبانی کنه. از نظر نوع شیلد هم بعضی از کابلهای شبکه بدون شیلد هستند و بهشون UTP گفته میشه. این کابلها هیچ لایهی محافظی اطراف زوج سیمهاشون ندارند و از نظر نویزپذیری و استحکام، آسیبپذیرترند. نوع دوم کابلها شیلددار هستند و اصطلاحا STP یا SFTP گفته میشن. این نوع از نظر نویزپذیری و دوام خیلی بهتر عمل میکنند.
جنس مغزی هم روی سرعت و عملکرد کابل خیلی اثر داره. کابلها یا از مغزی تمام مس CCC ساخته شدند یا از مغزی مسی با روکش آلومینیوم CCA. از نظر کارایی مغزیهای مسی خیلی بهتر از مس-آلومینیوم هستند. کابلها یا از روکشهای PVC ساخته میشن یا LSZH و یا PE. دو نوع اول روکشهای مقاومی هستند و برای کابلهای داخلی به کار میرن. اما برای کابلهایی که نصبشون در فضای باز هست باید روکش پلی اتیلن یا PE یا ترکیبی دو روکش را انتخاب کنید.
یکی از مهمترین چیزها موقع خرید کابل، توجه به برند کابل شبکه هست. معمولا برندهای کابل شبکه نگزنس و لگراند از نظر کیفیت و کارایی حرف اول را میزنند. اما از اونجایی که خرید کابل شبکه لگراند ممکنه یکم گرانقیمت باشه، شاید نگزنس و برندهای چینی انتخابهای مناسبتری برای شبکههای معمولی باشند.
انتخاب کابل شبکه مناسب باید بر اساس کاربرد کابل مشخص بشه. مثلا یک کابل گیمینگ ممکنه ویژگیهای متفاوتی از یک کابل اوتدور داشته باشه. در مقالهی راهنمای خرید کابل شبکه گیمینگ مفصل توضیح دادیم که یک کابل گیمینگ چه ویژگیهایی باید داشته باشه.
پچ کورد شبکه
دومین دسته مهم از تجهیزات شبکه که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو بهش میپردازیم، پچ کوردها هستند. پچ کورد یک نوع کابل شبکهاس که در دو انتهاش سوکت نصب شده. مقالهی پچ کورد شبکه چیست، این تجهیزات را کامل توضیح داده. معمولا قیمت پچ کورد به خاطر داشتن سوکت، نسبت به کابل شبکه کمی بیشتره. اما از طرف دیگر، پچ کوردها نسبت به کابل استحکام بیشتری دارند و احتمال قطعیشون کمتره. پچ کوردها را میشه در متراژهای مختلف با رنگهای متفاوتی از بازار تهیه کرد.
از نظر ویژگی، پچ کوردهای شبکه هم مثل کابلها هستند و تفاوتی ندارند. تنها چیزی که باید موقع خرید پچ کورد بهش دقت کنید اول متراژ اون هست که باید کاملا متناسب با کار شما باشه. یک پچ کورد بیش از حد کوتاه ممکنه دچار کشیدگی و پارگی بشه و یک پچ کورد بیش از حد بلند دچار تاخوردگی و خمیدگی میشه. بهترین برندهای پچ کورد هم پچ کورد شبکه نگزنس و پچ کورد لگراند هستند. اغلب افراد برای کاربردهای روزمره و معمولی و حتی گیمینگ خرید پچ کورد cat6 را به سایر گزینهها ترجیح میدن.
سوکت و کیستون شبکه
در این بخش از راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه قصد داریم با دو قطعه کوچک و کاربردی آشنا بشیم. سوکت شبکه از نوع RJ45 هست و هشت پین داره. این سوکتها در انتهای کابلهای شبکه وصل میشن و امکان وصل کردن کابل به سایر تجهیزات شبکه را فراهم میکنند. شما میتونید سوکتها را هم مثل کابلها در ردههای مختلف خریداری کنید. فقط به این نکته توجه کنید که ردهی سوکت باید برابر یا بالاتر از ردهی کابل شما باشه تا از حداکثر ظرفیت کابل استفاده بشه. سوکتها در دو نوع روکشدار و بدون روکش تولید میشن و انتخاب نوع روکش هم باید مطابق با نوع روکش کابل شبکهی شما باشه.
جنس بدنهی سوکتها از پلاستیک یا فلز ساخته شده. از نظر طراحی سوکتهای شبکه به سه شکل زاویهدار، ساده و مینیاتوری ساخته میشن که هر کدوم برای کاربردهای خاصی مناسبند. مثلا سوکتهای زاویهدار 90 درجه هستند و برای جاهایی که فاصله دستگاه تا دیوار کمه، میشه از این مدل استفاده کرد. در راهنمای خرید سوکت شبکه خیلی کامل این مدلها و کاربردهاشون را توضیح دادیم.
کیستون یکی از قطعاتی هست که برای جاهای خاصی مثل پچ پنلها استفاده میشه. شاید ندونید کیستون چیست و چه مدلهایی داره. کیستونها را میشه کانکتور مادگی سوکتهای RJ45 دونست. مشابه سوکت، کیستون هم دارای طبقه بندی (cat) هست و باید مطابق با سوکتها و کابلها ردهی کیستون را مشخص کرد. کیستونها هم در دو نوع 180 و 90 درجه ساخته میشن و جنس بدنهشون یا پلاستیکه یا فلز. راهنمای خرید کیستون شبکه جزییات کامل این قطعات را براتون شرح داده.
داکت و ترانکینگ
داکت برق یکی دیگه از تجهیزاتی هست که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه درموردش حرف میزنیم. داکتها کانالهای سادهای هستند که روی دیوار نصب میشن و کابلها را از داخلشون عبور میدن. مقالهی داکت چیست کاملا شما را با داکتها و انواعشون آشنا میکنه. ولی خیلی خلاصه میشه گفت ما چهار نوع داکت داریم:داکت ساده، داکت قرنیزی، داکت شیاردار و داکت کفخواب. البته یکسری داکت هم داریم که بهشون داکت کمانی گفته میشه. شما میتونید نوع داکت را بر اساس محل نصبش مشخص کنید. چنانچه حجم کابلتون زیاد نیست بهتره داکتهای پشت چسبدار را بخرید که راحت نصب بشه. سایز داکت هم به حجم کابلهای شما بستگی داره. معمولا رنج سایز داکتهای موجود در بازار از 1 سانتیمتر تا 10 سانتیمتر هست. راهنمای خرید داکت نحوهی انتخاب و خرید یک داکت مناسب را مفصل توضیح میده.
ترانک یا ترانکینگ یکی دیگه از تجهیزات محافظ برای کابلهای برق و شبکهاس. البته کار داکت و ترانکینگ صرفا حفاظت از کابلها نیست. این تجهیزات ضمن جلوگیری از خطرات کابل، به مدیریت بهتر اونا و ایجاد جلوهی زیباتر از کابلکشی شما هم کمک میکنند. حالا دیگه مشخص میشه ترانکینگ چیست و با چه هدفی در شبکه استفاده میشه. برای خرید ترانکینگ شما باید قبل از هر چیز سایز را مشخص کنید. اینکه چقدر کابل دارید و برای چه فضایی نیاز به ترانکینگ خواهید داشت. بعد از اون باید متعلقاتی که نیاز هست را هم بخرید. بهتره برند ترانکینگ و متعلقاتش یکی باشه تا استانداردهای مشابهی داشته باشند و نصبشون راحت بشه. مثلا برای ترانکینگ دانوب، شما نباید متعلقاتی از برندهای دیگه مثل سوپیتا بخرید. چرا که ممکنه اصلا این تجهیزات با همدیگه فیکس نشن.
توجه به برند ترانکینگ هم خیلی مهمه. بهترین ترانکینگهای بازار، ترانکینگ لگراند هست که از هر نظر خیال شما را از حفاظت کابلهای شبکه راحت میکنه. اما قیمت لگراند نسبت به برندهای ایرانی بیشتره و شما میتونید یک برند ایرانی خوب مثل دانوب را جایگزین لگراند کنید.
پچ پنل
یکی دیگه از مهمترین تجهیزات که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهش میپردازیم، پچ پنل شبکه هست. پچ پنلها قطعات به ظاهر غیرضروری ولی بشدت کارآمد برای شبکه هستند. اگر دوس دارید با کاربردها و مزیتهای این قطعه بیشتر آشنا بشید، مقالهی پچ پنل چیست را مطالعه کنید. پچ پنلها هم ویژگیهای مختلفی دارند که موقع انتخاب پچ پنل باید بهشون توجه بشه.
اولین مورد category پچ پنل هست. پچ پنلها هم در ردههای Cat5 تا Cat7 تولید میشن و موقع انتخاب باید ردهی متناسب با کابلهاتون را انتخاب کنید. نوع پچ پنل هم موقع خرید، مهمه. یکسری پچ پنلها به کیستون مجهزند و بهشون لودد میگن. اما یکسری پچ پنلها صرفا یکسری ریل خالی هستند و شما میتونید بر اساس نیازتون هر تعداد و نوع کیستونی که خواستید را بهش اضافه کنید. به این نوع پچ پنل آنلودد میگن. مزیت پچ پنل آنلودد اینه که امکان گسترشش در آینده وجود داره.
پچ پنلها به دو شکل بدون روکش UTP و روکشدار STP به بازار عرضه میشن که انتخاب نوع مناسب به کابلهای شبکهی شما بستگی داره. یک فاکتور دیگه که موقع خرید پچ پنل باید بهش توجه بشه، سایز اونه. منظور از سایز تعداد پورتهای پچ پنل هست. معمولا پچ پنلهای موجود در بازار در دو سایز 24 و 48 پورت هستند؛ اما، بعضی برندها پچ پنلهای 32 پورتی هم دارند.
معمولا پچ پنلها به دو شکل مسطح و زاویهدار ساخته میشن که هر کدوم مناسب فضاهای خاصی هستند و باید بر اساس محل نصب نوع مناسب را بخرید. از طرف دیگه یکسری از پچ پنلها برای نصب به هیچ نوع ابزار شبکه ندارند و اصطلاحا TOOLLESS هستند. این نوع پچ پنل نصبشون خیلی سادهاس و نیاز به تخصص زیادی نداره.
مشابه سایر تجهیزات پسیو شبکه، بهترین محصولات این وسیله هم متعلق به پچ پنل لگراند و پچ پنل نگزنس هستند. جزییات بیشتر مربوط به خرید پچ پنل را میتونید در مقالهی راهنمای خرید پچ پنل مطالعه کنید.
رک شبکه
مهمترین قطعه در میان تجهیزات پسیو شبکه که قصد داریم در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه دربارش حرف بزنیم رک هست. حتما میدونید رک شبکه چیست و چه نوعهایی داره. اما اگر نمیدونید باید بگیم رکها کابینتهایی هستند که برای نظم دادن و حفاظت از تجهیزات اصلی شبکه استفاده میشن. ما سه نوع رک داریم اول رک ایستاده که به شکل یک کابینت بزرگ روی زمین قرار میگیره و برای فضاهای بزرگ مناسبه. از این رک برای شبکههای گسترده با حجم تجهیزات زیاد استفاده میشه. اگر میخواید رک ایستاده را بهتر بشناسید مقاله رک ایستاده چیست برای شماست.
دومین نوع رک دیواری هست که همونطور که از اسمش مشخصه، برای نصب روی دیوار استفاده میشه. مسلما رک دیواری ظرفیت کمی داره و نمیشه خیلی اونو سنگین کرد. از طرف دیگه این رک فضایی را روی زمین اشغال نمیکنه و برای اتاقهای کوچک خوبه. مقاله رک دیواری چیست، هم این نوع رک را کامل توضیح داده. اما بریم سراغ دسته سوم یعنی رک اوتدور. منظور از رک اوتدور، رکی هست که محیطهای بیرون و فضاهای باز استفاده میشه. رک اوتدور ویژگیهای خاصی داره که در مقالهی رک OUTDOOR چیست مفصل بهشون پرداخته شده.
اما ببینم خرید رک نیازمند در نظر گرفتن چه مواردی هست:
قبل از هر چیز شما نوع رک را مشخص کنید که میخواید دیواری باشه یا ایستاده یا اوتدور. بعد از اون باید به سایز رک دقت کنید. سایز رک با سه آیتم تعریف میشه؛ طول، عرض و ارتفاع. اما موقع خرید رک معمولا سایز همون ارتفاع رک هست. ارتفاع رک با واحد یونیت تعیین میشه. هر یونیت معادل 4.44 سانتیمتر هست. رکها بسته به نوعشون بین 6 تا 47 یونیت ارتفاع دارند. عرض رکها هم بین 60 تا 80 سانتیمتر هست.
جنس و نوع بدنهی رک هم اهمیت داره. دیوارهی رکها معمولا یا کابینتهای مسطح هستند یا مشبک و توری شکل. نوع اول برای مکانهایی مناسبه که گرد و غبار هوا زیاد باشه و تجهیزات ما زیاد در معرض داغ شدن نباشند یا به وسیلهی فن خنک بشن. اما نوع توری برای رکهایی که نیاز شدیدی به تهویه دارند استفاده میشه.
یک مورد دیگه متعلقات رک هست که هنگام خرید رک باید حتما خریداری بشه؛ مثل سینی رک، فن رک، چرخ یا پنلهای لایت و بلنک. یکی دیگه از چیزهایی که باید موقع خرید رک در نظر داشته باشید، برند رک هست. رک قطعهی مهمیه و باید حتما کیفیت خوبی داشته باشه. انتخاب یک برند خوب به شما کمک میکنه محصولی بخرید که از کارایی و کیفیتش اطمینان دارید. در مقالهی بهترین برند رک شبکه برای خرید کدام است؟ ما بهترین برندهای تولیدکنندهی این محصول را به شما معرفی کردیم.
حرف آخر
راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه برای این منظور تدوین شده که شما بدونید موقع خریدن تجهیزات اصلی شبکه به چه نکاتی باید دقت کنید. خرید سازگارترین تجهیزات پسیو شبکه و راهاندازی یک شبکهی کارآمد میتونه شما را برای همیشه از شر مشکلات زیادی راحت کنه. از اونجا که بروز یک مشکل در سیستم شبکه، نیازمند زمان زیادی برای شناسایی و حل کردن هست؛ پس بهتره در انتخاب و نصب تجهیزات پسیو شبکه دقت کافی را به عمل بیارید. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه ما سعی کردیم بهترینها را به شما معرفی کنیم تا با اطمینان خرید کنید.
سوالات متداول
مسلما پچ کوردها چون در کارخانه سوکتزنی میشن، امکان قطعی در اونا کمتره. اما از طرف دیگه پچ کوردها محدودیت طول دارند و ممکنه متراژ مناسب کار شما را نداشته باشند.
بهترین انتخاب برای این شبکه، رکهای ایستاده هستند که بیشترین ظرفیت رک را در میان انواع مختلف رک دارند.